Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

6.Інструктажі з охорони праці. Вступний інструктаж

Проводиться:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну чи тимчасову роботу, незалежно від їхньої освіти, посади та стажу роботи;

  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики;

- з працівниками, інших організацій, які беруть участь у виробничому процесі на підприємстві.

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці, а за його відсутності інший фахівець, на якого наказом по підприємству покладені ці обов'язки і який пройшов навчання та перевірку знань з охорони праці.

Проводять інструктаж у кабінеті охорони праці за програмою, розробленою службою охорони праці підприємства на основі орієнтовного переліку питань вступного інструктажу, з урахуванням особливостей виробництва. Програма інструктажу затверджується керівником підприємства.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу, який зберігається у службі охорони праці підприємства, або у працівника, який відповідає за його проведення та в документі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж

Проводиться до початку роботи працівника, безпосередньо на робочому місці;

- новоприйнятим працівником (постійно чи тимчасово) на підприємство;

- працівником, що переводиться з одного виробничого підрозділу до іншого, який буде виконувати нову для нього роботу;

- відрядженим працівником, що бере участь в виробничому процесі.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб одного фаху за діючими інструкціями з охорони праці, з урахуванням вимог орієнтовного переліку питань первинного інструктажу.

Повторний інструктаж

Проводиться з працівниками на робочому місці в терміни, що визначені чинними галузевими нормативними актами чи керівником підприємства, але не рідше 1 разу в б міс, а на роботах з підвищеною небезпекою 1 раз на З міс.

Повторний інструктаж проводиться індивідуально, або з групою працівників, які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом первинного інструктажу.

Позаплановий інструктаж

Проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці при:

  • введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці;

  • при зміні технологічного процесу, заміні чи модернізації устаткування, приладів, інструментів, обладнання, сировини;

  • при порушеннях працівниками вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж;

  • при виявленні особами державного нагляду та контролю за охороною праці, незнання вимог безпеки праці стосовно робіт, що виконуються працівником;

  • при перерві в роботі виконавця робіт більш як на 60 днів, а для робіт з підвищеною небезпекою більш як ЗО днів.

- Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником, або з групою працівників одного фаху. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначається в кожному окремому випадку, залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення.