Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Розв’язати ситуаційні задачі

Задача 1. Відомо, що одна з найбільш істотних стохастических зв'язків у різних системах описується функціями: у1 = 25х1 + 30х2 + 4х3 + 7х4 +2t + 1; у2 = 0,2х1 + 0,4х2 + 0,7х3 + 1,5х4 + 5t + 4. Також відомо, що х1, х2 – внутрішні фактори системи, х3, х4 – зовнішні фактори системи, t – фактор часу. Яка із систем є найнестабільнішою й найдинамічнішою, якщо результативні зміни в моделях повністю розкладаються між згаданими факторами й випадковістю?

Задача 2. Розмежуйте позитивні і нормативні твердження: а) рівень цін зріс на 2%; б) інфляція знижує добробут осіб з фіксованим доходом; в) попит на товар перебуває у зворотній залежності від його ціни, г) монетарна політика „шокової терапії” є неетичною, д) високі податки є антистимулами для розвитку підприємництва, е) податковий прес варто перекласти з малого на великий й середній бізнес.

Задача 3. Визначьте серед наведених нижче прикладів економічні явища, процеси і механізми: а) існування виробництва; б) інфляція; в) нагромадження капіталу; г) обмін; д) курс гривні; е) купівля-продаж; ж) виробництво цукру; з) зниження курсу гривні; і) розподіл по внеску; к) рента; л) відносини власності; м) відчуження.

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

  1. Економічна наука є способом відображення економічної дійсності. Разом з тим, єдиного визначення її об'єкта, тобто того, що, властиво, необхідно відносити до „економічного”, немає. Це є предметом наукового пошуку і сьогодні.

  2. Оскільки економічна наука досліджує складні явища людського життя, то виникає проблема адекватного опису й виміру цих явищ. Для цього використаються загальні і спеціальні методи пізнання, які утворюють основу методології науки.

  3. Апарат пізнавальних засобів науки - методологія - підкоряється логіці розвитку об'єкта пізнання, але одночасно розвивається й за власними законами (опис його - теоретична функція науки).

  4. У якості головного способу пізнання й основного розуміння предмета і змісту економічної науки в різні часи пропонувалися різні методологічні установки й програми.

  5. Одним з найважливіших методологічних питань є питання застосовності результатів пізнання економічної теорії. Ця проблема є частиною дискусії позитивного і нормативного підходів до пізнання.

  6. У сучасному розумінні економічна теорія повинна виконувати практичну функцію, яка полягає у формуванні економічного мислення й економічного образа дій людей і їхніх груп, визначенні орієнтирів економічного розвитку.

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №2

Тема 2. Економічні потреби та інтереси. Суспільне виробництво.

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – розгляд основних проблем, які визначають фундаментальні властивості й специфіку економічної дійсності: економічний образ дій і ефективність; обмеженість й вибір; виробництво. Знайомство із характеристикою виробничої функції, ілюстрацією виробничих можливостей.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Природні і соціальні умови життя.

2. Соціально-економічна сутність виробництва і його фактори.

3. Проблема обмеженості й вибору. Виробничі можливості. Закон зростання альтернативних витрат.

Зміст завдань:

Природні та соціальні умови життя. Категорія „людина економічна”: сут­ність та концепції (Аристотель, А.Сміт, Дж.Локк, І.Бентам, сучасні моделі). Пе­рший фундаментальний закон економічної діяльності людини. Потреби індиві­да: природа та типологія, етапи формування. Сучасні зміни в структурі потреб. Взаємозв'язок потреб та виробництва. Закон зростання потреб та економії праці та часу. Економічні інтереси.

Соціально-економічна сутність виробництва. Фактори виробництва: пра­ця, земля, капітал, підприємництво, науково-технічний прогрес. Виробництво як результативне об'єднання факторів виробництва в процесі праці. Суспільний поділ праці та його зміст. Економічна ефективність. Виробнича функція, її по­ведінка та характеристики. Закон спадної граничної продуктивності.

Проблеми обмеженості та вибору. Виробничі можливості та їхня ілюст­рація. Закони зростання альтернативних (приписаних) витрат та зменшення прибутків.