Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suharev_P.M.Strategichniy_analiz2008.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

4.2. Прогнозування статей звіту про фінансові результати

Метою складання звіту про фінансові результати є визначення суми нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), який може отримати підприємство протягом наступного року. Нерозподілений прибуток зменшує загальну величину майбутніх фінансових потреб підприємства.

Найчастіше при складанні прогнозованого звіту про фінансові результати використовують метод відсотку від продажу. При його застосуванні статті звіту (крім тих, що не залежать від зміни продажу) перераховують на однаковий відсоток збільшення (зменшення) показника доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). З цією метою їх класифікують на автоматично утворені і регульовані.

Автоматично утворені статті змінюються пропорційно обсягу продажу. До них відносять:

  • дохід (виручка від реалізації);

  • собівартість реалізованої продукції;

  • операційні доходи і витрати.

Регульовані статті утворюються незалежно від обсягу продажу, для їх кількісного визначення використовують інші методи. Серед їх виділяють:

  • фінансові доходи і витрати;

  • інші доходи і витрати.

Суми надзвичайних доходів і витрат плануванню не підлягають.

У цілому запропонована класифікація статей на автоматично утворені і регульовані не є незмінною. Можливим є використання і інших підходів до цьо-

го питання.

Відмінністю прогнозованого звіту про фінансові результати є визначення

прогнозу використання чистого прибутку для розрахунку показника “доповнення до нерозподіленого прибутку”. Цей показник є кінцевим у прогнозованому звіті про фінансові результати. Для його обчислення розмір чистого прибутку за прогнозованим звітом зменшують на величину оголошених дивідендів.

Доповнення до нерозподіленого прибутку додається до статті “Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)” при складанні прогнозованого балансу. Крім того, прогнозований звіт про фінансові результати може не містити інформацію за розділом II “Елементи операційних витрат” і III “Розрахунок показників прибутковості акцій”.

Розглянемо процес складання проектованого звіту про фінансові результати на прикладі компанії “Вінтер”, використовуючи метод відсотка від продажу. При цьому, врахуємо наступні припущення:

  1. Середньорічний темп росту обсягу реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становитиме 18 %. Підставою для цього припущення є динаміка продажу продукції за останні три роки: 17 %, 18 % і 19 % відповідно.

  2. В Україні під час підготовки проектованого звіту про фінансові результати необхідно врахувати можливі зміни ставок ПДВ чи акцизного збору у прогнозованому періоді, але в нашому прикладі будемо вважати, що величина непрямих податків є незмінною.

  3. Прогнозована собівартість реалізованої продукції, адміністративні витрати, витрати на збут у 2007 році вважаються такими, що зростають пропорційно обсягу реалізації продукції на 18 %.

  4. Інші операційні доходи та витрати підприємство залишить на рівні 2006 року.

  5. Фінансові витрати і доходи не підпадають під припущення про постійне зростання. Це обумовлюється, по-перше тим, що дохід (виручка) від реалізації стосується тільки операційної, а не фінансової діяльності підприєм-тва, по-друге, як саме зміняться фінансові доходи та витрати необхідно скласти проектований баланс, визначити величину фінансових потреб і прийняти ріше-

ння про фінансові інвестиції та позики.

  1. Прибуток (збиток) до оподаткування у проектованому звіті про фінансові результати майже завжди стосується лише звичайної діяльності підприємства.

  2. Під час складання проектованого звіту про фінансові результати надзвичайні доходи і витрати не прогнозуються. Вони можуть бути враховані пізніше у вигляді розширення між довірчих інтервалів для величини фінансових потреб.

  3. Чистий прибуток, який утворюється шляхом зменшення прибутку до оподаткування на величину податку на прибуток, ставка якого залишається незмінною, не може розглядатися як кінцевий показник проектованого звіту про фінансові результати. Його необхідно зменшити на величину оголошених дивідендів для визначення доповнення до нерозподілених прибутків. Ця величина у подальшому додається до статті “Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) проектованого балансу”.

  4. Розмір оголошених дивідендів не має прямого зв’язку з обсягом реалізації і прогнозується окремо. Керівництво компанії “Вінтер” пообіцяло акціонерам збільшити виплати дивідендів у 2007 році на 30 %, тому базис прогнозу буде дорівнювати 1,3.

  5. Прогноз доповнення до нерозподілених прибутків фактично дорівнює величині 2006 року. Це означає, що темпи реінвестування чистого прибутку не відповідають темпам зростання обсягів реалізації, що у свою чергу, призводить до збільшення залежності від зовнішних джерел фінансування. Для того, щоб визначити це у конкретних цифрах, складається проектований баланс.

Для цілей стратегічного планування прогнозована величина нерозподіленого прибутку, а також співвідношення темпів його збільшення (зменшення) з темпами зміни обсягу реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), є надзвичайно важливими показниками, від яких залежить прийняття рішень щодо стратегії оптимізації витрат, цінової і дивідендної стратегії тощо.

Прогнозований звіт про фінансові результати підприємства на 2007 рік

надано в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1.