Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodeziya.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
3.19 Mб
Скачать

13.3. Спосіб перпендикулярів

Спосіб перпепдикулярів використовують при горизоптальпому зпімаппі коптурів, які розташовапі поблизу сторіп іспуючого планового геодезичного обґрунтування (рис. 84).

В пашому випадку поблизу сторопи d51 протікає річка Вовк, яку потрібпо зпяти. Для цього в точці 5 встаповлюють перпепдикуляр і заміряють віддаль сталевою стрічкою до берега річки. В нашому випадку вона дорівнює 14,9 м, що показують на абрисі. Після цього на лінії d51 від точки 5 міряють віддаль до характерної точки повороту річки. В нашому випадку ця віддаль дорівнює 60 м. В цій точці встановлюють перпендикуляр і за ним міряють віддаль до річки, яка дорівнює 7,3 м і т. д. Результати вимірювань записують в абрис, який складають до початку вимірювань за формою взаємного розташування річки та сторони обґрунтування приведеного на рис.84.

13.4. Спосіб кутової засічки

Спосіб кутової засічки застосовують в основному при зніманні точок споруд чи ситуації, які обумовлені відповідними перешкодами для безпосереднього вимірювання довжин ліній. (рис. 85).

Рис. 85. Абрис знімання способом кутової засічки

Цей спосіб використовують для знімання точок (окремих дерев, опор ліній електропередач, кутових ліній зв'язку т. ін.), які розташовані на значній віддалі від сторін обґрунтування (рис. 85).

Положення окремого дерева визначається шляхом вимірювання горизонтальних кутів а і fi в точках відповідно 5 і 4 сторопи d5 плапового обґруптуваппя. Для рішеппя задач техпічпої точпості кути вимірюють теодолітом 2Т30. Якщо потрібпо падійпо прокоптролювати виміри то вимірюють горизоптальпий кут в точці C (окреме дерево).

13.5. Спосіб лінійної засічки

Спосіб ліпійпої засічки використовують у тих випадках, коли точки споруд чи ситуації зпаходяться поблизу точок та ліпій плапового геодезичпого обґруптуваппя, тобто віддалі пе перевищують довжипи мірпого приладу (стрічки, рулетки) (рис.86).

Рис. 86. Абрис зпімаппя коптуру будипку способом ліпійпої засічки

Для того щоб зафіксувати ближпій кут па місцевості іспуючої будівлі вимірюють віддаль па сторопі d2 3 В пашому випадку вопа дорівнює 15,0 м. Фіксують цю точку і від неї заміряють віддаль до кута будівлі, яка дорівнює 23,19 м. Після цього від точки 15,0 м на лінії продовжують міряти і зупиняються на віддалі 45 м. Фіксують точку і від неї міряють віддаль до того ж самого кута будівлі, що й у першому випадку. Ця віддаль дорівнює 20,94 м. Таким чином кут будівлі надійно зафіксований і на плані його легко зобразити і т. д. За своєю точністю цей спосіб є найточнішим. Його часто використовують при детальному розмічуванні будь-яких елементів під час будівництва.

13.6. Спосіб створної засічки

Спосіб створної засічки використовують при детальному зніманні характерних точок і наявності відповідних умов при їх взаємному розташуванні (рис. 87).

Рис.87. Абрис знімання способом створів

Для того щоб зняти шосейну дорогу, яку перетинає сторона d2 3 обґрунтування, діють наступним чином. Від точки 2 за напрямком на точку 3 до характерних точок шосе вимірюють відстані. В нашому випадку вони становлять 113,80, 114,89, 116,75 м, тощо (рис. 87).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]