Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

5. Безпека при експлуатації трубопроводів і балонів.

Безпечна експлуатація трубопроводів забезпечується правильним прокладанням, якісним монтажем, встановленням необхідної арматури, контролем їх технічного стану і своєчасним ремонтом.

Трубопроводи повинні мати сигнальне зафарбування в залежності від виду робочого тіла:

  • вода - зелений;

- пара - червоний;

- повітря - синій;

- гази спалимі і неспалимі - жовтий;

- кислоти - оранжевий;

- луги - фіолетовий;

- рідини спалимі і неспалимі - коричневий;

- інші речовини - сірий.

Для виділення небезпеки на трубопроводи наносять сигнальні кольорові кільця. Червоні кільця означають, що транспортуються вибухонебезпечні, вогненебезпечні, легкозаймисті речовини; зелені - безпечні або нейтральні речовини; жовті - токсичні речовини.

На трубопроводах встановлюють зворотні редукційні запірні і запобіжні клапани. Зворотні клапани пропускають газ або рідину лише в один бік, редукційні - підтримують встановлений тиск, запобіжні - попереджують виникнення в трубопроводі тиску. Запобіжний клапан повинен закриватися спеціальним кожухом, щоб запобігти самовільному регулюванню клапанів обслуговуючим персоналом.

Трубопроводи періодично підлягають зовнішньому огляду та гідравлічному випробуванню. При зовнішньому огляді визначають стан зварних і фланцевих з’єднань, сальників, перевіряються ухили, міцність несучих конструкцій. Гідравлічне випробування здійснюють встановленим тиском в залежності від матеріалу трубопроводу.

Балони повинні мати вентилі щільно вкручені в отвори, горловини. Балони для стиснених і зріджених розчинених газів місткістю 100л повинні бути забезпечені паспортом, а на балони понад 100л встановлюються запобіжні клапани.

На верхній сферичній частині кожного металевого балона повинні бути вибиті (чітко видні) такі дані:

- товарний знак підприємства-виготовлювача;

- номер балона;

- фактична маса порожнього балона (кг);

- дата (місяць, рік) виготовлення і наступного опосвідчення;

- робочий тиск;

- пробний гідравлічний тиск;

- місткість балонів;

Написи на балони наносять по обводу на довжину не менше 1/3 обводу. Розміри написів і смуг на балонах ємністю до 12л повинні визначатися в залежності від величини бокової поверхні балонів. Фарбування наново виготовлених балонів і нанесення здійснюється підприємствами-виготовлювачами, а під час експлуатації - наповнювальними станціями або випробувальними пунктами. Маркування та фарбування неметалевих балонів повинно проводитися у відповідності до ТУ на балон. Колір фарбування і текст написів на балонах, що використовуються в спеціальних установках або призначених для газів спеціального призначення, встановлюються зацікавленими відомствами за узгодженням з органами Держнаглядохоронпраці України.

При видачі дозволу на опосвідчення органи нагляду повинні зареєструвати у себе клеймо з відповідним шифром. Перевірка якості опосвідчення і приймання виготовлених балонів здійснюються робітниками відділу технічного контролю підприємств-виготовлювача відповідно до вимог нормативної документації на балони.

Всі заповнені відомості мають бути пронумеровані, прошнуровані і зберігатися в справах ВТК підприємства.

Опосвідчення балонів включає:

- огляд внутрішньої і зовнішньої поверхонь балонів;

- перевірку маси і місткості;

- гідравлічне випробування.

При задовільних результатах підприємство, на якому проведено опосвідчення, вибиває на балоні своє клеймо круглої форми, дату проведеного і наступного опосвідчення (в одному ряду з клеймом). Результати технічного опосвідчення балонів ємністю понад 100л заносяться в паспорт балонів. Клейма на балонах в цьому випадку не ставляться.

Результати опосвідчення балонів, записуються особою, яка проводила опосвідчення балонів, у журналі випробувань.

При незадовільних результатах опосвідчення здійснюється повторне опосвідчення балонів у такій самій послідовності. У разі незадовільних результатів при повторному опосвідченні подальше зберігання всієї партії балонів не допускається.

Експлуатація балонів на підприємстві повинна здійснюватись відповідно до вимог інструкції, затвердженої в установленому порядку. Робітники, що обслуговують балони, мають бути навчені і проінструктовані відповідно до чинної нормативної документації. При експлуатації балонів забороняється повністю виробляти газ, який в них знаходиться. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше0,05МПа (0,5кгс/см2).

Наповнення балонів газами повинно здійснюватись за інструкцією розробленою і затвердженою в установленому порядку з урахуванням властивостей газу, місцевих умов і вимог інструкції по наповненню балонів газами.