Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gravimetric

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
367.68 Кб
Скачать

1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДУ

Гравіметричний аналіз, як метод кількісного аналізу, грунтується на точному вимірюванні маси визначуваної речовини або її складових частин, які можна виділити в результаті хімічної реакції у вигляді сполук точно відомого постійного складу.

Наприклад, при визначенні вмісту заліза в солях чи рудах внаслідок хімічних реакцій виділяють, як правило, Fe2O3 як сполуку точно відомого складу, а при аналізі на вміст сульфат-іону виділяють BaSO4.

Гравіметричні методи розроблені для визначення більшості неорганічних аніонів і катіонів, а також для таких сполук, як вода, діоксид сірки, вуглекислий газ, йод та ін.

Велика кількість органічних сполук також легко визначається гравіметрично (альдегіди, кетони, ненасичені сполуки та ін.; наприклад, лактоза в молочних продуктах, саліцилати в лікарських препаратах, нікотин в тютюні, формальдегід і фурфурол у стічних водах).

Завдяки високій точності (відносна похибка складає близько 0,1%) гравіметричний аналіз застосовується для проведення арбітражних аналізів, встановлення складу стандартних зразків, в наукових дослідженнях та промисловості.

Методи гравіметричного аналізу поділяються на методи відгонки, виділення та осадження.

Найширше застосування в практиці кількісних визначень одержав метод осадження. Суть його полягає у тому, що визначуваний елемент осаджують у вигляді малорозчинної сполуки, фільтрують, промивають, висушують або прожарюють, а потім зважують. В цьому методі використовують реактивиосаджувачі (H2S, NH4OH, BaCl2, 8-оксихінолін, диметилгліоксим та ін.), які утворюють малорозчинні осади з визначуваною речовиною.

В методах осадження розрізняють форму осадження та гравіметричну (вагову) форму.

Форма осадження - сполука, у вигляді якої осаджується визначувана речовина.

Гравіметрична форма - сполука, масу якої визначають зважуванням для обчислення результату аналізу. Гравіметрична форма може відрізнятися від

форми осадження або співпадати з нею.

 

 

Наприклад,

 

 

 

 

 

 

нагрівання

 

SO 4

2- + Ba 2 +

BaSO4

 

BaSO4

 

 

Форма

видалення

Гравіметрична

 

 

осадження

води

форма

 

 

 

нагрівання

 

2 Fe 3+ + 6 OH -

2 Fe(OH)3

 

Fe2O3

 

 

Форма

- 3 Н 2О

Гравіметрична

 

 

осадження

 

форма

1.1. Вимоги, що ставляться до форми осадження

3

1. Осад повинен бути малорозчинним (ДР 10-8).

2.Форма осадження повинна легко і без втрат перетворюватися у гравіметричну форму.

3.Осад повинен бути чистим та легко відфільтровуватися (бажано

одержувати крупнокристалічний осад).

Так, якщо необхідно визначити вміст Ba2+ в розчині, то з багатьох його

малорозчинних сполук кращою формою осадження є BaSO4, яка найбільше відповідає цим вимогам:

Сполука

ДР

Структура осаду

 

 

 

BaСO3

5,13 10-9

аморфний

BaCrO4

1,18 10-10

аморфний

BaSO4

1,05 10-10

кристалічний

BaHPO4

9,12 10-8

аморфний

BaC2O4

1,1 10-7

дрібнокристалічний

 

 

 

1.2. Вимоги, що ставляться до гравіметричної форми

1.Точна відповідність складу гравіметричної форми хімічній формулі.

2.Достатня хімічна стійкість гравіметричної форми при сушці (105-110ОС) та прожарюванні (700-800 ОС).

3.Молекулярна маса гравіметричної форми повинна бути якомога більшою, а вміст в ній визначуваного компонента низьким, щоб забезпечити меншу відносну похибку визначення при зважуванні.

