Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0627835_70DDE_dzhuzha_o_m_kirichenko_i_g_kovals...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
384.64 Кб
Скачать

§ 3. Теорія правового плюралізму л. Петражицького. П. Сорокін

Лев Йосипович Петражицький (1867-1931) - виходець із дворянської родини. Закінчив юридичний факультет Київського університету, потім продовжив навчання в Німеччині. Після повернення в Росію він викладав у Київському університеті, згодом очолив кафедру енциклопедії права Петербурзького університету, замінивши на цій посаді М. М. Коркунова. Багато його учнів стали згодом відомими вченими в галузі соціології і соціології права (П. Сорокін, М. Тимашев, Ж. Гурвич, М. Кондратьев та ін.). Як і інші представники соціологічного напряму в теорії права, Л. Петражицький брав найактивнішу участь у політичному житті країни, будучи прибічником конституційної монархії. За своїми політичними поглядами він був помірним кадетом. Л. Петражицький входив до Центрального комітету партії кадетів і обирався від цієї партії депутатом першої Державної думи. Після розгону Думи Л. Петражицького разом з іншими депутатами, які підписали «Виборзьку відозву», засудили до трьох місяців тюремного ув'язнення і позбавили політичних прав. У1921 р. він переїхав до Польщі, де очолив кафедру соціології Варшавського університету.

За своїми філософсько-методологічними орієнтаціями Л. Петражицький залишався в цілому в межах позитивістського підходу. Однак він істотно розсунув традиційні межі позитивістської методології і методів психологічного аналізу явищ громадського життя, а саме такого соціального явища, як право.

У своїй праці «Теорія права і держави у зв'язку з теорією моральності» Л. Петражицький трактує право як особливе психічне явище, розуміючи під правом переживання імперативне-атрибутивного характеру. «Те, до чого ми себе вважаємо зобов'язаними, - писав він, - ми уявляємо як таке, що належить іншому... йде йому від нас так, що він може чекати на відповідне виконання з нашого боку». Наприклад, якщо одна людина виконала для іншої якусь роботу, попередньо домовившись про оплату, то їхні відносини набувають імперативне-атрибутивного характеру: одна з них почуває себе зобов'язаною сплатити відповідно до попередньої домовленості, а інша чекає на цю оплату як на щось їй належне. Подібного роду правові емоції Л. Петражицький називає інтуїтивним правом.

Аналізуючи співвідношення інтуїтивного права з позитивним правом, Л. Петражицький зазначає, що в ситуаціях розбіжності між інтуїтивним і позитивним правом інтуїтивне право фактично домінує при розв'язанні того чи іншого питання: у тих випадках, де інтуїтивно-правові думки сторін щодо їхніх взаємних обов'язків і прав збігаються за змістом, сторони, зазвичай, діють відповідно до вказівки їх інтуїтивно-правової совісті (навіть якщо їм відомо, що за позитивним правом вийшло б інше рішення). Там же, де справа із самого початку обговорюється і зважується за позитивним правом чи правом внаслідок розбіжності сторін, вона доходить до звертання до позитивного права, останнє набуває вирішального значення. Але й у цьому випадку, вважає Л. Петражицький, інтуїтивне право впливає на хід і результат справи, оскільки наголошує на тлумаченні й застосуванні позитивного права з позицій досягнення рішень, що погоджуються з вказівками інтуїтивно-правової совісті. Тут йдеться про вплив інтуїтивного права на правонаступника (наприклад, на суддю, який на основі свого правового відчуття, тобто свого інтуїтивного права, вирішує, чи можна застосовувати в тому чи іншому випадку аналогію закону і т. ін.). Крім того, інтуїтивне право, на думку Л. Петражицького, впливає і на законотворчий процес через правосвідомість законодавця.

З іншого боку, і позитивне право впливає на формування та розвиток інтуїтивного права людини через її виховання в дитинстві (у родині, школі) і наступну соціалізацію (тобто засвоєння нею норм і вимог суспільства, потрібних для життя в соціумі). Л. Петражицький приділяв багато уваги виховній ролі права. У зв'язку з цим він, зокрема, писав: «Граючи свій складний психічний концерт на різних струнах людської емоційної душі, змушуючи діяти одні емоційні схильності, придушуючи дію інших, наприклад, звірячих, злісних, взагалі антисоціальних, право неминуче веде до розвитку і зміцнення одних соціальних схильностей, до ослаблення й руйнування інших. Розумне право становить собою складну й могутню школу соціалізації народного характеру, пристосування його до розумного співжиття. Невдале право може поширювати деморалізацію, отруювати народну душу, в усякому разі протидіяти здоровому психічному прогресу».

