Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2. Шум, його характеристика, методи та засоби захисту.

Шум – це хаотичне коливання звукових хвиль різної частоти та сили.

Звук – як фізичне явище являє собою коливальний рух, що поширюється хвилеподібно у пружному середовищі.

Шум негативно впливає на нервову систему людини, підвищує кров’яний тиск, призводить до глухоти та захворювань серцево-судинної системи, кори головного мозку. Продуктивність ручної праці знижується на 60%; кількість помилок при розрахунках більше ніж 50%. У 30% людей шум є причиною передчасного старіння.

Шум від джерела поширюється звуковими хвилями в навколишнє середовище, у вільному просторі в усі сторони з однаковою швидкістю (вільне звукове поле); у замкненому просторі – відбиваються звукові хвилі багато разів від стін, стелі, підлоги, при цьому рівень шуму зростає за умов утворення дифузного звукового поля.

Довжина хвиль – це відстань котру проходить звукова хвиля протягом періоду коливання.

За походженням шум класифікують.

Електромагнітний внаслідок коливання електромагнітних пристроїв під впливом змінних магнітних полів.

Аеродинамічний – при русі повітря та газів

Гідравлічний – при русі води та інших рідин

Механічний – внаслідок ударів у з’єднаннях деталей та конструкцій.

За характером порушення фізіологічних функцій шум поділяється на такий: що заважає – перешкоджає мовному зв’язку, подразнювальний - викликає нервове напруження, шкідливий – порушує фізіологічні функції на тривалий період і викликає хронічні захворювання: погіршення слуху, гіпертонію, виразку шлунку, травмуючий – різко порушує фізіологічні функції організму людини.

Шум характеризується звуковим тиском, частотою звуку.

В результаті коливань звукових хвиль в повітрі виникає звуковий тиск – це різниця між атмосферним тиском і значенням повного тиску в даній точці. Мінімальний звуковий тиск, що сприймається людиною, як звук називається порогом чутності. Звуковий тиск, при якому виникають больові відчуття в органі слуху називається порогом больового відчуття.

Швидкість звуку залежить від фізичних властивостей тіла (густини, пружності тиску, температури), в якому поширюється звук.

Частота коливань – це число коливань за одну секунду. Одне коливання за 1 секунду – 1 Гц. За частотою звукові коливання поділяються на три діапазону: інфразвукові – з частотою коливань менше 20 Гц; звукові – сприймаються органом слуху від 20-20000 Гц; ультразвукові – більше 20000 Гц.

Звуковий діапазон поділяють на низькочастотний до 400 Гц; середньочастотний – 400-1000 Гц; високочастотний – більше 1000 Гц.

Звук, що поширюється в повітряному середовищі називається повітряним, а в твердих тілах – структурним. Повітряний – поширюється в вигляді поздовжніх хвиль коливання частинок повітря співпадає з напрямком руху звукової хвилі, в формі сферичної хвилі. Структурний – поширюється в вигляді поздовжніх та поперечних хвиль

3. Методи та засоби колективного та індивідуального захисту від шуму.

Заходи та засоби захисту від шуму поділяються на колективні та індивідуальні. Засоби колективного захисту:

- зменшення шуму в самому джерелі за рахунком створення малошумних механічних передач в підшипникових вузлах; удосконалення кінематичних схем та конструкцій устаткування; проведення статичного та динамічного рівноважування та балансування, виготовлення деталей, що співударяються та корпусних деталей з неметалевих матеріалів, підвищення точності виготовлення деталей якості вузлів і устаткування, зменшення зазорів у з’єднаннях шляхом зменшення припусків, застосування мащення деталей, що труться.

- зменшення шуму на шляху поширення – раціональне розміщення будівель і споруд на території підприємства, раціональне розміщення робочих місць, технологічного устаткування, створення шумозахисних зон та раціональне акустичне розміщення їх, засоби звукоізоляції, звукопоглинання, віброізоляції, демпферування, глушники шуму.

- організаційно-технічні – застосування малошумних процесів та устаткування, оснащення шумного устаткування засобами дистанційного керування, проведення планових попереджувальних оглядів та ремонтів.

- лікувально-профілактичні – проведення попередніх і періодичних медоглядів, використання раціональних режимів праці та відпочинку для працівників шумних дільниць та цехів, допуск до “шумних” робіт з 18 років.

Засоби та заходи колективного захисту, що зменшують шум на шляху його поширення

Архітектурно-планувальний

Акустичні

Раціональне розміщення будівель та споруд на території підприємства

Раціональне розміщення технологічного устаткування

Засоби звукоізоляції

Засоби звукопоглинання

Раціональне акустичне розміщення зон і режиму руху транспортних засобів та потоків

Засоби віброізоляції

Раціональне розміщення робочих місць

Засоби демпферування

Створення шумозахисних зон

Глушники шуму