Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №10

Тема 10. Позичковий капітал. Кредит як економічна категорія. Кредитна система

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – розглянути спосіб функціонування капіталу, не пов'язаний з виробництвом, - рух позичкової вартості і основну організаційно-економічну форму такого руху - кредит. Познайомитися зі структурою, функціями й самостійним розвитком кредитної системи.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Позичковий капітал, його джерела і функції. Норма відсотка.

2. Кредит як економічна категорія. Види кредитів.

3 Структура кредитного обігу.

Зміст завдань:

Лихварський капітал. Генезис та сутність позичкового капіталу, його джерела та рух. Норма відсотку як доход на позичковий капітал. Чинники нор­ми відсотку, закон тенденції норми відсотку до зниження. Ефект Фішера. Зв'язок між нормою процента та підприємницьким доходом. Погляди на при­роду позичкового відсотку (класична політекономія та її варіанти, психологічні концепції, „інноваційна теорія”).

Кредит як економічна категорія. Принципи та функції кредиту. Форми кредиту (грошова і товарна). Види кредиту: комерційний, облігаційний, спожи­вчий, банківський, державний, міжнародний. Кредитний обіг та деякі його ін­струменти (вексель, облігація, чек).

Комерційні банки, їхня сутність та функції. Операції комерційних банків. Простий та складний відсоток. Спеціальні кредитно-фінансові небанківські установи (інвестиційні компанії та фонди, страхові компанії, ощадні каси, пен­сійні фонди, фінансові компанії). Централізація кредитних систем та функції Центральних банків. Кредитна система України. Уявлення про промислово-фінансові групи.

Термінологічний словник

Позичковий капітал - капітал-власність, що приносить дохід у формі відсотка, наданим у позичку.

Відсоток - це плата за послуги капіталу (можливість користуватися і розпоряджатися у своїх інтересах й в цей час економічними ресурсами).

Підприємницький дохід - частина середнього прибутку підприємця, яка залишається в його розпорядженні після сплати позичкового відсотка.

Позика - економічні відносини з приводу руху позичкової вартості, які припускають її повернення в певний строк у натуральному виді.

Позичка - економічні відносини з приводу руху позичкової вартості, які припускають її повернення в певний строк разом із платою за користування.

Кредит - економічні відносини із приводу руху позичкової вартості, які припускають його цільове використання, повернення в певний строк разом із платою за користування.

Облігація - цінний папір, який засвідчує внесення її власником коштів і підтверджує зобов'язання емітента повернути номінальну вартість даного паперу з виплатою її власникові фіксованого відсотка.

Пасивні операції банків - операції по залученню і займу ресурсів.

Активні операції - операції використання ресурсів банку з метою отримання прибутку.

Лізинг - комплексна торгово-кредитна операція, яка уявляє собою покупку банком за замовленням клієнта певного встаткування і наступну передачу устаткування в оренду даному клієнтові.

Фінансово-промислові групи - злиття різних форм банківського і промислового капіталу, яка не має статусу юридичної особи, але координує їх спільні дії щодо фінансування можливостей, спрямованих на досягнення прибутку.

Кредитна система - частина економіки, яка опосередкує процеси формування капіталу і його рух між суб'єктами й секторами.