Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Розв’язати ситуаційні задачі

Задача 1. В таблиці представлено платіжний баланс країни А. Заповніть недостатні рядки балансу.

Найменування статей

Сума, грош. од.

Товарний експорт

80

Товарний імпорт

90

Сальдо балансу зовнішньої торгівлі

Експорт послуг

210

Імпорт послуг

20

Чисті доходи від інвестицій

70

Чисті трансферти

50

Сальдо балансу за поточними операціями

Приток капіталу

150

Відтік капіталу

300

Сальдо балансу руху капіталу

Сальдо балансу за поточними операціями і балансу руху капіталу

Задача 2. В таблиці представлено динаміка зміни ВВП. Заповніть пусті клітини та визначте темп зміни реального ВВП.

Роки

ВВПном,

млн. грош. од.

Індекс цін, % до

попереднього року

ВВПреальн,

млн. грош од.

2000

171,5

988,4

2001

407,9

149,7

2002

1630

585,6

2003

2256

145,5

2004

2668

2262,9

Задача 3. Припустимо, що курс долару до євро становить 2:1, тобто один і той же товар коштує в США 400 дол., а у Франції – 200 євро. Який експортер отримає додатковий дохід, якщо курс долару знизиться до 1,5:1. Визначте величину додаткового доходу.

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Не враховуючи спеціалізацію національного господарства, всі країни є учасниками міжнародного поділу праці, тобто у світове господарство. Характер і тенденції світового господарства припускають долі держав й форми міжнародної взаємодії, специфіку участі кожної країни, характер торговельно-економічних, фінансових і інших зв'язків між країнами.

2. Економічною основою світового господарства є інтернаціоналізація, що припускає розвиток таких організаційно-економічних форм, які зв'язують виробництво одних країн зі споживанням його результатів в іншіх. Її розвиток пов'язаний з поглибленням міжнародного поділу праці, зі зростаючою диференціацією різних видів діяльності. Інтернаціоналізація створила систему взаємозалежності всіх країн і регіонів, але рівні цієї взаємозалежності при загальній тенденції економічного росту істотно розрізняються. Інтернаціоналізація в цілому веде до нівелювання рівнів розвитку окремих країн, зближенню розмірів витрат виробництва, росту продуктивності праці й економіки праці у світовому масштабі.

3. Той факт, що практично жодна країна не має в розпорядженні кількість і набір ресурсів, необхідних для повного задоволення всієї системи потреб, обумовив необхідність виникнення й розвитку системи відносин з міжнародного обміну товарів і послуг. Нерівномірність економічного розвитку окремих країн, розбіжність фаз промислового циклу в різних країнах викликали до життя таке явище, як трудова міграція. На певному етапі розвитку суспільного виробництва вивіз товарів за кордон заміщується вивозом капіталу.

4. Теорії міжнародної торгівлі, як класичні, так і сучасні, не можуть дати відповіді на весь комплекс питань, що виникають у процесі розвитку зовнішньоторговельних відносин, але вони показують колись всі умови виникнення тих переваг, завдяки яким окремі країни й компанії мають міцні позиції на світовому ринку. Всі теорії міжнародної торгівлі так чи інакше звертають увагу на формування ціни рівноваги на світовому ринку й розподіл доходів.

5. Економічною основою інтернаціональної вартості є середньосвітові суспільно необхідні витрати праці на виробництво товару.

6. Міжнародний обмін забезпечується за допомогою грошей, які виконують свою світову функцію. Валютна сфера впливає на стан економіки практично кожної країни, оскільки в міру інтернаціоналізації господарського життя її значення постійно росте. Тому в центрі уваги економічної політики багатьох країн перебувають питання забезпечення рівноваги платіжних балансів, стійкості валютних курсів.

7. Всі особливості формування світового ринку і забезпечення конкурентоспроможності на ньому повинні враховуватися державою у процесі розробці зовнішньоекономічної політики.