1.3. Умови одержання кристалічних та аморфних осадів При осадженні малорозчинних сполук одержання дрібнодисперсних осадів

є небажаним, тому що їх частинки можуть проходити через пори фільтра, а це приводить до втрат. Тому необхідно створити такі умови, щоб осади одержувались крупнокристалічними, а саме:

1.Проводити осадження з досить розведеного гарячого розчину розведеним гарячим розчином осаджувача.

2.Додавати осаджувач повільно, по краплях, весь час перемішуючи розчин скляною паличкою, для запобігання місцевих пересичень.

3.Зменшувати розчинність осаду додаванням надлишку осаджувача (але не більше 1,5-кратного), а також підтримувати необхідне значення рН середовища.

4.Витримати утворений кристалічний осад протягом 1-6 годин для дозрівання (злипання дрібних кристалів в агломерати).

4

Аморфні осади утворюються в результаті коагуляції початково утвореного колоїдного розчину. Тому необхідно створити умови осадження, які б сприяли коагуляції, а саме:

1.Осадження проводити з гарячого розчину в присутності електролітукоагулянту.

2.Осаджувати з концентрованих розчинів швидким додаванням концентрованого розчину-осаджувача, щоб осади утворювалися більш щільними, легко осідали і відмивалися від домішок.

3.Після повного осадження осад розвести гарячою дистильованою водою при перемішуванні для зменшення адсорбції сторонніх іонів на поверхні осаду.

4.Фільтрування аморфних осадів слід проводити зразу ж після осадження для запобігання їх пептизації (переходу в колоїдний розчин дрібних аморфних частинок осаду).

1.4. Основні вимоги до фільтрування Швидкість фільтрування і промивання осаду визначається розмірами його

частинок. Для відділення грубозернистих осадів можна використовувати широкопорові матеріали, що забезпечує швидке фільтрування. Дрібнодисперсні осади необхідно фільтрувати на щільних фільтрах і швидкість фільтрування при цьому зменшується.

Для фільтрування в гравіметричному аналізі застосовують паперові беззольні фільтри, а при необхідності - фільтруальні тиглі або лійки з пористим дном.

Беззольні фільтри - це фільтри, промиті HCl i HF для видалення з них більшої частини мінеральних речовин. Маса золи такого фільтру не повинна перевищувати 0,0002 г. Беззольні фільтри, що застосовуються в гравіметрії, бувають:

Тип фільтру

Розмір пор, мкм

Призначення фільтру

 

 

 

Жовта стрічка

8-10

Для аналізу олив (масел)

Червона

8-10

Для фільтрування аморфних осадів

cтрічка

 

 

Біла стрічка

3-5

Для фільтрування кристалічних осадів

Синя стрічка

1-2,5

Для фільтрування дрібнокристалічних

 

 

осадів

 

 

 

Скляні фільтрувальні тиглі (лійки) - це посудини з впаяною всередині пористою скляною пластинкою, яка є фільтрувальним шаром.

Фільтрувальні тиглі бувають 4-х типів:

5

N лійки (тигля)

Розмір пор, мкм

Призначення тигля

 

 

 

1

100-200

Для фільтрування грубокристалічних

 

 

осадів

2

40-50

Для фільтрування кристалічних осадів

3

20-25

Для фільтрування аморфних осадів

4

10

Для фільтрування дрібнокристалічних

 

 

осадів

 

 

 

Розмір паперового фільтра повинен бути таким, щоб осад займав не більше його половини. Фільтр не повинен доходити до країв лійки на 5-15 мм. Щоб не було втрат осаду при фільтруванні необхідно старанно підігнати фільтр до лійки, змочити його водою і видалити пухирці повітря, які можуть бути між фільтром і лійкою.

При фільтруванні через скляні тиглі (фільтри) їх попередньо старанно миють, висушують у сушильній шафі при 110-120 ОС, доводячи до постійної маси.

