Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка_по_практике_2013

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Хмельницький національний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання навчально-ознайомчої практики з ЕОМ

для студентів 1-го курсу

напряму підготовки «Міжнародні відносини»

Затверджено на засіданні кафедри міжнародної інформації Протокол № 3 від 15.10.08 р.

Хмельницький, 2008 р

1

Методичні вказівки до виконання навчально-ознайомчої практики з ЕОМ. Для студентів 1-го курсу напряму підготовки “Міжнародні відносини ” / Малигін О.В., Бондаренко О.І., Заверач М.М. - Хмельницький: ХНУ, 2008 - 57 с.

Укладачі: Малигін О.В., к.т.н., доцент Бондаренко О.І., к.психол.н., доцент Заверач М.М., к.хім.н., доцент

Відповідальний за випуск: Малигін О.В., к.т.н., доцент

Макетування та друк здійснено редакційно-видавничим центром Технологічного університету Поділля (м. Хмельницький, вул.. Інститутська, 7/1) Підписано до друку , тираж 100 прим.

2

ВСТУП

Навчально-ознайомча практика з ЕОМ для студентів, які здобувають освіту за напрямом підготовки 6.030201 «Міжнародні відносини» проводиться у другому семестрі відповідно до вимог стандарту вищої освіти з даного напряму. Метою практики є закріплення та поглиблення знань та навичок використання комп’ютерної техніки та пакетів прикладних програм у діяльності фахівця з міжнародних відносин. Програма практики передбачає комплексне застосування знань студентів, здобутих на протязі першого року навчання для вирішення поставлених завдань. Основне спрямування програми практики пов’язане із пошуком, аналізом та представленням інформації стосовно міжнародних відносин України із країнами світу, що отримані із відкритих джерел інформації відповідно до індивідуального завдання, яке видається керівником практики кожному студенту перед її початком.

Навчально-ознайомча практика, як правило, проходить в комп’ютерних класах факультету міжнародних відносин на кафедрі «Міжнародна інформація» у присутності викладача, який здійснює контроль за проходженням практики та надає необхідні консультації з питань виконання окремих пунктів програми практики. По закінченню практики студент представляє на кафедру звіт із проходження практики, оформлений згідно вимог, приведених у даних методичних вказівках і захищає його перед комісією, яка затверджується на засіданні кафедри міжнародної інформації.

Оцінка, яка виставляється студентові у результаті проходження практики визначається як зважений бал за оформлення звіту (ваговий коефіцієнт - 0,1), якості та повноти виконання завдань за кожним розділом практики (0,6), захисту звіту перед комісією (0,3). Метою захисту звіту є визначення рівня глибини засвоєння роботи із програмними продуктами, що використовувались під час проходження практики, а також визначення рівня самостійності виконання окремих розділів програми практики.

3

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНО-ОЗНАЙОМЧОЇ ПРАКТИКИ З ЕОМ

Навчально-ознайомча практика з ЕОМ складається із виконання індивідуальних завдань, що відповідають наступним розділам:

1.МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ УКРАЇНИ ІЗ ЗАДАНОЮ КРАЇНОЮ СВІТУ

Уданому розділі передбачається виконання пошуку інформації

умережі Інтернет стосовно міжнародних відносин України з заданою країною світу, обчислення індексів розвитку відносин та представлення статистичних даних у вигляді діаграм, графіків, тощо.

2.СИСТЕМИ МАШИННОГО ПЕРЕКЛАДУ

Уданому розділі передбачається здійснення перекладу тексту з англійської мови за допомогою систем машинного перекладу, оцінка отриманих результатів та складання електронного словника.

3.РЕДАКТОРИ ОБРОБКИ РАСТРОВИХ ТА ВЕКТОРНИХ ЗОБРАЖЕНЬ

Уданому розділі передбачається самостійне вивчення програмного продукту (GIMP, DRAW за наявності ліцензійної копії - Adobe Photoshop, MS VISIO та інші програми) та виконання в ньому індивідуального завдання.

