Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №7

Тема 7. Соціально-економічна сутність та організаційні форми підприємництва

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – формування економічного мислення по підприємницьким відносинам, засвоєння основ розуміння організаційно-економічного механізму підприємництва і окремих його форм, теорії підприємницької діяльності.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Модель кругообігу в економіці.

2. Економічна роль домогосподарств.

3. Економічна роль підприємств.

4. Сутність, філософія і результати підприємницької діяльності.

5. Класифікація підприємств за формами власності і розмірам.

Зміст завдань:

Модель кругообігу в економіці. Економічна роль домашніх господарств в економіці.

Сутність, мотиви та філософія та функції підприємницької діяльності. Фірма та її риси. Підприємство як основна ланка економіки. Класифікація видів діяльності підприємств. Функції та стадії підприємницького процесу.

Організаційно-економічні форми підприємництва (класифікація за ступе­нем концентрації капіталу): малий, середній та великий бізнес. Роль малого біз­несу в реформуванні національної економічної системи. Види об'єднань під­приємств. Поняття оптимального обсягу фірми, зав'язок його з законами змен­шення прибутків та економічної корисності масового виробництва.

Організаційно-правові форми підприємництва (класифікація за формою власності): індивідуальна, колективна, державна, змішана. Колективні форми підприємництва: повне, командитне товариства, товариство з обмеженою від­повідальністю. Акціонерні товариства. Акції та їхні види. Емісія та розподіл акцій. Дивіденд та курс акції. Теорії демократизації капіталу.

Термінологічний словник

Підприємництво - це особливий вид бізнесу, для якого характерним є організаційно-господарське новаторство, знаходження нових більше ефективних способів використання ресурсів, гнучкість, готовність іти на ризик.

Бізнес - це справа, пов’язана з отриманням доходу.

Підприємство - це організаційно відособлене і економічно самостійна ланка виробничої сфери господарства, що спеціалізується на випуску продукції, виконанні робіт або наданні послуг.

Акціонерне товариство - це суспільство, статутний фонд якого поділений на акції рівної номінальної вартості, учасники товариства відповідають по зобов'язаннях тільки в межах своїх акцій.

Товариство з обмеженою відповідальністю - це підприємство, у якому учасники відповідають по зобов'язаннях тільки в межах своєї частки в статутному фонді.

Корпорація - договірне об'єднання господарюючих суб'єктів на основі інтеграції виробничих, наукових і комерційних інтересів з делегуванням окремих повноважень, центральним регулюванням діяльності кожного з учасників.

Концерн - статутне об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі і ін. на основі повної залежності від одного або групи підприємців.

Холдинг - специфічна організаційна форма об'єднання інвестиційних ресурсів, для напрямку своїх фінансових засобів на придбання контрольного пакету акцій інших підприємств.