Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4. Контроль і нагляд за станом охорони праці.

До основних форм контролю за станом ОП належать:

Відомчий – здійснюється посадовими особами, повноважними представниками та службами міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади.

Регіональний – здійснюється особами, повноважними представниками та службами місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Громадський – здійснюється комісією з питань ОП підприємства та громадським інспектором з ОП.

Страховий – страховими інспекторами з ОП Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Внутрішній – в межах підприємства відповідними службами, посадовими особами та громадськими інспекторами. Поділяється на оперативний (повсякденний), громадський (громадськими інспекторами з ОП).

Оперативний – збоку керівників робіт і підрозділів підприємства.

Служба ОП – контролює виконання вимог безпеки праці у всіх структурних підрозділах та службах підприємства.

Адміністративно-громадський – трьохступеневий – проводиться в трьох рівнях:

1. ступінь – начальник виробничої дільниці і громадський інспектор ОП щоденно перевіряють стан ОП на виробничій дільниці.

2. ступінь – начальник цеху з громадським інспектором та спеціалістами відповідних служб (механік, електрик, технолог) два рази на місяць згідно графіку проводять перевірку.

3. ступінь – щомісячно комісія підприємства під головуванням керівника (головного інженера) перевіряє стан ОП на підприємстві. Склад комісії: керівник служби ОП, голова комісії з ОП профкому, керівник медслужби, працівник пожежної охорони та головні спеціалісти підприємства. Результати комісії фіксуються в журналі 3-х ступеневого контролю і розглядаються на раді.

Державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативно-правових актів про ОП здійснюють:

- Держнаглядохоронпраці;

- Органи головної державної інспекції з нагляду за ядерною безпекою Міністерства екології та природних ресурсів України;

- Органи державного пожежного нагляду Державного департаменту пожежної безпеки Міністерства внутрішніх справ України;

- Органи та заклади санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України.

Виконують функції в межах своїх повноважень, визначених положеннями про ці органи.

Вищий нагляд здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Держнаглядохорон праці має право:

- безперешкодно в будь-який час відвідувати підконтрольні підприємства для перевірки дотримання законодавства про ОП, одержувати необхідні пояснення, матеріали та інформацію.

- надсилати керівникам підприємства, посадовим особам, керівникам структурних підрозділів Ради Міністрів Республіки Крим, місцевих Рад народних депутатів, міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади приписи про усунення порушень у галузі ОП.

- зупиняти експлуатацію підприємств окремих виробництв, цехів, дільниць, робочих місць і обладнання до усунення порушень вимог щодо до ОП, які створюють загрозу життю або здоров’ю працюючих.

- притягати до адміністративної відповідальності працівників винних у порушенні законодавчих та інших нормативних актів про ОП.

- надсилати керівникам підприємств подання про невідповідність окремих посадових осіб в займаній посаді, передавати в необхідних випадках матеріали органам прокуратури.