4.ТАБЛИЧНИЙ ПРОЦЕСОР (MS EXCEL, CALC АБО

GNUMERIC).

Уданому розділі студенти виконують обчислення у табличному процесорі відповідного індивідуального завдання.

ВАРІАНТИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ТА ВИМОГИ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ

1 МІЖНАРОДНІВІДНОСИНИКРАЇНИІЗЗАДАНОЮКРАЇНОЮ СВІТУ

Для країн, назва яких представлена у табл. 1 і закріпленою за студентом керівником практики необхідно:

4

1.Привести загальну характеристику країни, що включає в себе1:

а) Територію, природні умови: o Розміри території.

o Географічне положення.

o Кордони ( характеристика кордонів; прикордонні держави). o Форми адміністративно-територіального поділу.

o Природні умови ( кліматичні зони; рельєф; гідрографія; ґрунти; земельні ресурси; флора; фауна; запаси корисних копалин (за видами); ступінь використання природних ресурсів).

б) Демографічні характеристики:

o Загальна чисельність населення.

o Структура населення (за віком; за статтю).

o Природний рух населення (народжуваність - коефіцієнт фертильності; смертність; річний приріст населення; територіальні відмінності в динаміці приросту населення).

o Форми розселення (чисельність сільського населення; чисельність міського населення; чисельність населення великих міст; густина сільського населення за регіонами; співвідношення міського та сільського населення.

o Характеристики економічно активного населення (загальна чисельність економічно активного населення; співвідношення економічно активного населення та осіб неробочого віку в загальній чисельності населення; структура економічно активного населення (за віком, за статтю, за галузями господарства); динаміка зміни економічно активного населення (в абсолютних цифрах та у відсотках).

o Соціальна структура (селянство (чисельність, питома вага) - традиційне селянство; проміжні групи; сучасні фермери; робочий клас (чисельність, питома вага); прошарки підприємців (чисельність) - малих підприємств; середніх підприємств; великих та монопольних підприємств;

середні міські прошарки (чисельність); маргінальні прошарки

(чисельність)).

o Професійна структура (чисельність за спеціальностями та рівнями кваліфікації).

1 Тут і далі представлено орієнтовний, неповний перелік показників. При виконанні цього пункту допускається додати власні показники або обрати з приведених. Мінімальна кількість видів показників повинна бути не менша за 30.

5

o Національний склад (ступінь етнічного подрібнення; чисельність кожної національної групи (в тому числі серед емігрантів); розселення за національною ознакою; колонії емігрантів за кордоном (діаспора)).

o Релігійний склад (порівняльна характеристика основних релігій; чисельність релігійних груп; розселення за релігійною ознакою).

o Форми сім’ї (середній склад сім’ї; соціально-визнані норми народжуваності; сім’я як фактор соціального контролю).

в) Загальні показники економічного розвитку:

o Валовий внутрішній продукт.

o Національний дохід (на душу населення; на одного зайнятого). o Капіталовкладення (динаміка за роками; частка від ВВП; джерела (державні, приватні, іноземні); основні напрямки капіталовкладень).

o Основні фонди (обсяги; розподіл за галузями; структура за видами; рівень фондовіддачі).

o Технічна структура капіталу за галузями (фондоозброєність; енергоозброєність).

o Специфіка технологій.

o Ступінь завершеності циклу господарської діяльності. o Ефект масштабів господарської діяльності.

o Територіальне розміщення промисловості (порайонний розподіл праці; проблеми відсталих районів).

o Рівень диверсифікації виробництва.

o Норма прибутку. Переливання капіталу. o Умови амортизації в промисловості.

o Ступінь входження в світові економічні зв’язки.

