Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №4

Тема 4. Товарне виробництво: генезис, сутність та закони функціонування.

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – усвідомити, яким чином організований економічний простір, які відносини можуть виникати між економічними суб'єктами в природних і соціальних умовах їх життя, як вони підпорядковуються і взаємоузгоджуються. Познайомитися із сутністю транзакційних витрат. Розглянути поняття власності, її форми й типи в сучасній економіці. Усвідомити сутність теорії прав власності Коуза.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Основні риси дотоварного виробництва.

2. Сутність, причини та умови виникнення, типологія товарного виробництва.

3. Сучасні риси і протиріччя товарного виробництва.

4. Вартість, цінність, ціна. Теорії вартості.

Зміст завдань:

Еволюція форм організації суспільного виробництва: натуральне та това­рне господарства. Сутність та „основний економічний закон” первісного, рабо­власницького, феодального, товарного господарства. Товарне виробництво як основа сучасної економічної системи. Причина та умови виникнення товарного виробництва. Етапи його розвитку: просте (нерозвиненого ринку), підприємни­цьке (вільного ринку), регульованого та деформованого ринку.

Категорії „благо”, „економічне благо”, „суспільне благо”. Товар як еко­номічна категорія. Властивості товару (мінова та споживча вартості).

Основні проблеми дослідження вартості (цінності) в економічній науці. Погляди на вартість на до-класичному етапі існування економічного знання. Трудова теорія вартості (вчення про подвійний характер праці, індивідуальний та суспільно необхідний робочий час, закон вартості та його функції). Теорія граничної корисності та її еволюція. Закони психологічної оцінки благ Г.Госсена (спадної граничної корисності та оптимізації насичення споживача).

Термінологічний словник

Натуральне господарство - форма організації економічної діяльності, у межах якої виробництво благ здійснюється для власного споживання господарюючої одиниці.

Товарне господарство - суспільна форма організації економічної діяльності, за якою продукти господарства призначені для продажу, а зв'язок виробника і споживача забезпечується за допомогою ринку.

Умова товарного господарства - суспільний поділ праці, за яким відбувається спеціалізація виробників, тобто виникає необхідність в обміні.

Причина товарного господарства - економічна відособленість товаровиробників відносинами власності.

Головний закон товарного виробництва - присвоєння прибавочного продукту, створеного прибавочною працею найманого робітника, власником засобів виробництва.

Благо - це предмет, явище, продукт, здатний задовольнити певну потребу і такий, що має цінність.

Товар - економічне благо, що призначено для обміну.

Індивідуальний робочий час - час, у процесі якого здійснюється виробництво товару окремим (і-м) виробником.

Суспільно необхідний робочий час - час, необхідний для виробництва даного товару в середньому, при суспільно нормальних умовах, середній умілості і інтенсивності праці.

Гранична корисність - 1) найменша користь, заради якої благо може раціональним образом уживатися; 2) додаткова корисність, отримана від споживання ще однієї одиниці блага.