Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №12

Тема 12. Суспільне відтворення та результативність національної економіки

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – проаналізувати зміст відтворення на макроекономічному рівні, опис руху суспільного продукту, проблеми розподілу і використання доходу. Познайомитися з національними рахунками, придбати навички розрахунку основних показників суспільного виробництва і їх корекції, показників ефективності на макрорівні, показників соціальної диференціації.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Сутність суспільного відтворення.

2. Схеми простого і розширеного відтворення К. Маркса.

3. Показники суспільного відтворення.

4. Розподіл суспільного продукту. Соціальна стратифікація.

5. Фінансова система. Інвестиції.

Зміст завдань:

Суспільне відтворення, його сутність та типи. Етапи розвитку теорії від­творення (Ф.Кене, класична політична економія, марксизм, Дж.М.Кейнс, В.Леонтьєв). Схеми простого та розширеного відтворення К.Маркса. Умови ре­алізації суспільного продукту. Типи розширеного виробництва. Інтенсифікація економіки та її чинники.

Результативні показники національної економіки. Сукупний суспільний продукт та додана вартість. Система національних рахунків та її основні показ­ники (ВВП, ВНП, НД та ін.). Приклади рахунків СНР. Методи обчислення ВВП. Показники ефективності суспільного виробництва.

Розподіл суспільного продукту. Економічний закон розподілу у конкуре­нтній економіці. Функціонально-виробничий розподіл. Принцип соціальної справедливості. Оптимум Парето. Соціальна стратифікація та крива Лоренца. Фінанси як економічна ка­тегорія.

Використання доходу: споживання та нагромадження. Гіпотеза абсолют­ного доходу та перший психологічний закон Дж.М.Кейнса. Інвестиції як еко­номічна категорія. Мультиплікативний та акселеративний ефекти. Парадокс за­ощаджень. Інвестиційний клімат та його чинники.

Термінологічний словник

Просте відтворення - повторення процесу виробництва в незмінних масштабах, коли всю масу прибутку спрямовано на особисте споживання.

Розширене відтворення - повторення процесу відтворення, коли частина прибутку витрачається на збільшення і якісне вдосконалення функціонуючого капіталу.

Нагромадження капіталу - використання прибавочної вартості на збільшення функціонуючого капіталу.

Концентрація - збільшення розмірів індивідуальних капіталів у результаті його нагромадження (розмір суспільного капіталу збільшується).

Централізація капіталу - збільшення розмірів індивідуальних капіталів у результаті злиття самостійних функціонуючих капіталів (розмір суспільного капіталу не змінюється).

Екстенсивне відтворення - відтворення, що базується на простому кількісному розширенні використання факторів виробництва на існуючій техніко-технологічній основі.

Інтенсивне відтворення - відтворення, що базується на якісних змінах у технології і техніці, що вимагають відповідного підвищення кваліфікації робочої сили.

Сукупний суспільний продукт (ССП) - загальна вартість всіх товарів і послуг, яку створено за рік.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) - сума доданих вартостей, створених за рік всіма суб'єктами економіки, що ведуть діяльність на території країни.

Валовий національний продукт (ВНП) - сума доданих вартостей, створених за рік за участю факторів виробництва, що належать резидентам даної країни.

Система національних рахунків (СНС) - комплекс взаємозалежних статистичних показників, які відображають наявність і використання економічних ресурсів.

Непрямі податки - податки, суб'єктами сплати (тобто ті, за рахунок майна яких буде сплачуватися податок) і платниками (ті, які безпосередньо сплачують податок) яких є різні особи; наприклад, податок на додану вартість, акцизний збір.

Прямі податки - податки, суб'єктами сплати і платниками яких є та ж сама особа; наприклад, прибутковий податок, податок на прибуток, збори на соціальне страхування з доходу до видачі.

Субвенції - безоплатна передача державою коштів і інших цінностей підприємцям.

Соціальні трансферти - безоплатна передача коштів населенню у вигляді пенсій, стипендій, допомоги з безробіття.

Крива Лоренца - інструмент ілюстрації і аналізу нерівності розподілу доходів, що відображає концентрацію доходів.

Соціальна стратифікація - структуризація суспільства, що відбувається на основі схожості обсягів і джерел доходів, рівня й способу життя.

Інвестиції - будь-які види матеріальних і нематеріальних вкладень, які здійснено з метою отримання прибутку або досягнення соціально-економічного ефекту.

Інвестиційний клімат - сукупність інституціональних і економічних умов здійснення інвестицій.

Реальні інвестиції - вкладення в створення, розширення і технічне переозброєння основного капіталу, у нематеріальні активи й оборотні кошти.

Фінансові інвестиції - вкладення в акції, облігації, векселі, і інші цінні папери й фінансові інструменти.

Інвестиції в людський капітал - вкладення в пошук, підготовку і утримання кадрів.

Мультиплікативний ефект - збільшення автономних інвестицій приводить до збільшення національного доходу, причому на величину більшу, ніж первісний ріст інвестицій.