Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка_по_практике_2013

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать

4. ТАБЛИЧНИЙ ПРОЦЕСОР (MS EXCEL, CALC АБО GNUMERIC).

При проходженні практики студенти повинні виконати 3-4 завдання із приведених нижче варіантів за допомогою табличного процесора (Excel, OpenOffice.org Calc, Gnumeric або Google Docs).

Варіанти завдань видаються керівником практики. Завдання виконуються в такій послідовності: розробляється алгоритм розрахунку далі на робочому аркуші (таблиці) вводяться та копіюються відповідні формули після чого проводяться розрахунки. Алгоритм розрахунків та вигляд робочого аркуша необхідно узгоджувати з керівником практики.

У звіті необхідно описати алгоритм, зробити висновки відносно отриманих результатів розрахунку та привести 2-3 екрани для одного завдання. При захисті звіту необхідно мати при собі копії файлів у форматі табличного процесора, який використовувався для проведення розрахунків.

1. Операції над одномірними масивами Умова: Підібрати значення та ввести в один з рядків одномірний

масив А, який складається з 10-ти чисел. Далі користуємося нижчевикладеними умовами у відповідності до свого варіанту. При виконанні завдання використовувати формули масиву (виключити методику копіювання формул).

Варіант 1. Знайти середнє значення від'ємних елементів масиву А(10). Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву А від середнього значення. Знайти кількість додатних відхилень у новому масиві, а також мінімальне значення додатного відхилення. Обчислити добуток від'ємних відхилень у новому масиві та їх координати.

Варіант 2. Знайти максимальне значення серед від'ємних елементів масиву А(10). Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють добуткам елементів масиву A на знайдене максимальне значення. Знайти суму та добуток додатних елементів у новому масиві і визначити в них менше значення. Обчислити координати нульових і від'ємних елементів у новому масиві.

Варіант 3. Знайти мінімальне значення серед додатних елементів масиву А(10). Утворити новий масив, елементи якого дорівнюють абсолютним значенням елементів масиву A . Обчислити ще один масив, елементи якого дорівнюють відхиленням знайденого мінімального значення від значень масиву A, а також обчислити, суму від'ємних елементів у цьому масиві та і їх координати.

Варіант 4. Обчислити добуток елементів масиву А(10) . Якщо цей

21

добуток є додатним, то добути а нього корінь квадратний, а якщо від'ємним, то корінь кубічний. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють добуткам отриманого результату на значення елементів масиву .Знайти кількість від'ємних елементів у цьому масиві та їх координати.

Варіант 5. Обчислити суму і добуток від'ємних елементів масиву А(10) . Якщо значення суми більше від значення добутку, то обчислити корінь кубічний із суми; а якщо навпаки, то піднести значення добутку до кубу. Отриманий результат додати до кожного елемента масиву А(10) . Знайти у цьому новому масиві кількість і координати елементів значення яких більші від 50.

Варіант 6. У масиві А(10) знайти кількість додатних і від'ємних елементів, а також обчислити суми додатних і від'ємних елементів. Якщо сума додатних елементів більша від абсолютного значення суми від'ємних елементів, то суму додатних елементів поділити на 5, а якщо навпаки, то на 6. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють сумам отриманого результату і значень елементів масиву А . Знайти добуток, елементів нового масиву,

Варіант 7. У масиві А(10) обчислити добуток перших п'яти елементів . Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів місива A від цього добутку. Знайти кількість і координати від'ємних відхилень у новому масиві, а також добутки додатних і від'ємних відхилень. Визначити з цих добутків більше значення і добути з нього корінь кубічний.

Варіант 8. У масиві А(10) обчислити суму квадратів від'ємних елементів. Знайти кількість від'ємних і додатних елементів. Якщо сума квадратів від'ємних елементів більша від 200, то кожний елемент масиву А помножити на кількість від'ємних елементів, а як навпаки, то на кількість додатних елементів. Обчислити у новому масиві добуток, координати і кількість елементів, більших від 25.

Варіант 9. У масиві А(10) знайти суму всіх елементів. Якщо ця сума менша від нуля, то у цьому масиві замість від'ємних елементів записати їх абсолютні значення, в іншому випадку замість і додатних елементів записати їх значення з протилежним знаком. Обчислити добуток і координати перших восьми елементів та суму перших шести елементів. Визначити з них менше значення і добути а нього корінь кубічний.

Варіант 10. У масиві А(10) знайти суму від'ємних елементів та добуток додатних елементів. Якщо добуток більший від абсолютного значення суми у 100 разів, то добути з добутку корінь квадратний, в іншому випадку - добути корінь кубічний з суми. Отриманий результат

22

додати до елементів масиву А . Визначити добуток і координати додатних елементів у новому масиві.

Варіант 11. У масиві А(10) знайти максимальний від'ємний елемент. Якщо цей елемент більший від -10, то кожний елемент масиву A піднести до квадрата , й якщо навпаки, то з кожного елемента масиву добути корінь кубічний. Обчислити добуток перших 5 елементів і суму та координати перших семи елементів нового масиву. Визначити з них мінімальне значення і піднести його до п'ятого степеня.

Варіант 12. Знайти суму та добуток перших десяти членів натурального ряду чисел. Якщо добуток більше, ніж у 10 разів перевищує суму то знайти довжину масиву A(10) , а якщо навпаки, то обчислити середнє значення масиву A . Отриманий результат додати до кожного елементу масиву A . Визначити у новому масиві кількість і координати від'ємних елементів.

Варіант 13. У масиві A(10) знайти мінімальний додатний елемент. Якщо цей елемент більший від 5, то обчислити добуток десяти членів натурального ряду чисел, а якщо навпаки, то обчислити довжику масиву A. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву A від отриманого значення. Знайти кількість і координати додатних відхилень у новому масиві.

Варіант 14. У масиві A(10) підрахувати суму додатних елементів. Якщо сума більша від 20, то добути корінь квадратний з абсолютного значення кожного елемента масиву A , а якщо навпаки, то в кожного елемента масиву A добути корінь кубічний. Знайти суму елементів нового масиву і масиву A . У одержаному масиві обчислити кількість додатних елементів та їх добуток.

Варіант 15. У масиві A(10) знайти максимальний від'ємний елемент та його координату. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють добуткам елементів масиву A на максимальний від'ємний елемент. Знайти кількість і координати додатних елементів у новому масиві, я також середнє значення цих додатних елементів. Обчислити добуток від'ємних елементів нового масиву і добути з нього корінь кубічний,

Варіант 16. У масиві A(10) знайти максимальний від'ємний елемент та його координату. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву A від цього максимального від'ємного елемента. Знайти кількість від'ємних відхилень у. новому масиві та їх добуток. Добути корінь кубічний з цього добутку. Визначити координати додатних відхилень у новому масиві.

Варіант 17. Обчислити суму додатних і добуток від'ємних елементів масиву А(10). Якщо значення суми більше від значення

23

добутку, то обчислити натуральний логарифм від суми, а якщо навпаки, то піднести значення добутку до квадрату. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву А від одержаного значення обчислення. Знайти у новому масиві кількість і координати елементів, значення яких менші від 30.

Варіант 18. У масиві А(10) знайти координату мінімального додатного елемента. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють часткам від ділення елементів масиву А на знайдене значення координати. У новому масиві обчислити добуток перших семи елементів і суму від'ємних елементів. Визначити з них більше значення і добути в нього корінь кубічний.

Варіант 19. У масиві A(10) знайти координату нульового елемента. Обчислити новий масив, елементи якого з першого до шостого дорівнюють добуткам елементів масиву A на знайдене значення координати, а решта елементів нового масиву дорівнюють відхиленням елементів масиву A від знайденого значення координати. Знайти у новому масиві координати елементів. значення яких більші від 7 або менші від 3. Обчислити кількість таких елементів.

Варіант 20. У масиві А(10) знайти координату максимального від'ємного елемента. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву А від значення максимального від'ємного елемента. У новому масиві обчислити суму перших семи елементів і добуток перших шести елементів. Визначити з них менше значення і добути з нього корінь квадратний.

Варіант 21. У масиві A(10) знайти максимальний елемент та його координату. Знайти значення частки від ділення суми від'ємних елементів масиву A на значення координати максимального елемента. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву A від значення частки. Знайти кількість додатних відхилень у новому масиві, значення яких більші 0.5, а також обчислити сумарне значення цих відхилень.

Варіант 22. Знайти мінімальне значення серед додатних елемент масиву A(10) і добути з нього корінь квадратний. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють добуткам елементів масиву A на знайдене мінімальне значення. Знайти добуток додатних елементів у новому масиві, їх кількість та координати. Обчислити корінь кубічний із добутку елементів нового масиву.

Варіант 23. Знайти максимальне значення серед від'ємних елементів масиву A(10). Утворити новий масив, елементи якого дорівнюють абсолютним значенням масиву A. Обчислити ще один масив, елементи якого дорівнюють добуткам елементів масиву A на елементи

24

нового масиву. Знайти суму і добуток від'ємних елементів нового масиву . Визначити координати додатних елементів у масиві A.

Варіант 24. Обчислити добуток перших семи елементів масиву A(10). Якщо цей добуток додатний, то обчислити десятковий логарифм від цього добутку, а якщо від'ємний, то обчислити корінь кубічний з цього добутку. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють сумам одержаного результату і елементів масиву A .Знайти кількість від'ємних елементів у новому масиві та їх координати.

Варіант 25. Обчислити суму і добуток додатних елементів масиву A(10). Якщо значення суми менше від значення добутку, то обчислити корінь квадратний із суми, а якщо навпаки, то піднести значення добутку до четвертого степені. Отриманий результат відняти від кожного елемента масиву A . Знати у новому масиві кількість елементів, значення яких більше від 2 і менше від 6, та їх координати.

Варіант 26. У масиві A(10) знайти кількість додатних і нульових елементів, а також обчислити суму додатних і добуток від'ємних елементів. Якщо сума додатних елементів більша від абсолютного значення добутку від'ємних елементів, то суму додатних елементів помножити на 8, а якщо навпаки, то на 7.5. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву A від одержаної суми додатних елементів. Знайти добутою перших 7 елементів нового масиву.

Варіант 27. У масиві А(10) обчислити добуток перших шести елементів. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють сумам цього добутку і елементів масиву А. Знайти кількість додатних елементів у новому масиві та їх координати, а також обчислити середнє значення додатних елементів у новому масиві. Визначити добуток від'ємних елементів нового масиву.

Варіант 28. У масиві A(10) обчислити суму квадратів додатних елементів. Знайти кількості додатних і від'ємних елементів. Якщо сума квадратів додатних елементів більша від 20 і менша від 40, то кожний елемент масиву A поділити на кількість від'ємних елементів, а якщо навпаки, то поділити на кількість додатних елементів. Обчислити у новому масиві добуток перших шести елементів, а також кількість елементів, які більші за 40 і менші за 25.

Варіант 29. У масиві A(10) знайти координати від'ємних елементів і суму перших 9 елементів. Якщо ця сума більша від нуля, то у цьому масиві замість від'ємних елементів записати їх квадрати, в іншому випадку замість додатних елементів записати їх корені кубічні. Обчислити суму перших семи елементів і добуток перших шести елементів. Визначити з них більше значення і добути з його абсолютного

25

значення корінь квадратний.

Варіант 30. У масиві A(10) знайти добуток від'ємних елементів та суму додатних елементів. Якщо добуток менший рід суми у 25 разів, то обчислити десятковий логарифм від суми, в іншому випадку добути корінь кубічний з добутку. Отриманий результат додати до елементів масиву A. Знайти кількість від'ємних елементів у новому масиві та їх координати.

Варіант 31. У масиві A(10) знайти мінімальний додатний елемент і його координату. Якщо цей елемент менший за 5, то кожний елемент масиву A помножити на 5, а якщо навпаки, то кожний елемент місива A поділити на 6. Обчислити добуток додатних елементів і суму та координати від'ємних елементів нового масиву. Визначити а них максимальне значення і добути з нього корінь кубічний.

Варіант 32. Знайти суму перших десяти членів натурального ряду чисел і добуток перших семи елементів масиву A(10) . Якщо добуток більш ніж у 5 разів перевищує суму то знайти скалярний добуток перших десяти членів натурального ряду чисел і елементів масиву A , а якщо навпаки, то обчислити різницю. цих масивів. Визначити у новому масиві кількість та координати додатних елементів.

Варіант 33. У масиві А(10) знайти максимальний від'ємний елемент і його координату. Якщо координата цього елемента більша ніж 5., то обчислити довжину масиву А , а якщо навпаки, то обчислити суму перших десяти членів натурального ряду чисел. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюєте сумам отриманого результату і елементів масиву А. Знайти кількість і координати додатних елементів у новому масиві.

Варіант 34. У масиві A(10) підрахувати суму перших шести елементів. Якщо сума більша за 5 і менша від 15, то кожний елемент масиву помножити на 5, а якщо навпаки, то кожним елемент масиву A поділити на 7. Перемножити новий масив і масив A. У отриманому масиві обчислити кількість та координати від'ємних елементів, а також обчислити добуток цих від'ємних елементів.

Варіант 35. У масиві A(10) знайти мінімальний додатний елемент та його координату. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву A від максимального додатного елемента. Знайти кількість і координати від'ємних елементів у новому масиві, а також добуток цих від'ємних елементів. Обчислити суму додатних елементів нового масиву і добути з неї корінь квадратний.

Варіант 36. У масиві A(10) знайти максимальний від'ємний елемент і його координату. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють відхиленням елементів масиву A від цього мінімального

26

від'ємного елемента. Знайти кількість та добуток додатних і від'ємних відхилень у новому масиві. Добути корінь квадратний з цього добутку. Визначити координати від'ємних відхилень у новому масиві.

Варіант 37. Обчислити суму додатних і добуток від'ємних елементів масиву А(10) . Якщо значеним суми менше від значення добутку, то обчислити десятковий логарифм від суми, а якщо навпаки, то добути корінь кубічний з суми. Обчислити новий масив, елементи якого дорівнюють добуткам елементів масиву на значення отриманого результату. Знайти у новому масиві кількість і координати елементів, значення яких більші від 10 і менші від 20.

2. Операції з двомірними масивами Умова: Підібрати значення та ввести двомірний масив , який

складається з 3-х рядків і 4 -х стовбців чисел від -15 до 15 і містять один десятковий знак. Далі користуватися нижчевикладеними умовами у відповідності до свого варіанту. При виконанні завдання використовувати формули масиву ( виключити методику копіювання формул).

Варіант 1. У матриці обчислити суму квадратів від'ємних елементів, а також знайти кількість від'ємних і додатних елементів. якщо сума квадратів від'ємних елементів більша від 200, то кожен елемент матриці помножити на кількість від'ємних елементів, в іншому випадку - помножити на кількість додатних елементів. обчислити в новій матриці добуток, кількість і координати елементів, значення яких більші за 25.

Варіант 2. У матриці знайти суму всіх елементів. Якщо ця сума менша від нуля, то у цій матриці замість від'ємних елементів записати їх абсолютні значення, а в іншому випадку замість додатних елементів записати їх значення з протилежним знаком. Обчислити добуток елементів 1-го і 2-го рядків та суму елементів 1-го та 2-го стовбців вхідної матриці. Визначити з них менше значення і обчислити з нього корінь кубічний.

Варіант 3. У матриці знайти кількість додатних і від'ємних елементів, а також обчислити суму додатних і від'ємних елементів. Якщо сума додатних більша від абсолютного значення суми від'ємних елементів , то суму додатних елементів поділити на 7, в іншому випадку поділити її на 8. Обчислити нову матрицю, елементи якої рівні відхиленням отриманого результату від значень елементів вхідної матриці. Знайти добуток додатних елементів нової матриці.

