Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

!Основні терміни і поняття

Електробезпека, електротрвма, електротравматизм, дія електроструму на тіло людини, місцеві і загальні електротравми, приміщення з підвищеною небезпекою, особливо небезпечні, без підвищеної небезпеки, технічні способи та засоби при роботі електроустановок, вирівнювання потенціалів, напруга дотику, електричний поділ мережі, ТЕЗЗ, захисне заземлення, занулення, електрозахисні засоби, організаційно - технічні заходи електробезпеки., вимоги до обслуговуючого персоналу, перша допомога при ураженні електрострумом, блискавкозахист.

& Теоретичні положення

1. Електротравматизм та дія електричного струму на організм людини.

Електробезпека - це система організаційних та технічних заходів та засобів, які забезпечують захист людей від шкідливої та небезпечної дії електроструму.

В промисловості кількість нещасних випадкові з тимчасовою працездатністю невелика і становить 0,5-1% від загальної кількості їх, але кількість нещасних випадків із смертельним наслідком становить 20-40%.

В наслідок дії на організм електроструму отримують електротравму.

Електротравма – це травма, викликана дією електроструму або електричної дуги. Електротравму може викликати при проходженні струму через тіло людини і ті котрі не пов’язані з проходженням струму через тіло людини (опіки, засліплення падінням)., яка є основним чинником. Струм є змінний і постійний більш 5А викликає миттєву зупинку серця:

  • напруги, тобто чим вище значення напруги, тим більша небезпека ураження струмом.

Умовно безпечна напруга для життя 42 В;

  • електричний опір – залежить від стану шкіри та цнс, серцево – судинної системи, прояву алергічної реакції;

  • вид та чистота струму. Постійний струм в 4-5 раз безпечніший ніж змінний, тому що викликає більш слабші скорочення м’язів, та менш неприємні відчуття, дія в основному теплова. При напрузі до 500 В, а при більш високих наругах постійний не безпечніший ніж змінний..

Електротравматизмце сукупність електротравм, котрі виникають та повторюються в виробничих побутових умовах та ситуаціях.

Електрострум проходячи через тіло людини діє термічно, механічно, електролітично та біологічно.

Термічна проявляється опіками окремих ділянок тіла.

Електролітична – характеризується розкладом органічної рідини з порушенням фізико - хімічного складу тобто електролізу крові рідини.

Механічнарозриви шкіри, м’язів кровоносних судин.

Біологічна проявляється подразненням та збудженням живих тканин організму особливо нервову систему.

Ураження електрострумом залежить від :сили струму, частоти змінного струму найбільш небезпечна з частотою 20 – 100 гц.

  • тривалість дії струму на організм – чим більший час проходження, тим швидше виснажуються захисні сили організму і опір тіла людини різко знижується.

  • Шлях проходження через тіло людини і небезпека ураження залежить від шляху проходження струму, де знаходяться життєво важливі органи – серце, легені ,. головний мозок.

  • Індивідуальні особливості людини залежать від стану нервової системи та цілісності організму в цілому. При нервовому збудженні, депресії, сп’янінні, захворюваннях шкіри. С.С.С. та Ц.Н.С.

  • Умови навколишнього середовища: приміщення з високою температурою та відносною вологістю повітря тому, що потовиділення призводить до зниження опору тіла людини.