г) Рівень розвитку матеріальної інфраструктури:

o Електроенергетика (число електростанцій, їх потужність та розподіл за видами енергоносіїв; виробництво електроенергії, їх розподіл за типами електростанцій; структура споживання електроенергії; споживання окремих видів енергоносіїв).

o Транспорт та зв’язок (вантажота пасажироперевезення за видами транспорту; залізничний транспорт (протяжність колії, рухомий склад, чисельність зайнятих, витрати на будівництво та експлуатацію); автомобільний транспорт (парк автомобілів за видами, протяжність та стан автомобільних шляхів, чисельність зайнятих, витрати на будівництво автомобільних шляхів та експлуатацію автотранспорту); морський та

6

річковий транспорт (кількість та місткість морських та річкових суден, чисельність зайнятих, характеристика портів, витрати на будівництво та експлуатацію); авіаційний транспорт (кількість за типами авіалайнерів, чисельність зайнятих, характеристика аеропортів, витрати на будівництво та експлуатацію);

o Телекомунікації, телеграф, телефон, у т.ч. мобільний зв’язок (характеристика та кількість обладнання, чисельність зайнятих, витрати на будівництво та експлуатацію, частка охоплення населення телефонним зв’язком); доступ до Інтернет (кількість користувачів Інтернет, рівень проникнення Інтернет).

д) Політична організація суспільства

o

Державний устрій (форма правління як форма організації

державної влади; територіальна організація державної влади).

o

Характеристика влади (соціально-політичний зміст влади; режим

(сукупність методів та засобів здійснення державної влади); соціальний склад угрупувань, які у владі; економічний склад угрупувань, які у владі; політична міць угрупувань, які у владі; співвідношення політичних сил в представницьких органах влади (парламенті, сенаті тощо; вплив у масах). o Форми організації державного апарату (структура державного апарату (співвідношення законодавчої та виконавчої влади, їх взаємини);

структура законодавчих установ; структура установ виконавчої влади

(міністерства та відомства, управління підприємствами державного сектору, органи місцевого самоврядування);

o

Апарат примусу (армія, поліція, їх чисельність, фінансування).

o

Апарат переконання (чисельність апарату пропаганди, основні

організації, фінансування, направленість пропаганди, засоби масової комунікації, зв’язані з владою).

o Апарат контролю за дотриманням законності (прокуратура, судова система, інші інституції).

o Податкова служба.

o Органи адміністративно-територіального управління та загальний обсяг фінансування на державний апарат (динаміка абсолютних показників та в відсотках до національного доходу, розподіл між гілками та рівнями влади, різними відомствами);

o Структура зайнятих в державному апараті (загальна чисельність; чисельність за ланками: вищі, середні та нижчі урядовці; соціальні джерела формування урядовців за ланками; політичні орієнтації урядовців за ланками; розподіл державних службовців за обсягами платні, доходів; рівень культури, освіченості та компетентності урядовців).

7

oЕфективність діяльності державного апарату.

2.Привести загальну характеристику відносин заданих країн, що включає в себе:

а) Зовнішньо-економічні відносини:

o

Обсяги зовнішньої торгівлі.

o

Співвідношення експорту та імпорту до ВВП.

o

Обсяги експорту та імпорту найважливіших товарів.

o

Товарна диверсифікація експорту (експорт традиційних товарів;

конкуруючий експорт; монопольні види експорту).

oТоварна диверсифікація імпорту (конкуруючий імпорт; монопольні види імпорту).

o

Географічний розподіл експорту та імпорту.

o

Структура зовнішньоторгових тарифів (тарифна політика; митна

політика та організація митної служби).

o

Обсяги інвестицій між країнами.

o

Економічна та технологічна допомога (канали допомоги; обсяги

державної та приватної допомоги).

o

Зовнішня заборгованість між країнами.

б) Дипломатичні відносини:

o Дипломатичне представництво в досліджуваних країнах. o Візовий режим.

o Спільна участь у регіональних та міжнародних організаціях.

o Наявність міждержавних комісій з питань екології, безпеки, транспорту, культурної спадщини, діаспори, тощо.

o Міграційні потоки між країнами (трудова міграція, нелегальна міграція)

o Туристичні потоки між країнами.

o Співпраця у науковій, освітній та культурній сферах (конференції, семінари, форуми, фестивалі, обмін студентами, тощо).

