Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Розв’язати ситуаційні задачі

Задача 1. Весь авансований капітал рівний 200 тис. грн., в тому числі: вартість будівель і споруд – 40 тис.; машин і обладнання – 100 тис.; інструментів – 12 тис. (з них швидкозношуваних – 4 тис.); сировини і допоміжних матеріалів – 30 тис.; палива і енергії – 8 тис.; робочої сили – 10 тис. Визначите величину постійного і змінного, основного і оборотного капіталу. У чому різниця принципів розподілу капіталу на постійний і змінний, основний і оборотного?

Задача 2. Вартість устаткування фірми становить 400 тис. грн. Його ліквідаційна вартість 10 тис. грн. Термін служби устаткування – 8 років. Витрати на оплату праці щорічно складають 120 тис. грн., на сировину, матеріали, енергію – 190 тис. грн. Щорічний виторг від реалізації продукції – 420 тис. грн. Визначте, щорічний чистий прибуток протягом трьох років, якщо ставка податку на прибуток становить 30%, а амортизацію нараховують подвійно-знижувальним методом.

Задача 3. 12. Визначити норму прибутку за наступних умов: на виробництво 200 одиниць товару витрати постійного капіталу склали 20 тис. грн., змінного – 13 тис. грн. Товар реалізований за ціною 250 грн. за 1 шт.

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Історично необхідною умовою формування капіталу є наявність ресурсів і найманої робочої сили. Капітал не може виникнути в обігу, але й не може виникнути поза його.

2. Кругообіг капіталу - рух вартості факторів виробництва і обігу - є основою індивідуального відтворення. Але індивідуальне відтворення не обмежується одним кругообігом. Виручивши за проданий товар гроші, підприємець використає їх частину для того, щоб купити засоби виробництва й робочу силу, необхідну для подальшого виробництва, і весь процес повторюється.

3. Для опису величини і структури витрат ресурсів на виробництво продукту, які забезпечать фірмі тенденцію до стійкого розвитку, застосовується категорія "витрати". Розуміння витрат в економічній науці базується на факті рідкості ресурсів і обліку можливостей їх альтернативного застосування.

4. Результатом виробничої діяльності є продукт у натуральному і вартісному вираженні. Результатом комерційної діяльності є валовий дохід. Узагальнюючим результатом й найважливішим мотивом підприємницької діяльності є прибуток і прибутковість. З погляду бізнесмена вона виступає як чистий результат функціонування всього авансованого капіталу - різниця між виторгом від продажу товарів і витратами на їх виробництво. Важливою обставиною є те, що прибуток на виробничому підприємстві створюється найманою працею за допомогою засобів виробництва; разом з тим, він залежить і від умов реалізації товару.

5. Варто розуміти, що прибуток, який утворюється як різниця валового доходу і валових витрат, складається з нормального прибутку як факторного доходу на фактор виробництва "підприємницька здатність" й доходу на капітал, працю і інші фактори виробництва, які належать власникові підприємства (а не закупаються їм у інших власників). Крім того, не всі факторні доходи зовнішнім власникам факторів виробництва в реальних умовах включаються у валові витрати (це регулюється законодавчо). Тому на практиці прибуток підприємств - комплексний дохід, і деякі витрати покриваються не за рахунок валового доходу, а за рахунок прибутку.

6. Крім того, при аналізі відтворення капітал розглядається як функціонуючий фактор виробництва і як на один зі способів отримання доходу від капіталу - його продуктивне використання.