Для прискорення фільтрування треба спочатку злити на фільтр рідину з відстояного осаду (декантація), а далі декілька разів промити осад в стакані водою, зливаючи після відстоювання кожну порцію промивної рідини на фільтр.

Після промивання осад кількісно переносять на фільтр.

1.5. Особливості промивання осадів

Якщо осад має досить низьку розчинність (S 10-5 моль/л), для промивання використовують дистильовану воду. Винятки становлять осади, які легко пептизуються (сульфіди і гідроксиди металів, галогеніди срібла та ін.). Їх промивають розчином електролітів, наприклад, нітратом або хлоридом амонію (вони легко видаляються при прожарюванні).

При порівняно високій розчинності осад промивають розчином такого електроліту, який має однойменний іон з формою осадження. Наприклад, осад оксалату кальцію промивають 1 %-ним розчином оксалату амонію, осад фосфату магнію-амонію - 0,5 %-ним розчином аміаку і т.і. В деяких випадках осад промивають чистим насиченим розчином самої форми осадження. В такій промивній рідині осад зовсім не розчиняється, але добре відмиваються домішки.

Оскільки промивна рідина частково розчиняє осад, то її кількість повинна бути обмеженою. Маса форми осадження, яка втрачається з промивною рідиною, не повинна перевищувати 0,0002 г (похибка аналітичних ваг).

6

Для зменшення втрат осаду в процесі декантації промивання необхідно здійснювати декількома малими порціями замість одноразового промивання великою кількістю промивного розчину.

1.6. Висушування і прожарювання осадів Для одержання гравіметричної форми осаджену сполуку або висушують,

або прожарюють.

Висушування осаду при кімнатній температурі проводять у тих випадках, коли при підвищеній температурі він розкладається. Прикладом такого випадку може бути основний роданід свинцю Pb(OH)(SCN), у вигляді якого деколи осаджують іони свинцю. Для прискорення висушування промитий осад в окремих випадках додатково промивають невеликими порціями етанолу та ефіру, а потім або поміщають у вакуумний ексикатор, або через шар осаду просмоктують чисте повітря. Недоліком такого методу висушування є необхідність роботи з вогненебезпечними органічними розчинниками.

Звичайно осад сушать у сушильній шафі при температурі 105-130 ОС, щоб швидко випарувалась вода.

Прожарювання осаду необхідне тоді, коли висушуванням не можна досягнути його постійного складу, або коли необхідно спалити беззольний фільтр з відфільтрованим осадом.

Прожарювання - це витримування осаду при температурі 500 - 1200 ОС. Деколи прожарювання необхідне тільки для видалення зв'язаної води, наприклад, з осаду сульфату барію, яка при висушуванні не видаляється повністю. Для цього досить температури 300-400 ОС.

Однак, частіше при прожарюванні відбувається хімічна реакція, наприклад:

2 MgNH4PO4 x H2O

Mg2P2O7 + 2 NH3 + (2x+1) H2O;

2 Fe(OH)3 x H2O

Fe2O 3 + (2x+3) H2O

Прожарювання проводять у муфельній печі, куди поміщають попередньо доведений до постійної маси керамічний тигель з осадом.

Прожарювання продовжують до того часу, поки маса прожареної речовини (гравіметричної форми) не стане постійною. Незмінність маси після додаткового прожарювання свідчить про завершення процесу перетворення форми осадження в гравіметричну. Тільки при досягненні постійної маси можна застосовувати стехіометричні співвідношення для обчислення результатів аналізу.

2.РОЗРАХУНКИ В ГРАВІМЕТРИЧНОМУ АНАЛІЗІ

2.1.Визначення гравіметричного фактора, маси та масової частки визначуваної речовини

Для спрощення розрахунків в гравіметричному аналізі використовують гравіметричний фактор F, який ще називають фактором перерахунку. Для реакції одержання гравіметричної форми В з визначуваної речовини А, яка відбувається за схемою:

р A

q B

гравіметричний фактор рівний

 

7

q

M(A)

 

F = ------------ ,

(1)

p

M(B)

 

де p і q - стехіометричні коефіцієнти;

M(A) - молярна маса визначуваної речовини;

M(B) - молярна маса гравіметричної форми.