У зв'язку з цим Л. Петражицький вважав, що у своїй правовій політиці законодавець повинен вивчати та враховувати в ході законотворчої діяльності різні форми сформованого та діючого в суспільстві інтуїтивного права, за допомогою офіційно встановлюваного (позитивного) права підтримувати прогресивні форми та протидіяти відсталим, консервативним формам і проявам інтуїтивного права.

Питирим Олександрович Сорокін (1889-1968) народився в родині бідного ремісника. В дитинстві вів бродячий спосіб життя, підробляв випадковими заробітками, однак при цьому зумів закінчити церковнопарафіяльну школу. З п'ятнадцяти років - член партії есерів. У 1909 р. вступив до Санкт-Петербурзького психоневрологічного інституту (де незадовго до того була відкрита перша в Росії кафедра соціології), а потім перевівся на юридичний факультет університету. Його дипломна робота «Злочин і кара, подвиг і нагорода. Соціологічний етюд про основні форми суспільного поводження і моралі» (1912-1913 pp.) була дуже схвально зустрінута науковою громадськістю. Активно брав участь у революції, якийсь час був особистим секретарем О.Ф. Керенського, редагував газету «Воля народу». У цей період він написав серію брошур, у тому числі: «Проблема соціальної рівності», «Форми правління», «Сутність соціалізму», «Кому і як обирати в Установчі збори?» та ін. Політичні погляди П. Сорокіна становили, за його власною оцінкою, різновид «соціальної ідеології, заснованої на етиці солідарності».

Більшовицький переворот П. Сорокін не сприйняв, але, визнавши фіаско есерівської програми, вийшов із партії есерів. Опублікований у газетах його відкритий лист із цього приводу привернув увагу й був прокоментований В. І. Леніним у відомій статті «Цінні визнання Питирима Сорокіна». У 1919 р. йому вдалося організувати й очолити як декану перший у Росії соціологічний факультет. У1920 р. вийшла основна робота його російського періоду «Система соціології». У 1922 р. разом із великою групою видних представників суспільно-політичної думки було вислано із країни. Спочатку він влаштувався у Празі, а потім перебрався до США. Тут П. Сорокін швидко набув світової популярності й у 1930 р. очолив соціологічний факультет Гарвардського університету, яким керував до своєї відставки. У цей час було опубліковано найзначніші праці П. Сорокіна, що зробили його класиком соціологічної думки, - «Сучасні соціологічні теорії» (1928) і «Соціальна і культурна динаміка» в чотирьох томах (1937-1941). Розвиваючи свої ранні ідеї про соціальну солідарність і етику любові, він виступив із програмою порятунку людства на базі «альтруїстичної любові й поведінки», заснував у Гарварді Центр із вивчення творчого альтруїзму. У1964 р. 75-річного П. Сорокіна було обрано головою Американської соціологічної асоціації.

У російський період життя П. Сорокіна його наукова діяльність тяжіла до сфери юриспруденції і була пов'язана насамперед із становленням російської школи соціології кримінального права і теоретичної кримінології. У своїй першій великій праці «Злочин і кара, подвиг і нагорода...» він висловив оригінальну ідею про доцільність доповнення кримінального права його прямою протилежністю - «нагородним правом». Усі правила людської поведінки (в тому числі й правові) поділяються, за П. Сорокіним, на дозволені, заборонені й рекомендовані. Під впливом змін соціального середовища ці правила (шаблони групової поведінки) змінюються. Однак тенденція до зміни правил поведінки нерівномірно поширюється на всіх членів групи, що викликає конфлікт шаблонів поведінки, і відповідно - конфлікт у середині групи. В результаті група або розпадається, або її єдність забезпечується за допомогою таких механізмів, як кара і нагороди.

Дуже цікавий аналіз П. Сорокіна динаміки застосування кар і нагород. На його думку, в нерозвинених, примітивних суспільствах покарання й нагороди мають інтенсивніший характер, ніж у суспільствах розвиненого типу. Це пояснюється тим, що в міру ускладнення соціального життя, розширення його різноманіття прискорюється зміна шаблонів поведінки. У процесі пристосування суспільства до прискореного темпу відновлення шаблонів поведінки, вироблені суспільством нормативи стають уже не настільки прямолінійними й однозначними, а гнучкішими, а тому й не потребують таких твердих санкцій і таких ефективних стимулів, як колись. Звідси П. Сорокін робив висновок про наявність історичної тенденції до прогресуючого падіння санкцій і зниження значущості нагород у регулюванні поведінки людей у суспільстві, що, на його думку, повинно зумовити повне зникнення таких форм впливу на поведінку людей, як кари і нагороди. Відповідно до таких поглядів на природу покарань і їхню роль у житті суспільства П. Сорокін рішуче й наполегливо виступав за скасування страти.

