Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

5. Джерела та системи штучного освітлення.

Джерелами світла є лампи розжарювання та газорозрядні.

Лампи розжарювання – це теплове джерело світла, де під дією електроструму нитка розжарювання (вольфрамовий дріт) нагрівається до високої температури і випромінює потік енергії. Прості за конструкцією та виготовленням, низька вартість, зручні в експлуатації.

Недоліки: велика яскравість, мала світловіддача, малий термін експлуатації, переважають жовто-червоні промені в порівнянні з природним, висока температура нагрівання, що і робить їх пожежно небезпечними. Використовують для місцевого освітлення та приміщень з тимчасовим освітленням.

Газорозрядні – внаслідок електричного розряду в середовищі інертних газів і парів металу та явища люмінесценції випромінюють світло оптичного діапазону спектру.

Перевага: економічність, світлова віддача вища в три рази ніж у лампах розжарювання та термін експлуатації, нижча температура нагрівання 30-60°, світловий потік забезпечують будь якого спектра шляхом підбирання відповідним чином інертних газів, парів металу люмінофора. За спектральним складом розрізняють лампи: денного світла (ЛД), денного світла з покращеною передачею кольорів (ЛДЦ), холодного білого (ЛХБ), теплого білого (ЛТБ) та білого (ЛБ).

Недолік: пульсація світлового потоку, складність схеми включення дроселів, між включенням та запалюванням ламп відносна дороговизна.

Газорозрядні лампи є високого та низького тиску.

Низького тиску – широко використовуються в побуті та виробництві, але погано запалюється при низьких температурах.

Високого тиску – застосовується в умовах де необхідна висока світлова віддача при контактності джерел світла та стійкості до умов зовнішнього середовища.

Лампи спеціального призначення: бактерицидні, еритемні.

Світильник – це світловий прилад, що складається з джерела світла та освітлювальної арматури, яка перерозподіляє світловий потік лампи в просторі або спектральний склад випромінювання, захищає очі працівника від засліплювальної дії та захищає джерело світла від впливу оточуючого пожежо- та вибухонебезпечного, кліматично-активного середовища, механічних ушкоджень, пилу, бруду, атмосферних опадів.

6. Експлуатація освітлювальних установок.

Надійність та ефективність природного і штучного освітлення залежить від своєчасності і ретельності їх обслуговування. Забруднення скла світлових отворів ламп та світильників знижує освітленість в приміщенні 1,5-2рази. Вікна необхідно мити не рідше ніж 2 рази в рік в приміщеннях з незначним виділенням пилу і не рідше 4-х разів – при значному виділенні пилу. Періодичність чищення світильників 4-12 разів на рік.

Необхідно слідкувати за справністю схем включення (не допускати миготіння ламп та шуму дроселів, забезпечувати безпеку та зручність експлуатації і обслуговування світильників, своєчасно замінювати перегорілі лампи і лампи, що слабо світяться). Люмінесцентні лампи зберігаються на складах і вивозяться на спеціальні підприємства для вилучення наявної в них ртуті.

Періодично, не рідше одного разу на рік, необхідно перевіряти рівень освітлюваності в контрольних місцях виробничих приміщень. Вимірюють освітленість люксметром.

Питання для самоконтролю

  1. Яке значення виробничого освітлення?

  2. Які основні світлотехнічні поняття та одиниці?

  3. Які основні вимоги до виробничого освітлення?

  4. Які види виробничого освітлення?

  5. Які є джерела та системи штучного освітлення?

  6. Як експлуатують освітлювальні установки?

ТЕМА Вібрація, шум, інфразвук, ультразвук та іонізуюче випромінювання

ПЛАН

1. Вібрація її поняття, характеристика та захист.

2. Шум, його характеристика, методи та засоби захисту.

3. Інфразвук.

4. Ультразвук.

5. Іонізуючі випромінювання, вплив та захист від них.

 Література

Жидецький В.Ц. . та інші “Основи охорони праці” Львів “Афіша” 1999.-146-177с.