Гравіметричний фактор - це відношення молекулярної маси визначуваної речовини до молекулярної маси гравіметричної форми з врахуванням стехіометричних коефіцієнтів.

Гравіметричний фактор показує, скільки грамів визначуваної речовини містить (або відповідає) 1 г осаду. При його застосуванні відпадає потреба у використанні стехіометричних рівнянь, що спрощує обчислення маси

визначуваної речовини:

 

m (A) = F m (B).

(2)

Наприклад, знаючи масу оксиду заліза (ІІІ), виділеного в результаті аналізу, можна розрахувати масу заліза m(Fe) у вихідній солі. Стехіометрія між гравіметричною (ваговою) формою Fe2O3 і визначуваною речовиною (Fe)

описується співвідношенням:

 

2 М (Fe)

М (Fe2O3)

m (Fe)

m (Fe2O3).

Звідси маса визначуваної речовини

2 М (Fe)

 

m (Fe) =--------------- m (Fe2O3) =F

m (Fe2O3) = 0,6994 m (Fe2O3),

М (Fe2O3)

 

тобто, вона дорівнює масі одержаної гравіметричної форми осаду, помноженій на фактор перерахунку, а масова частка визначуваної речовини(в %):

F m (Fe2O3)

 

(Fe)= ----------------- 100,

(3)

m зразка

де m зразка маса наважки зразка, г.

2.2. Розрахунок величини наважки зразка Величина наважки зразка повинна бути такою, щоб в результаті

утворювалося 0,2-0,5 г гравіметричної форми (0,1-0,2 г аморфного, 0,5 г кристалічного осаду). Така кількість є оптимальною, тому що вона забезпечує досить високу точність результату аналізу (відносна похибка аналізу не більше 0,1%) при кількості реактивів, необхідній для одержання вказаних кількостей гравіметричної форми.

Наприклад, при визначенні заліза в солі Мора (Fe(NH4)2(SO4)2 6H2O)

гравіметричною формою є Fe2O3, якої .необхідно одержати 0,2 г (тому що Fe2O3

є

аморфним осадом). Стехіометричне співвідношення аналізованої речовини

і

гравіметричної форми:

 

 

2 [Fe(NH4)2(SO4)2

6 H2O]

Fe2O3

m [Fe(NH4)2(SO4)2

6 H2O]

m (Fe2O3) = 0,2 г.

З цього співвідношення знаходимо величину наважки солі Мора:

8

2 M [Fe(NH4)2(SO4)2

6 H2O]

 

m [Fe(NH4)2(SO4)2 6 H2O] = -----------------------------------------

0,2 =

M (Fe2O3)

 

= ((2 392,07) / 159,69)

0,2 = 0,98

1 г.

2.3 Перерахунок на суху речовину Тверді аналізовані речовини (силікати, руди, солі та ін.) містять вологу, яку

вони адсорбують з повітря. Вміст її непостійний і залежить від умов одержання та зберігання речовини. Тому результати аналізу таких речовин, як правило, перераховують на суху речовину. Суху (або абсолютно суху) речовину одержують висушуванням при 105-110 ОС до постійної маси.

Перерахунок результату аналізу на суху речовину полягає в тому, що масу визначуваної речовини відносять до маси висушеної наважки зразка.

П р и к л а д: Мідна руда містить 3,93 %мас.міді та 12,44 %мас. вологи. Визначити вміст міді в руді в перерахунку на суху речовину.

Р о з в' я з о к : Вміст сухої речовини в пробі становить:

100 - 12,44 = 87,56 %

Маса вологої проби є більшою, ніж сухої у:

100 / 87,56 = 1,1420 раза.

У стільки ж разів збільшиться масова частка компонентів

в руді після

висушування, що для міді складає:

(Сu) = 3,93 1,1420

= 4,49 %.

