Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suharev_P.M.Strategichniy_analiz2008.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Глосарій

Активи економічні ресурси, контрольовані підприємст-вом у результати минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

Активи балансу – відображають характер використання капіталу, показують суму наявних у підприємства господарських коштів, що називаються майном підприємства.

Акціонерний капітал кошти, інвестовані власниками підприємства в його акції, і сума нерозподіленого прибутку.

Активи підприємства - ресурси, які контролюються підприємством у результати минулих подій та використання яких, як очікується, забезпечить збільшення економічних вигід у майбутньому.

Акція цінний папір, що підтверджує участь власника у статутному капіталі підприємства.

Амортизація списання згідно з вимогами оподаткування та бухгалтерського обліку протягом кількох років первісної вартості активів.

Амортизація активів поступове планове зменшення вартості капітальних витрат.

Аналіз SWOT - методика, яка дозволяє побудувати стратегічний баланс негативних і позитивних факторів, що впливають на підприємство як іззовні, так і зсередини. Спрямований на визначення (у загальних рисах) корпоративної стратегії компанії з урахуванням впливу зовнішнього і внутрішнього середовища одночасно.

Аналіз джерел тааналіз того, звідки підприємство залучає кош-

напрямів використання ти і як воно їх використовує.

і розміщення коштів

Аналіз зовнішнього – вивчення факторів. зовнішніх стосовно

середовища до підприємства, з метою визначення потенцій-них можливостей і загроз у процесі стратегічного аналізу і планування.

Аналіз середовища – забезпечення балансу між внутрішніми і зовнішніми факторами забезпечення життєдіяльності підприємства.

Аналіз сценаріїв – метод індивідуальних експертних оцінок, який дозволяє розробляти (прогнозувати) альтернативні сценарії розвитку маубутніх подій і становищ системи.

Аналіз часових рядів аналіз, який базується на припущенні, що тенденція, яка мале місце у минулому, може бути екстрапольована (продовжена) у майбутнє.

Аналіз чутливості прийом, що показує як змінюється один

реагування фактор залежно від іншого.

Ануїтет довгострокова фінансова рента, рівновеликі платежі за рівні проміжки часу (річні, піврічні, квартальні, помісячні) за заставою під нерухомість, орендні платежі, періодичне погашення позик, внески зі страхування тощо.

Арбітраж визначення різниці у вартості капіталу фірми на фінансових ринках.

Баланс звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Баланс платежів документ, що відображає всі платежі країни іншим країнам та всі надходження в країну від інших країн світу за рік.

Балансова вартість активи після вирахування боргових зобов’язань.

Бачення бажаний стан бізнесу у віддаленому майбутньо-му, який може бути досягнутий за найсприятливіших умов; орієнтир для визначення стратегічних цілей розвитку підприємства.

Безпечна ставка дисконтна ставка, яка дорівнює ставці доходу від безпечних активів.

Бюджет - план, сформований відповідно до обраної стра-тегії розвитку підприємства, що охоплює всі сторони його діяльності на визначений період часу.

Бюджет грошових прогнозний документ про рух грошових надхо-

надходжень та витрат джень і платежів підприємства на певний період.

Бюджетування складання прогнозних варіантів інвестицій-

капітальних вкладень них витрат підприємства, вибір проектів та джерел фінансування.

Вага складових капіталу оцінка фінансової структури капіталу за ба -

за балансовою вартістю лансовою вартістю складових капіталу.