Варіанти 4. У матриці знайти суму від'ємних елементів та добуток додатних елементів. Якщо добуток більший від абсолютного значення суми у 100 разів, то добути з добутку корінь квадратний, в іншому випадку добути корінь кубічний з суми. Отриманий результат додати до

27

елементів вхідної матриці. Визначити добуток і координати додатних елементів у новій матриці.

Варіант 5. У матриці знайти максимальний від'ємний елемент. Якщо цей елемент більший за -10, то кожен елемент матриці піднести до квадрату, в іншому в ипадку - з кожного елементу матриці добути корінь кубічний. Обчислити добуток елементів першого і другого рядків та суму елементів першого і другого стовбців нової матриці. Визначити з них менше значення і піднести його до п'ятого ступеня.

Варіант 6. Знайти суму та добуток перших десяти членів натурального ряду чисел. Якщо добуток більш ніж у 10 разів перевищує суму, то знайти суму елементів матриці, в іншому випадку обчислити середнє значення її елементів. Отриманий результат додати до кожного з елементів вхідної матриці. Визначити в новій матриці кількість і координати від'ємних елементів.

Варіант 7. У матриці знайти мінімальний додатний елемент. Якщо цей елемент більший за 5, то обчислити добуток десяти членів натурального ряду, в іншому випадку обчислити добуток елементів першого і другого рядків матриці. Обчислити нову матрицю, елементи якої дорівнюють відхиленням елементів вхідної матриці від отриманого значення. Знайти кількість та координати додатних елементів у новій матриці.

Варіант 8. У матриці підрахувати суму додатних елементів. Якщо сума більша за 20, то добути корінь квадратний з абсолютного значення кожного з елементів матриці, в іншому випадку з кожного елемента добути корінь кубічний. Просумувати нову і початкову матриці. В одержаній матриці обчислити суму додатних елементів та їх добуток.

Варіант 9. У матриці знайти мінімальний додатний елемент та його координати. Обчислити нову матрицю, елементи якої дорівнюють добуткам елементів вхідної матриці на максимальний від'ємний елемент. Знайти кількість і координати додатних елементів у новій матриці, а також середнє значення цих додатних елементів. Знайти добуток від'ємних елементів нової матриці і добути з нього корінь кубічний.

Варіант 10. У матриці знайти максимальний від'ємний елемент та його координати. Обчислити нову матрицю, елементи якої дорівнюють відхиленням елементів вхідної матриці від значення знайденого елементу. Знайти кількість від'ємних елементів у новій матриці та їх добуток. Добути корінь кубічний із цього добутку. Визначити координати додатних елементів у новій матриці.

Варіант 11. Обчислити суму додатних і добуток від'ємних елементів матриці. Якщо значення суми більше від значення добутку, то

28

обчислити натуральний логарифм від суми, в іншому випадку - піднести значення добутку до квадрату. Обчислити нову матрицю, елементи якої є відхиленнями вхідної матриці від обчисленого значення. Знайти у новій матриці кількість і координати елементів, значення яких менші від 30.

Варіант 12. У матриці знайти значення мінімального додатного елементу. Обчислити нову матрицю, елементи якого дорівнюють часткам від ділення елементів вхідної матриці на знайдене значення. У новій матриці обчислити добуток елементів першого і другого рядків та суму від'ємних елементів. Визначити з них більше і добути з нього корінь кубічний.

Варіант 13. У матриці знайти значення максимального від'ємного елементу. Обчислити нову матрицю, елементи якої у першому на другому рядках дорівнюють добуткам елементів вхідної матриці на знайдене значення , а в решті рядків - відхиленням елементів вхідної матриці від знайденого значення. Знайти в новій матриці координати та кількість елементів, значення яких більші від 7 або менші від 3.