2.4.Розрахунок розчинності осадів Основним фактором, який необхідно враховувати при виборі форми

осадження., є розчинність осаду. Вона повинна бути настільки низькою, щоб маса осаджуваної форми, яка залишається в розчині, не перевищувала допустимої похибки зважування на аналітичній вазі (0,0002 г).

Розчинність осадів залежить не тільки від хімічної природи найбільш малорозчинної сполуки, але й від присутності однойменних іонів в розчині над осадом, наявності розчинних солей (солевий ефект), рН розчину, можливості перебігу побічних реакцій комплексоутворення, гідролізу, окислення та відновлення іонів осаду. Щоб врахувати вплив всіх цих факторів на повноту осадження і підвищити точність гравіметричного аналізу, необхідно вміти користуватися законом, що пов'язує рівновагу малорозчинної сполуки МpАq з її насиченим розчином, в якому молекула дисоціює повністю:

МpАq

p Mq+ + q Ap--.

 

 

 

Ця рівновага описується добутком розчинності ДР(MpAq) (або

термодинамічною константою розчинності Ks

О

), що виражається формулою:

 

ДР(MpAq) = [Mq +] p [Ap--] q.

 

 

(4)

Відповідно розчинність сполуки MpAq в насиченому розчині S (моль/л)

пов'язана з концентраціями іонів у цьому розчині: [Mq+] = pS

та [Ap--] = qS,

звідки

 

 

 

 

ДР(MpAq) = [pS] p [qS] q

 

 

(5)

9

 

 

 

 

 

 

 

 

( p q ) DP( M

p

A ) / ( p pqq )

 

 

та S =

 

 

q

.

(6)

 

 

 

 

Знаючи величину ДР (з довідників), можна розрахувати розчинність (S) форми осадження в різних умовах і оптимізувати процес осадження, фільтрування і промивання осаду з метою зменшення його втрат.

П р и к л а д 1. Якій з форм осадження надати перевагу при визначенні срібла: AgSCN чи Ag2CrO4, якщо значення добутків розчинності для обидвох сполук становлять 1,1 10-12?

Р о з в 'я з о к: Перевагу слід надати осаду з меншою розчинністю осаджуваного іону.

При дисоціації розчиненої солі AgSCN:

AgSCN

Ag+ + SCN--

концентрація іонів срібла визначається, як

[Ag+] = S(AgSCN) =

 

 

(1,1 10-12) = 1,05 10-6 моль/л.

 

 

При дисоціації Ag2CrO4:

Ag2CrO4

2 Ag+

+ CrO4-2

концентрація іонів срібла становить:

2 [Ag+] = 2 S(Ag2CrO4) =2 3((11, 10 12 ) / 22 ) = 1,3 10-4 моль/л.

Перевагу слід надати осаду з меншою концентрацією осаджуваного іону в насиченому розчині, тобто AgSCN, де концентрація [Ag+] у

(1,3 10-4)/ (1,05 10-6) = 124 рази менша, ніж над осадом Ag2CrO4.

П р и к л а д 2. Обчислити концентрації солей в насичених розчинах Ba3(PO4)2 і BaSO4. Над якою з цих солей концентрація іонів Ba2+ в насиченому розчині є меншою? ДР (Ba3(PO4)2) = 6,0 10-39; ДР (BaSO4) = 1,1 10-10.

Р о з в 'я з о к: Виходячи з стехіометрії рівняння дисоціації:

 

Ba3(PO4)2

 

3 Ba2+

+ 2 PO43-

S [Ba3(PO4)2)] = 5

 

((6,0 10-39)/(33 22)) = 1,108 10-8 моль/л,

та

BaSO4

Ba2+ + SO42-

 

 

 

 

 

 

S = ((1,1 10-10) /(11 11)) =

 

 

(1,1 10-10) = 1,05 10-5 моль/л.

