Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

11. Профілактика гнійничкових хвороб.

При гнійничкових хворобах шкіри, нежиті, ангіні в хворих органах людини різко збільшується кількість стафілококів, які потрапивши в харчові продукти виділяють небезпечну отруту – ентеротоксин. Стафілококи заражають ковбаси, консерви, молоко, сир, сметану вживання, яких через деякий час викликає стафілококову інтоксикацію. У хворого виникає нудота, збільшується частота пульсу, підвищується температура.

Більш гострі і небезпечні інтоксикації викликає паличка ботулізму, яка зустрічається в ґрунті і воді. При порушенні санітарно-гігієнічних правил і режиму технологічних процесів на підприємстві створюються умови для розмноження паличок ботулізму в м’ясі, фарші, ковбасах, консервах. Ці збудники стійкі до високих температур і засолу. При отруєнні порушується діяльність ЦНС, органів травлення і зору, затрудняється ковтання, в тяжких випадках наступає параліч дихання і смерть.

Працівники повинні дотримуватись особистої гігієни: ретельний догляд за шкірою, руками, за порожниною рота; дотримуватись правил використання спецодягу, взуття і засобів індивідуального захисту, періодично проходити медичні огляди. Робітникам видають особові медичні книжки в яких записують результати лабораторних аналізів і щеплень. Робітники харчових підприємств зобов’язані приймати теплий душ перед роботою і надівають чисту санітарну одежу. При перших ознаках яких-небудь захворювань, а також кишкових захворювань членів сім’ї необхідно повідомити майстра і звернутись до лікаря.

Адміністрація зобов’язана перевіряти чистоту рук працівників харчових працівників, осіб з гнійничковими захворюваннями шкіри до роботи не допускають і переводять на допоміжні роботи. Не допускають до роботи хворих ангіною, кишковими і інвазійними захворюваннями.

12. Профілактика токсикоінфекцій.

Ці захворювання викликаються мікроорганізмами, частіше сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, протеєм. Ці збудники швидко розмножуються у м’ясних і молочних продуктах. Особливо цьому сприяє порушення санітарного режиму на підприємстві: використання забрудненої тари, обладнання, інвентарю, контакт харчових продуктів з брудними руками та ін.

Зараження людини відбувається при вживанні заражених продуктів в їжу. Або при роботі з ними і хворими тваринами, а також якщо недотримуватися правил особистої гігієни. Клінічний прояв хвороби: порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, озноб, біль в животі, м’язах і суглобах. Хвору людину негайно усувають від роботи.

Профілактика цих захворювань обов’язкова у м’ясній і молочній промисловості. Особлива гігієна, гігієна харчування, суворе додержання технологічних режимів і санітарного стану приміщень – основа в боротьбі з токсикоінфекціями.

13. Профілактика гельмінтозів.

Це захворювання, що спричинені гельмінтами, які здатні паразитувати у тваринах і людини. Це захворювання у людей називають теніозом і теніаріхнозом. Бичачий ціп'як – самий великий із представників плоских гельмінтів, довжиною до 10-14 см, свинячий до 8 м. Ціп’як має вигляд білої стрічки товщиною 1-2 мм і шириною 1 см. Мешкає в тонкому відділі кишечнику людини. Люди заражаються ним при поїданні сирого або недостатньо провареного м’яса, зараженого личинками – фінами (жовто-бурий вузлик, твердий). Тварина являється проміжним хазяїном, а людина кінцевим. У забитих тварин частіше всього знаходять фіни в жувальних м’язах, м’язах язика і серця, рідше в інших органах.

Паразит прикріплюється до стінок кишечнику своєю головкою. Може паразитувати у людини до 35 років. Росте дуже швидко до 10 см за добу.

Якщо знайшли у туші більш як 3 личинки, то голову, тушу, язик, серце направляють на технічну утилізацію. Якщо знайшли менше 3 фін, то тушу і всі органи , які мають м’язову тканину знезаражують замороженням при температурі -12 С на протязі 10 днів, проварюють або засолюють. Всі інші продукти знезаражують тими методами, що і м’ясо. Внутрішній жир, шпик у всіх випадках знезаражують високою температурою (100 С) на протязі не менше 20 хв.

Людина, яка хвора теніозом, виділяє з фекаліям зрілі яйця ціп’яка, які попадають на пасовища, у воду та інші місця, і можуть з’їдатися тваринами, а при порушенні особистої гігієни і людиною.

Ехінококоз – хвороба, яка викликається личинковою стадією стрічкових червів, що паразитують в кишечнику м’ясоїдних тварин. У людини найчастіше ехінококи зустрічаються в легенях, печінці і видалення їх проводять тільки оперативним шляхом. Захворювання с/г тварин і людини відбувається личинковою стадією цестод, а статевозріла стадія їх паразитує в кишечнику собак, вовків, лисиць, які виділяють яйця гельмінтів в зовнішнє середовище. В шлунково-кишковий тракт яйцями гельмінтів можуть бути занесені з їжею, водою, брудними руками людини. Профілактика заключається в дотриманні правил особистої гігієни. Хворих тварин лікують – проводять дегельмінтизацію. Категорично заборонено давати собакам вражені ехінококом органи вбитих тварин.

Трихінельозом заражається людина при поїданні не провареного м’яса свиней і ведмедів. Зараження людини може бути, як личинковою так і статевозрілою трихінелою. Личинкова форма захворювання починається поступово, з’являється нудота, інколи пронос, головна біль, особливо в передній частині голови, болі при рухові очних яблук, відсутність апетиту. На 2 тижні захворювання характерні ознаки хвороби: набряк повік, обличчя, біль у м’язах рук, спини і шиї.

Основними заходами профілактики зараження людини фінозами є проведення регулярних медоглядів працівників тваринництва, ветеринарно-санітарний контроль за забоєм тварин і ветсанекспертиза туш і органів та продуктів забою. Робітники повинні додержуватися правил особистої гігієни. Крім цього, для профілактики зараження фінозом, проводять заходи, що направлені на розрив біологічного ланцюга розмноження гельмінта. З метою профілактики трихінельозу необхідно проводити трихінелоскопію туш свиней, диких кабанів і ведмедів, проводити дератизацію ферм, територію ферм обладнати туалетами.

Питання для самоконтролю

1. Що ви розуміїте під професійними хворобими робітників тваринництва та м’ясопереробних підприємств.

  1. Які форми сибірки у людей та її профілактика?

  2. Які профілактиктичні заходи при туберкульозі?

  3. Які форми туляремії та її профілактика?

  4. Які профілактиктичні заходи при лептоспірозі?

  5. Які профілактичні заходи при бешисі?

  6. Які форми сказу та його профілактика?

  7. Які профілактичні заходи прилістеріозі?

  8. Які профілактичні заходи при лейкозі?

  9. Які профілактичні заходи при Ку- гарячці?

  10. Як проводиться профілактика гнійничкових хвороб на переробних підприємствах?

  11. В чому полягає профілактика токсикоінфекції?

13.Які профілактичні заходи при гельмінтозах?