Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички 1 сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

1.4. Кількісне визначення вмісту глюкози в сечі методом Альтгаузена.

Принцип методу. Метод базується на тому, що сеча, яка містить цукор при кип’ятінні з лугом набуває різних відтінків коричневого кольору (від жовтого до темно-бурого). Продуктами реакції є молочна кислота та гумінові речовини.

Хід роботи. 4-5 мл сечі змішують в пробірці з 1мл 10% їдкого натрію або калію; кип’ятять 1 хвилину і залишають на 10 хвилин в штативі. При наявності цукру в сечі в пробірці утворюється один з відтінків стандартної шкали Альтгаузена.

Шкала альтгаузена

Готують вихідний стандартний розчин. Для цього до сечі, яка не містить цукор, додають глюкозу з такого розрахунку, щоб її концентрація дорівнювала 4%. З цього розчину при розведенні сечі, яка не містить цукор, готують розчини різної концентрації за схемою:

№ Вихідний станд. Сеча, яка не містить Одержана концентрація

пробірки розчин (в мл) цукор (в мл) цукру в сечі, %

1 0,5 3,5 0,5

2 1,0 3,0 1,0

3 1,5 2,5 1,5

4 2,0 2,0 2,0

5 2,5 1,5 2,5

6 3,0 1,0 3,0

7 3,5 0,5 3,5

До всіх пробірок додають по 1 мл 10% лугу та кип’ятять.

Клініко-діагностичне значення. Якісне та кількісне визначення цукру в сечі має велике діагностичне та прогностичне значення. Глюкозурія може зустрічатися при цукровому діабеті, гострих запальних захворюваннях підшлункової залози, гіпертіреозі, акромегалії, синдромі Іценко-Кушінга, при захворюваннях печінки, внаслідок порушення синтезу глікогену, запальних процесах нирок, вагітності, надмірному вживанні вуглеводів з їжею.

2. Вплив цукрового навантаження на рівень цукру в крові.

Хід роботи. У досліджуваного натще беруть з пальця кров і визначають в ній вміст цукру.Після цього дають випити розчин глюкози у воді з розрахунку 1 г глюкози на 1 кг маси тіла. Потім протягом 3-ох годин через певні інтервали повторно забирають кров і визначають в ній вміст глюкози ортотолуїдиновим методом. На основі отриманих даних потрібно побудувати цукрову криву, відкладаючи на вертикальній осі кількість цукру в ммоль/л, а на горизонтальній - час в хвилинах. Кров рекомендують брати через 15, 30, 90, 180 хв. У здорової людини вже через 15 хв після прийняття глюкози спостерігається збільшення цукру в крові, яке досягає свого максимуму в проміжку від 30-ї до 60-ї хвилини. Після цього починається зниження цукру. Через 120 хв його рівень може бути навіть нижчий за вихідний. Через 180 хв рівень цукру, як правило, нормалізується.

Клініко-діагностичне значення. Метод цукрового навантаження дозволяє виявити скриті форми діабету, порушення глікогенутворюючої функції печінки та вплив інсуліну на вуглеводний обмін.

Лiтература.

  1. Конспект лекцiй.

  2. Биологическая химия /Воронина Л.Н. и др.- Х.:Основа, 1999. – 640 с.

  3. Губський Ю.I. Бiологiчна хiмiя. – Київ-Тернопiль: Укрмедкнига, 2000 – 507 с.

  4. Гонський Я.І., Максимчук Т.П. – Біохімія людини.

Заняття №15

Тема: Структура, функції і травлення ліпідів. Вплив жовчі на активність ліпази.

Актуальнiсть теми: Ліпіди – важлива складова частина харчових продуктів, вони володіють високою енергетичною цінністю та служать пластичним матеріалом для побудови клітин і тканин, є попередниками для біосинтезу групи біологічно-активних речовин. Знання структури і процесів метаболізму ліпідів необхідні для розуміння регуляторних механізмів ліпідного обміну в організмі людини.