Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №9

Тема 9. Індивідуальне відтворення. Капітал як фактор виробництва. Витрати та результати підприємницької діяльності

1. Постановка завдання Мета вивчення теми – проаналізувати соціально-економічну сутність індивідуального відтворення і використання капіталу в його процесі.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Сутність капіталу в різних концепціях.

2. Кругообіг і оборот капіталу. Основний й оборотний капітал підприємства.

3. Зношування і амортизація основного капіталу. Прискорення обігу оборотного капіталу.

4. Витрати й результати діяльності підприємства.

5. Прибуток та її норма. Міжгалузева конкуренція. Закон формування середньої норми прибутку. Внутрішньогалузева конкуренція як фактор НТП.

Зміст завдань:

Формування підприємницького капіталу: історичні форми. Первісне нагромадження капіталу.

Трактування капіталу в різних концепціях та школах економічної думки. Зародження знання про капітал: меркантилізм. Капітал в теорії класичної політичної економії (капітал та багатство націй А.Сміта, теореми капіталу Дж.Ст.Мілля, капітал як система економічних відносин в теорії К.Маркса). Маржиналізм і неокласична школа в розвитку теорії капіталу. Теорія капіталу в XX ст. (Дж.М.Кейнс, Й.Шумпетер, концепція людського капіталу). Функціональні форми капіталу. Кругообіг промислового капіталу та його стадії. Структура капіталу (постійний/змінний, основний/оборотний). Знос та амортизація основного капіталу. Рух оборотних коштів та чинники його при­скорення.

Витрати виробництва та їхня класифікація. Постійні та змінні витрати. Поведінка середніх та граничних витрат при зміні обсягу виробництва. Резуль­тати виробництва. Валові мікроекономічні показники: витратні (валова, товарна та реалізована продукція), скориговані (кінцевий та чистий продукт, додана ва­ртість). Валовий дохід та його структура. Сутність прибутку та його норма. Чинники норми прибутку. Закон тенденції норми прибутку до зниження. Внут­рішньогалузева конкуренція та надлишковий прибуток. Міжгалузева конкурен­ція та формування середньої норми прибутку. Ціна виробництва. Сутність та види цін. Підходи до ціноутворення.

Термінологічний словник

Капітал - речі, гроші і ін. блага, знання, уміння й таланти людини, які служать засобом самозростання вартості не на основі особистої праці їх власника.

Первісне нагромадження капіталу - конкретно-історичний процес формування матеріальних передумов переходу до капіталістичної економічної системи.

Індивідуальне відтворення - безперервний повторюваний процес продуктивного поєднання факторів виробництва з метою створення товарів і одержання доходів.

Кругообіг капіталу - рух вартості факторів виробництва і обігу, в результаті чого він проходить три стадії й послідовно приймає три форми: виробничу, грошову і товарну.

Основний капітал - частина продуктивного капіталу, яку втілено в засобах праці, яка зберігає свою натуральну форму протягом багатьох циклів виробництва, а вартість переносить на витрати виробництва продукту поступово, вертаючись до підприємця окремими частинами.

Оборотний капітал - частина продуктивного капіталу, яку втілено в предметах праці (сировина, матеріали, паливні й інші ресурси, готова продукція, товари для перепродажу, розрахунки, кошти, у т.ч. фонд оплати праці), вартість якої переноситься на створюваний продукт відразу і цілком за один оборот.

Постійний капітал (С) - капітал, що авансується на покупку засобів виробництва з переносом власній вартості на знов створювані споживчі вартості (товари) не міняючись у своїй величині.

Змінний капітал (V) - капітал, що авансується на покупку робочої сили, з переносом власній вартості (необхідна вартість) на вироблений продукт повністю і створюючі нову вартість (прибавочну), тому змінний капітал змінюється в процесі кругообігу.

Зношування - втрата основними фондами своєї споживчої вартості внаслідок фізичного старіння у процесі використання, нанесення збитку (фізичне зношування); появи подібного встаткування, але найдешевшого (моральне зношування І роду); появи подібного встаткування, але більш продуктивного (моральне зношування ІІ роду).

Амортизація - процес перенесення вартості основних фондів внаслідок їх зношування на вартість виробленого продукту.

Фондоозброєність праці - озброєність робочої сили засобами виробництва - частина вартості основного капіталу на 1 працюючого.

Фондовіддача - показник ефективності використання основних фондів - частина вартості виробленої продукції на 1 грн вартості основних фондів.

Фондоємність - показник характеру виробничого процесу - частина вартості основних фондів в 1 грн. вартості зробленої продукції (скільки необхідно в грн. основних фондів, щоб виробити 1 грн. продукції).

Витрати - витрати економічних ресурсів у вартісному вираженні.

Валовий продукт - весь продукт фірми, вироблений за певний період поза залежністю від того, куди направляються його складові (розраховується підсумовуванням вартості всієї номенклатури зроблених виробів).

Товарний продукт - різниця між валовим продуктом фірми і тією його частиною, яка використовується (споживається) самою фірмою в даному періоді (відрізняється від валового продукту на величину незавершеного виробництва); до складу товарної продукції додається сальдо продукції на складі.

Реалізований продукт - та частина товарного продукту, яку продано за сформованими цінами (у тому числі, яку відвантажено, але не оплачено).

Валовий дохід - вартісна оцінка всіх операцій продажу, які здійснені фірмою за певний період.

Прибуток - різниця між валовим доходом, витратами і податками.

Норма прибутку - величина, що показує ефективність використання авансованого капіталу.

Внутрішньогалузева конкуренція - конкуренція між підприємствами однієї галузі за збут з найбільшою вигодою і одержанням надлишкового прибутку.

Міжгалузева конкуренція - конкуренція між виробниками різних галузей за найбільш прибуткове вкладення капіталу.

Торговельний капітал - відокремлена частина промислового капіталу, що обслуговує процес товарного обігу.

Торговельний прибуток - частина прибавочної вартості, яку виробник уступає торговцеві за реалізацію своїх товарів.