Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

3. Поняття “виробнича санітарія”, її значення. Гігієнічна класифікація праці.

Виробнича санітарія – це система організаційних заходів та засобів, що запобігають або зменшують дію шкідливих виробничих факторів.

До організаційних відносять організацію праці на робочих місцях, організацію і проведення навчання працюючих з питань правильного застосувань речовин, що можуть забруднювати повітря робочої зони, організацію постійного контролю за дотриманням санітарних норм і правил при зберіганні й застосуванні речовин, матеріалів тощо. Для боротьби із шкідливими факторами застосовують технічні засоби: нагрівні, опалювальні, освітлювальні та вентиляційні установки, кондиціонери, засоби сигналізації про появу в повітрі шкідливих речовин, технічні засоби боротьби з шумом, вібраціями, шкідливими випромінюваннями, а також прилади для контролю параметрів повітряного середовища та інших санітарних норм виробництва.

Виходячи з принципів гігієнічної класифікації умови розподіляються на 4 класи:

1 клас – оптимальні умови при яких зберігається не лише здоров’я працюючих, а створюють передумови для підтримання високого рівня працездатності.

2 клас – допустимі умови характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища встановлених гігієнічних нормативів для робочих місць, а можливі функціональні зміни організму відновлюються за час регламентованого відпочинку.

3 клас – шкідливі умови характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи, здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та його потомство.

4 клас – небезпечні (екстремальні) умови характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища, вплив яких протягом робочої зміни створює високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень, отруєнь, каліцтв, загрозу для життя.

4. Метеорологічні умови виробничого середовища та вплив їх на самопочуття людини.

Метеорологічні умови суттєво впливають на працездатність працівника у виробничих приміщеннях. Мікроклімат, що діє на організм людини - це сукупність температури, вологості, руху повітря та теплового випромінювання нагрітих поверхонь.

Мікроклімат - це клімат внутрішнього середовища виробничих приміщень. Він впливає на тепловий стан організму людини та її теплообмін з навколишнім середовищем. Людина постійно перебуває в процесі взаємодії з навколишнім середовищем. Тепло, що виділяється організмом людини повинно повністю відводитись в навколишнє середовище. Порушення теплового балансу може призвести до перегрівання організму.

Тепловиділення залежить від ступеня фізичного напруження. Нормальне самопочуття має місце, коли тепловиділення організму людини повністю сприймається навколишнім середовищем.

Тепло з організму виділяється за рахунок:

  • конвекції, тобто внаслідок обтікання тіла повітрям;

  • випромінювання електромагнітних хвиль між тілами, теплова енергія перетворюється у променеву і передається на холодну поверхню;

- випаровування через поверхню шкіри потовими залозами;

- нагрівання повітря, що вдихується.

Вплив параметрів мікроклімату:

- низька температури - зумовлює переохолодження, яке відбувається за рахунок тепловіддачі (конвекції та випромінювання).

- швидкість руху - погіршує самопочуття, оскільки підсилює конвективний теплообмін та процес тепловіддачі при випаровуванні поту.

- підвищена температура понад 30оС - падає працездатність.

При високій температурі і вологості тепло, що виділяється віддається в навколишнє середовище через випаровування поту, а при підвищеній вологості - піт не випаровується, а стікає краплинами з поверхні шкіри .

Недостатня вологість призводить до випаровування вологи зі слизових оболонок, пересихання та розтріскування. Втрата води і солі призводить до згущення крові і порушення діяльності серцево-судинної системи. Зневоднення організму на 6% призводить до порушення розумової діяльності; зниження зору, а на 15-20% до смертельного наслідку.

Втрата солі позбавляє кров утримувати воду та викликає порушення серцево-судинної системи. За високої температури посилено витрачаються вуглеводи, жири, руйнуються білки.

Для відновлення водного балансу вживають підсолену воду.

Тривалий час високої температури і вологості може призвести до гіпертермії, а гіпертермія до теплового удару.