Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Розв’язати ситуаційні задачі

Задача 1. Уявімо, що приватна фірма вирішила придбати партію товару Х. На міжнародні телефонні розмови та телеграми було витрачено 700 грн. Збір інформації про ціни на аналогічний товар коштував фірмі 560 грн. Транспортні витрати на поїздку менеджера фірми Х до постачальника за метою перевірки якості товару склали 400 грн. Крім того, за перевірку надійності фірми-постачальника та правильності складання угоди юридичній фірмі виплачено 500 грн. Угода відбулася та фірма виплатила постачальнику 13000 грн. та окремо 7500 грн. транспортних витрат на доставку товару. Оцініть суму трансакційних витрат покупця.

Задача 2. Опишіть розподіл прав, що виникають при трасті (довірчому керуванні банком Вашими засобами):

Права власності

Клієнт

Банк

Держава

1

Право володіння

2

Право користування

3

Право керування

4

Право на доход

5

Право на передачу спадщини

6

Право на безпеку

7

Заборона шкідливого використання

8

Право на залишковий характер

9

Право на безстроковість

10

Право на відповідальність

11

Право суверена

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Економічна система – це сукупність взаємозалежних між собою господарських відносин і зв'язків, які встановлюються у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання благ і послуг. У рамках методології системного аналізу до числа її найважливіших елементів звичайно відносять продуктивні сили, виробничі відносини, суспільний поділ праці, процес виробництва, форми господарських зв'язків, виробничі результати, економічну ефективність.

2. Процес історичної зміни економічних систем має властивість: кожна система генетично пов'язана з попередньої, тобто її властивості обумовлені минулим процесом розвитку; далі - цивілізаційна система - якісно нова цілісність, тобто має особливими, властивими тільки їй властивостями; нарешті, що зріють у системі протиріччя й невпорядкованість - основа й прообраз властивостей майбутньої системи. Дана закономірність має назву закону циклічного розвитку.

Економічна діяльність людей зв'язана не тільки з витратами, які вони несуть безпосередньо на виробництво, реалізацію і ін., але і із супутніми витратами - транзакційними витратами, які забезпечують зниження невпорядкованості економічної системи.

Мінімізація ТАВ сполучена зі створенням інституціональної структури, що розмежовує права і обов'язки, можливості й відповідальність. Такою структурою в соціально-економічній системі є, насамперед , відносини власності.

3. Одним з найважливіших інститутів суспільства є власність. Власність як політекономічна категорія - це система внутрішньо необхідних, стійких соціально-економічних відносин між суб'єктами економічної системи з приводу присвоєння. Право власності - санкціоноване державою нормативно-правове закріплення відносин власності. Власність є однієї із системоутворюючих категорій, а присвоєння (відносини володіння, розпорядження і використання), у свою чергу, - основою відносин власності.

4. В умовах змішаної економіки існують різні форми власності: за формою присвоєння - індивідуальна, колективна, державна; за суб'єктом права власності - приватна, державна і змішана. Ніяка з форм власності не має бути домінуючої за функціональною ознакою. Всі вони важливі для нормального функціонування економічної системи.

Упорядкувати відносини власності можна тільки при розмежуванні прав власності, а оптимізувати економічну систему - шляхом специфікації прав власності.