Варіант 14. У матриці знайти значення максимального від'ємного елементу. Якщо значення цього елементу менше від -5, то обчислити нову матрицю, елементи якої складають відхилення вхідної матриці від числа 5. В іншому випадку - дорівнюють добуткам елементів вхідної матриці на число 6. Знайти кількість додатний елементів у новій матриці . Якщо ця кількість більша від 3, то обчислити середнє значення елементів нової матриці, в іншому разі - їх суму.

Варіант 15. Знайти середнє значення від'ємних елементів матриці. Обчислити нову матрицю, елементи якої дорівнюють відхиленням елементів вхідної матриці від знайденого значення. Знайти кількість додатних елементів в новій матриці та мінімальне значення серед них.. Знайти добуток від'ємних елементів з нової матриці та їх координати.

Варіант 16. Знайти максимальне значення серед від'ємних елементів матриці. Обчислити нову матрицю, елементи якої дорівнюють добуткам елементів вхідної матриці на знайдене значення. Знайти суму і добуток додатних елементів у новій матриці і визначити з них менше. Обчислити координати нульових та від'ємних елементів у новій матриці.

Варіант 17. Знайти мінімальне значення серед додатних елементів матриці. Утворити нову матрицю, елементи якої дорівнюють абсолютним значенням елементів вхідної матриці. Обчислити ще одну матрицю, елементи якої дорівнюють відхиленням знайденого мінімального значення від значень елементів нової матриці. Обчислити суму від'ємних елементів у останній матриці та їх координати.

Варіант 18. Обчислити добуток елементів матриці. Якщо цей добуток додатний , то добути з нього корінь квадратний, якщо ж ні -

29

корінь кубічний. Обчислити нову матрицю, елементи якого є добутками отриманого результату на значення елементів вхідної матриці. Знайти кількість від'ємних елементів у новій матриці та їх координати.

Варіант 19. Обчислити суму та добуток від'ємних елементів матриці. якщо значення суми більше добутку , то обчислити корінь кубічний із суми , в іншому випадку піднести значення добутку до кубу. Отриманий результат додати до кожного елементу вхідної матриці. Знайти в новій матриці кількість та координати елементів, значення яких більше 50.

Варіант 20. У матриці знайти кількість додатних і від'ємних елементів, а також обчислити суму додатних і від'ємних елементів. Якщо сума додатних більша від абсолютного значення суми від'ємних елементів, то суму додатних елементів поділити на 5, в іншому випадку поділити її на 6. Обчислити нову матрицю, елементи якої рівні сумам отриманого результату і значенням елементів вхідної матриці. Знайти добуток елементів нової матриці.

Варіант 21. В одномірному масиві А(10) одне число зустрічається декілька разів. Що це за число, скільки разів воно зустрічається, які його координати?

3. Підбір параметру Умова: Завдання 1. Яку суму потрібно покласти на рахунок у

банку під k%, щоб через n років вона виросла до 10000 грн.?

Завдання 2. Через скільки років із початкової суми So, покладеної на рахунок у банк під k%, наросте сума у 12000 грн.?

Завдання 3. Знайти наближений розв`язок рівняння.

Варіант

Завдання 1

Завдання 2

Завдання 3

k%

n

k%

So

1

3,00

10

3,00

2000

x3-12,3x2+17x -69,921=0

2

3,25

11

3,25

2200

x3-12,6x2+18x -74,0088=0

3

3,50

12

3,50

2400

x3-12,9x2+19x -79,507=0

4

3,75

13

3,75

2600

x3-13,2x2+20x -85,184=0

5

4,00

14

4,00

2800

x3-13,5x2+21x -91,125=0

6

4,25

15

4,25

3000

x3-13,8x2+22x -97,336=0

7

4,50

16

4,50

3200

x3-14,1x2+23x -103,823=0

8

4,75

17

4,75

3400

x3-14,4x2+24x -110,592=0

9

5,00

18

5,00

3600

x3-14,7x2+25x -117,649=0

10

5,25

19

5,25

3800

x3-15,0x2+26x -125,000=0

11

5,50

20

5,50

4000

x3-15,3x2+27x -132,651=0

12

5,75

10

5,75

4200

x3-15,6x2+28x -140,608=0

30