Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ЭТ СРС (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

3. Висновки

Підсумком вивчення даної теми має бути розуміння студентами наступного:

1. Гроші виникають у зв'язку з недоліками бартерного обміну, дозволяють здійснювати несинхронізовані угоди (такі, у яких продаж не обов'язково збігається з покупкою), дають можливість страхувати втрати від невизначеності перспектив економічного розвитку.

2. Гроші виникли стихійно, у результаті розвитку обміну; вони є товаром, але товаром особливого роду, що співставляється зі всіма іншими як еквівалент. Сутність сучасних грошей внутрішньо суперечлива: з однієї сторони вони виступають як умовні знаки, що представлені у вигляді різноманітних ліквідних активів, а з іншого боку - як платіжні засоби, що мають кредитну природу і матеріальну основу у вартості товарів, забезпечуючи при цьому свою функціональну цінність за допомогою централізованої банківської системи й державної участі в економіці.

3. Держава закріплює функції загального еквівалента за певним товаром, забезпечуючи законодавчим шляхом довіру грошам, визнання їх продавцями і покупцями.

4. Існує взаємозв'язок між кількістю грошей в обігу (грошовою масою), обсягом виробництва і рівнем цін. Однак на них впливають різноманітні економічні фактори й тому реалізуються далеко не автоматично, що неминуче призводить до появу диспропорциональности і асинхронности між ними. Кількість грошей у країні (грошова маса) повинна відповідати об'єктивній необхідності в них. Результатом порушень грошового обігу, відтворювального процесу й диспропорцій у структурі національного господарства є інфляція - явище надлишку грошей в економіці, що супроводжується стійким ростом цін, товарними дефіцитами, падінням купівельної спроможності грошей.

Рекомендована література

[1-6], [18-22]

Індивідуальне завдання №6

Тема 6. Ринок: сутність, функції, типологія, механізм. Інфраструктура ринку.

1. Постановка завдання

Мета вивчення теми – визначити сутність категорії „ринок” як основної організаційно-економічної форми існування сучасного товарного виробництва, з'ясувати в яких різновидах проявляється ринок, який механізм його дії.

Досягнення мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Ринок: сутність, функції, риси.

2. Інфраструктура ринку та її функції.

3. Механізм попиту і пропозиції.

4. Конкуренція та її сутність.

Зміст завдань:

Ринок як форма існування товарного виробництва. Умови формування ринку. Структура та риси ринкового господарства, функції ринку. Позитивні та негативні моменти ринкового механізму. Риси деформації ринкової системи.

Типологія ринків за об'єктами обміну: ринок товарів та послуг, ринок праці, фондовий ринок, валютний ринок, ринок інформації та інтелектуальної власності. Інфраструктура ринку та її функції. Біржа як елемент інфраструктури.

Типологія ринків за ступенем концентрації економічної влади: досконала конкуренція, монополія, олігополія, монополістична конкуренція, ін. Методи конкурентної боротьби. Показники монополізації ринку (індекси Лернера та Херфіндаля-Хіршмана). Теореми Лернера-Ланге-Ерроу (Парето). Антимонопольна політика.

Ринковий механізм. Попит, його чинники, функція та крива попиту. За­кон попиту та виключення з нього (парадокс Веблена, парадокс Гіффена). Ефе­кти заміщення та доходу. Пропозиція та її чинники, функція та крива пропози­ції. Закон пропозиції та виключення з нього (ефект „негативного впливу дохо­ду” Дж.Хікса). Еластичність попиту та пропозиції. Перший закон Енгеля. Ме­тод часткової рівноваги: взаємодія попиту та пропозиції на індивідуальному ринку, параметри рівноваги та наслідки втручання держави.