Аналізуючи з погляду соціології поняття злочину, він акцентував увагу на соціальних аспектах цього явища. При цьому в своєму трактуванні природи злочину Сорокін орієнтувався на психологічну школу права свого вчителя Л. Петражицького і вважав, що ознаки злочинності треба шукати в природі тих специфічних психічних переживань, наявність яких у душі індивіда обумовлює кваліфікацію ним відповідних поведінкових актів як злочинних. У зв'язку з цим він полемізував з Е. Дюркгеймом, який вважав, що вчинок злочинний у тих випадках, коли «він ображає сильні стани колективної свідомості», тобто деякі сукупні вірування й почуття того чи іншого співтовариства. Такий підхід, що ставить індивіда в повне підпорядкування колективній свідомості, на думку П. Сорокіна, неправильний. Індивід, який випереджає своє суспільство й відкидає його шаблони поведінки з вищої в моральному відношенні точки зору, не є злочинцем. Навпаки, шаблони поведінки, що нав'язує суспільство, він розглядає як злочинні, оскільки вони ображають індивідуальну свідомість.

П. Сорокін був автором одного з перших російських підручників із загальної теорії права. Критично аналізуючи у своєму підручнику різні підходи до поняття права, він трактував право як чітко сформульовані та такі, що захищаються державою загальнообов'язкові правила поведінки, в яких воля однієї особи погоджується з волею іншої з метою розмежування й захисту інтересів людини. Таким чином, ідеї про право як форми розмежування й захисту інтересів доповнюються в Сорокіна дуже важливою характеристикою права як форми узгодження волі різних суб'єктів правового регулювання. Свобода особи, на думку П. Сорокіна, - це мета правового розвитку, а міра розкріпачення особистості, розширення її основних прав і волі - це критерій правового прогресу людства.

Характеризуючи соціальну роль права, Сорокін розглядав право як початок будь-якої суспільної групи. Усі соціальні утворення й інститути (родину, державу, церкву, партію, профспілки, школу, університет, організовану групу злочинців і т. ін.) він розглядав як соціальне-практичну форму об'єктивації й уособлення правових норм і переконань усіх чи переважної більшості членів відповідного соціального утворення. Відчутний певний вплив на Сорокіна психологічної теорії права Л. Петражицького, відповідно до якої будь-яка група осіб (у тому числі й злочинці) має своє інтуїтивне (неофіційне) право, що визначає поведінку групи.

Значну увагу П. Сорокін приділив проблемі взаємодії права й моралі, що не втратило значення для юридичних досліджень сучасного права та його застосування.

Література до теми 2

1. Аберкромби Н., Хилл С., Тернер Б. С. Социологический словарь. - М., 2000.

2. Бачинин В. А. История философии и социологии права. - М., 2001

3. Безродный С. Ф., Ковальчук Т. К., Масний О. С. Світова класична думка про державу і право. - К., 1999.

4. Графский В. Г. Всеобщая история права и государства. - М., 2000.

5. ЕлсуковА. Н. Краткий курс теоретической социологии: Учеб. пособие. - Минск, 1999.

6. Жоль К. К. Философия и социология права: Учеб. пособие. - К., 2000.

7. Исаев И. А,, Золотухина Н. М. История политических и правовых учений России XI-XX вв. - М., 1995.

8. История политических и правовых учений: Учебник для вузов. -

М., 1995.

9. История политических и правовых учений: Учебник. - М., 1997.

10. Карбонье /К. Юридическая социология. - М., 1986.

11. Кудрявцев В. И., Казимирчук В. П. Современная социология права. - М., 1995.

12. Кульчар К. Основы социологии права. - М., 1981.

13. Нерсесяни, В. С. Философия права. - М., 2000.

14. Основы социологии: Учебное пособие. - М., 2000.

15. Піча В. М. Соціологія: Загальний курс. - К., 2000.

16. Погорілий О. І. Соціологічна думка XX століття. - К., 1996.

17. Радугин А. А., Радугин К. А. Социология: Курс лекций. - М., 1996.

18. Ручка А. О., Танчер В. В. Очерки истории социологической мысли. - К., 1992.

19. Ручка А. О., Танчер В. В. Курс історії теоретичної соціології. - К., 1995.

20. Социология: Конспект лекций в схемах. - М., 1999.

21. Соціологія: Матеріали до лекційного курсу. - К., 1996.

22. Філософія права: Навч. посібник. - К., 2000.

23. Юридическая социология: Учебник для вузов. - М., 2000.

ТЕМА З

Історія вітчизняної соціології права