Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Розв’язати ситуаційні задачі

Задача 1. Нижче приведені дані про ситуацію на ринку СD-плеєрів:

Вартість, грн.

8

16

24

32

40

Попит, млн. штук

70

60

50

40

30

Пропозиція, млн. штук

10

30

50

70

90

Намалюйте графік попиту і пропозиції СD-плеєрів.

  1. Яка ситуація складеться на ринку - виникне надлишок або дефіцит відеокасет - при ціні 8 грн. за СD-плеєр.

Виконайте те ж завдання при умові, що ціна становила 32 грн. за СD-плеєр.

Задача 2. Функція попиту на товар D=40 - 7р, функція пропозиції товару S= - 6 + 16р. Визначте рівноважну ціну і обсяг продажу. Як зміняться попит і пропозиція, якщо ціна становитиме 4 грн., яка ситуація утвориться на ринку в цьому випадку?

Задача 3. Розрахуйте коефіцієнт цінової еластичності попиту, якщо відомо, що ціна на товар зросла від 500 до 600 грошових одиниць, а величина попиту зменшилась від 20000 до 16000 одиниць.

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Ринок можна визначити як систему економічних відносин у сфері обміну, за допомогою яких відбувається задоволення потреб покупців і суспільне визнання витрат у сфері виробництва. Ринкова система містить у собі всі елементи, пов'язані із забезпеченням виробництва, впровадженням досягнень НТП, матеріальним й грошовим обігом.

2. Добровільний обмін приносить вигоду всім учасникам ринку (помітимо, що в міру розширення обміну збільшуються і його трансакционные витрати, що може нейтралізувати вигоди обміну - отже, розширення обміну доцільно доти , поки його вигоди більше трансакционных витрат).

3. Механізм функціонування ринку заснований на взаємодії двох основних суб'єктів: покупців і продавців, у процесі якого формуються попит та пропозиція. Взаємодія попиту й пропозиції, що дає рівноважні ціну і обсяг обміну, утворює кон'юнктуру ринку.

4. Реалізація ринком своїх функцій (основними є інформаційна, ціноутворююча, стимулююча, сануюча, відтворювальна) вимагає наявності інфраструктури - сукупності соціальних інститутів, видів діяльності, матеріально-технічних засобів, що забезпечують рух товарних, грошових, інформаційних потоків ринку.

5. Кожний елемент ринку може функціонувати з різним ступенем економічної самостійності. Однак рушійної силою розвитку ринкових суб'єктів є конкуренція між ними. У цьому полягає закон конкуренції. Варто розуміти, що конкуренції в чистому виді в реальному житті не існує (на відміну від монополії). Крім того, конкуренція в ході централізації і монополізації капіталу здатна перетворюватися в монополію - закон монополізації.

6. Ринкова система має певні недоліки, пов'язані з неможливістю забезпечити економічні стимули для певних видів діяльності і природою конкуренції, що припускає кінцеву нерівність. Наявність цих недоліків приводить до висновку про необхідність державного впливу на ринок.