Увага! Знайдені статистичні дані стосовно країн та їх відносин необхідно представити у табличній формі, у вигляді діаграм, графіків, тощо. Статистичні дані повинні бути зібрані за останні 5-7 років. Всі приведені статистичні дані обов’язково повинні мати посилання на

8

джерело їх отримання. Мінімальна кількість джерел отримання інформації – 5. Орієнтовний обсяг розділу – 20 сторінок.

При аналізі співпраці заданих країн необхідно обчислити просторові та часові індивідуальні індекси ВВП та рівня інфляції. Формули обрахування та розрахунки представити у звіті.

Індивідуальний індекс ВВП на душу населення обчислюється за

де P1, P0 – ВВП на

=

0

(1)

формулою:

 

1

 

 

 

душу населення відповідно за поточний і

базовий період.

Приклад розрахунку індивідуального індексу ВВП на душу населення.

Таблиця 2 - ВВП на душу населення

Роки

Країна

Німеччина

Португалія

 

 

 

 

 

 

 

 

1999

 

23742

16064

2003

 

25350

18150

Індивідуальний індекс відносно часу розраховується за формулою

(1).

Так для Німеччини він становитиме:

ip(1/ 0) = p1 = 25350 =1,068 106,8% 6,8% p0 23742

Таким чином ВВП на душу населення у Німеччині зріс на 6,8% порівняно із базовим 1999 роком.

Просторовий індекс для порівняння ВВП на душу населення Німеччини та Португалії:

ip( Порт/ Німеч) =

p1Порт

=

18150

=0,716 71,6%

p1Німеч

25350

 

 

.

Тобто ВВП на душу населення Португалії менший на 28,4% за ВВП на душу населення Німеччини.

Аналогічним чином визначаються індекси інфляції.

9

Таблиця 1 - Варіанти завдань з вибору країн

Країна

1.

Азербайджан

4.

Білорусь

7.

Вiрменiя

10.

Грузiя

13.

Казахстан

16.

Киргизстан

19.

Молдова

 

 

22.

Росiйська

Федерацiя

 

25.

Таджикистан

28.

Туркменiстан

31.

Узбекистан

34.

Австрiя

37.

Албанiя

40.

Бельгiя

43.

Болгарiя

 

 

46.

Боснiя i

Герцеговина

49.

Сполучене

Королiвство

52.

Грецiя

55.

Гiбралтар

 

 

58.

Данiя

61.

Iрландiя

 

 

64.

Iсландiя

67.

Iспанiя

70.Естонiя

73.Латвiя

Країна

2.

Словаччина

5.

Словенія

8.

Угорщина

11.

Фiнляндiя

14.

Францiя

17.

Хорватiя

20.

Чеська

Республiка

 

23.

Швейцарiя

 

 

26.

Швецiя

29.

Афганiстан

32.

Бангладеш

35.

Бахрейн

38.

В'єтнам

41.

Ємен

44.

Iзраїль

 

 

47.

Iндiя

 

 

50.

Iндонезiя

 

 

53.

Iрак

56.

Iран, Iсламська

 

Республiка

59.

Йорданiя

62.

Катар

 

 

65.

Китай

68.

Кiпр

 

Корейська

71.

Народно-

Демократична

 

Республiка

74.Лiван

Країна

3.

Мадагаскар

6.

Марокко

9.

Нiгерiя

12.

Сенегал

15.

Судан

18.

Тунiс

21.

Аргентина

 

 

24.

Багами

 

 

27.

Барбадос

30.

Лiхтенштейн

33.

Мальдiви

36.

Iталiя

39.

Кувейт

42.

Мексика

45.

Тайвань,

Провiнцiя Китаю

48.

Туреччина

 

 

51.

Фiлiппiни

 

 

54.

Шрi-Ланка

57.

Японiя

 

 

60.

Алжир

63.

Домiнiканська

 

Республiка

66.

Канада

69.

Куба

72.

Панама

75.Перу

10