Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Розв’язати ситуаційні задачі

Задача 1. ВВП фактичний - 1000 ден.ед., природний рівень безробіття - 5%, фактичний - 7%. Розрахувати потенціальний ВВП.

Задача 2. 6. Обсяг виробництва планується збільшити на 60%. Продуктивність праці працівників підвищилася на 50%. Питома вага фахівців у ролі працюючих підвищується за рік з 20 до 25%. На початок року було 100 фахівців. Скільки потрібно взяти нових фахівців, якщо їх ес-тественная збиток становить 2% у рік ?

Задача 3. 9. Відомо, що технологія виробництва описується функцією Кобба-Дугласа Y = A×Κα×Lβ, де коефіцієнт еластичності випуску по капита-лу дорівнює 0,3, а коефіцієнт еластичності випуску по праці - 0,7. Годо-вой ріст населення 101%, приріст капіталу - 4%. Загальна продуктивність факторів виробництва щорічно зростає на 1,8%. Розрахувати темп приросту обсягу випуску.

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Характер і рівень розвитку суспільного поділу праці й процесів, для яких він є основою, (наприклад, відтворення) визначається можливостями економічної рівноваги і навпаки - пропорційність й збалансованість визначає рівновага.

2. Стан економічної рівноваги динамічно і є недосяжним. Економічний розвиток може бути представлений як циклічний рух в напрямку від сформованого квазиравновесного стану до нового.

3. Розвиток циклу відбувається за допомогою саморуху, тобто кожна попередня фаза створює умови для перетворення її у наступну. Економічні кризи мають дві сторони. Одна з них руйнівна - вона пов'язана з усуненням диспропорцій у суспільному відтворенні. Інша - творча, за допомогою якої формується якісно новий рівень наступної стадії розвитку.

4. Узагальнюючим результатом функціонування економіки є економічний прогрес (якісне й кількісне поліпшення параметрів економічної системи), одним з найбільш важливих аспектів якого є економічне зростання.

5. Головним регулятором і двигуном економічного зростання є можливість інвестиційного процесу та його реалізації. Економічне зростання перебуває в залежності від норми заощаджень і ефективності інвестицій.

6. Ефективність економіки визначається не ступенем її свободи від диспропорцій, що в принципі є недосяжним, володіння внутрішньою здатністю мобілізувати наявні можливості динамічно настроюватися на нові вимоги розвитку й переборювати незбалансованість.

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №14

Тема 14. Держава в національній економіці. Основні форми та методи державної економічної політики.

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – виявити роль державного втручання в економічні процеси, якими є форми і напрями участі інституту держави в процесі розвитку економічної системи. Проаналізувати методи державного регулювання економіки, їх можливості й недоліки.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Функції держави в національній економіці.

2. Основні напрями і форми державного втручання.

3. Фінансова система держави і фіскальна політика.

4. Грошово-кредитна політика.

5. Антиінфляційна політика.

6. Соціальна політика.

7. Економічна політика охорони навколишнього середовища.

Зміст завдань:

Функції держави в національній економіці. Еволюція поглядів на еконо­мічну роль держави (фритредерство та протекціонізм). Основні напрямки та форми державного втручання в економіку. Концепції державного регулювання: „кейнсіанство” та регулювання сукупного попиту, „монетаризм” та регулювання сукупного попиту, „економіка пропозиції”, державне економічне програмуван­ня, інституційна концепція державного регулювання. Держава та суспільні тех­нології прийняття рішень.

Сутність та функції державної економічної політики. Фінансова система держави та фіскальна політика. Державний бюджет, дефіцит бюджету, держав­ний борг та його макроекономічні чинники. Закон Вагнера, крива Лаффера. Грошово-кредитна політика. Анти-циклічна політика. Де­мографічна політика та політика зайнятості. Соціальна політика.