Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Обов'язковою складовою суспільного відтворення є його натурально-речовинна частина у вигляді поновлення продуктивних сил. Відтворення має суспільний характер, виступає в певних суспільних формах, тому обов'язковим є також відтворення економічних відносин.

2. Вихідним пунктом руху суспільного продукту є виробництво, кінцевою метою і рушійним мотивом є споживання. Останнє стає визначальним фактором відносно розміру, структури й якості суспільного відтворення. Поява нових потреб, у свою чергу, обумовлюється розвитком виробництва.

3. Розподіл і обмін опосередкують взаємозв'язок між виробництвом і споживанням. Принципи й форми розподілу визначаються існуючими соціально-економічними відносинами, але і самі впливають на виробництво. Обмін є стадією руху виробленого продукту, коли здійснюється купівля-продаж (бартер) товарів й послуг на основі суспільного поділу праці.

При здійсненні процесу відтворення надзвичайного значення набувають проблеми погодженості інтересів макросуб'єктів національної економіки, пропорційності, рівноваги економічного розвитку.

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №13

Тема 13. Збалансованість та рівновага національної економіки. Циклічність розвитку та економічне зростання

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – познайомитися із проблемами погодженості економічних інтересів макроекономічних суб'єктів, пропорційності і рівноважності економічного розвитку, що мають місце в процесі суспільного відтворення.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Збалансованість і формування економічної структури.

2. Поняття макроекономічної рівноваги. Категорія "загальна економічна рівновага".

3. Циклічні процеси в економіці і їхні ознаки. Промислово-інвестиційний цикл Жуглара.

4 Сутність, показники і фактори економічного росту.

Зміст завдань:

Збалансованість як економічна категорія. Відтворювальна та галузева структури національної економіки. Сучасні закономірності глобальних міжга­лузевих пропорцій. Різновиди збалансованості (за обсягом та асортиментом, в тому числі, факторна; за ефективністю; відтворювальна; за формами господа­рювання, регіональна). Макроекономічна рівновага та її характеристики. Умови та моделі загальної економічної рівноваги. Закон Сея та закон Вальраса. Синте­тична модель загальної економічної рівноваги.

Циклічність розвитку економіки та її ознаки. Загальна типологія економі­чних циклів. Промислово-інвестиційний цикл Жуглара та характеристики його фаз. Зайнятість та її форми. Сутність, причини, форми безробіття. Природний рівень безробіття. Методологія визначення структури трудових ресурсів. Взає­мозв'язок між безробіттям, ВВП та рівнем цін (закон А. Оукена, крива Філіпса). Теорії довгих хвиль М. Кондратьєва та Й. Шумпетера. Особливості сучасно­го циклу.

Сутність, показники, типологія та чинники економічного зростання.

Термінологічний словник

Збалансованість - категорія, що відображає відоме узгодження розвитку економічних процесів у суспільстві.

Загальна економічна рівновага - такий стан національної економіки, коли існує сукупна пропорційність між ресурсами і їхнім використанням, виробництвом й споживанням, матеріальними і фінансовими потоками, іншими словами - оптимальна реалізація сукупних економічних інтересів у суспільстві.

Циклічність - періодичність підйомів і спадів у кон'юнктурі економічної системи - іманентна властивість економічної системи і спосіб її саморегуляції.

Цикл - частина тимчасової динаміки, у межах якої рух економіці не повторює себе, - разнонаправленные частини двох суміжних коливань.

Зайнятість - це діяльність найманих робітників, яка характеризується системою економічних відносин з приводу забезпечення їхніми робітниками місцями і визначення форм участі в суспільному виробництві з метою отримання засобів до існування й розвитку; зайнятість відображає відповідність пропозиції та попиту на робочу силу.

Безробіття - нерівноважний стан ринку, коли пропозиція праці перевищує попит на нього.

Закон А.Оукена - зростання безробіття на 1% у порівнянні з природним рівнем спричиняє падіння ВВП на 2,5% у порівнянні з максимально можливим при даних продуктивних силах.

Крива А.Філіпса - геометричне зображення зв'язку між рівнем інфляції і рівнем безробіття.

Економічне зростання - узагальнюючий результат циклічного розвитку - перехід від одного стану квазіривноваги до іншого у процесі становлення нових пропорцій і довгострокових змін природного обсягу виробництва, пов'язаних з розвитком продуктивних сил.