Відповідно, концентрації іонів Ba2+ над насиченими розчинами:

[Ba2+] = 3 S (Ba3(PO4)2) = 3 1,108 10-8 = 3,324 10-8 моль/л; [Ba2+] = S (BaSO4) = 1,05 10-5 моль/л.

Тобто концентрація іонів Ba2+ у

n = (1,05 10-5) / (3,324 10-8) 316 разів є меншою над осадом Ba3(PO4)2, ніж над осадом BaSO4.

Пр и к л а д 3. Чи випаде осад BaSO4, якщо змішати однакові об'єми 0,001

Мрозчину BaCl2 і розчину сірчаної кислоти, 1 л якого містить 9,8 мг Н2SO4? ДР

(BaSO4) = 1,1 10-10.

Р о з в 'я з о к: Осад випаде тоді, коли добуток концентрацій іонів

малорозчинної сполуки BaSO4 буде більший, ніж його добуток розчинності:

[Ba2+] [SO42--] >ДР (BaSO4).

10

Концентрація іонів SO42- у вихідному розчині: 9,8 мг /л = 0,0098 г/л;

М (Н2SO4) = 98 г/ моль;

[SO42-] = 0,0098 / 98 = 1 10-4 моль/л;

[Ba2+] = 0,001 М = 10-3 моль/л.

При змішуванні однакових об'ємів розчинів, що містять Ba2+ і SO42-, їх концентрації в одержаному розчині зменшаться у 2 рази:

[SO42-] = 10-4/ 2 = 5 10-5 моль/л; [Ba2+] =10-3 / 2 = 5 10-4 моль/л.

Відповідно

[Ba2+] [SO42-] = 5 10-5 5 10-4= 2,5 10-8.

Осад BaSO4 випадає , тому що

[Ba2+] [SO42-] >ДР (BaSO4) 2,5 10-8 > 1,1 10-10.

3. ЗАДАЧІ ТА ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

3.1. Задачі

1.Зразок містить по масі приблизно 50% Cl. Яку наважку зразку необхідно взяти, щоб одержати 0,50 г AgCl.

2.Який об'єм 0,1 М розчину AgNO3 необхідно взяти для осадження хлоридіонів з наважки NaCl масою 0,12 г.

3.З азотнокислого розчину виділили свинець у вигляді хромату (PbCrO4). Маса висушеного осаду становила 0,2136 г. Розрахувати масу свинцю у вихідному розчині. Написати реакцію осадження.

4.З 25 мл розчину AgNO3 виділили 0,1248 г AgCl. Розрахувати: а) масову концентрацію (г/л) AgNO3 в розчині; б) масу NaCl, що необхідна для осадження срібла.

5.Розрахуйте масову частку Fe3O4 в магнітному залізняку, якщо з 0,6000 г технічного залізняку одержали 0,4326 г Fe2O3.

6.Дихромат калію (K2Cr2O7) при нагріванні відновили до Cr3+ і осадили у вигляді гідроксиду хрому. Осад відфільтрували, промили і прожарили. Маса

одержаного Cr2O3 становила 0,2135 г. Розрахувати масу вихідного дихромату калію.

7.У якому об'ємі води розчиниться 100 мг СаС2О4 ? ДР(СаС2О4)=2,3 10-9 .

8.Чи випаде осад AgCl при змішуванні однакових об'ємів 0,001 М розчинів

NaCl i AgNO3? ДР(AgCl)=1,78 10-10.

9.Масова концентрація BaCrO4 в насиченому розчині складає 2,7 мг/л. Розрахуйте добуток розчинності цієї солі.

10.У скільки разів розчинність хромату барію у воді більша, ніж у 0,01 М

розчині K2CrO4? ДР(BaCrO4 )=1,2 10-10..

11.Скільки мілілітрів 2,5% розчину NH3 (густиною 0,989 г/мл) необхідно взяти для осадження всього алюмінію з 1,234 г алюмокалієвих галунів

[KAl(SO4)2] 12Н2О?

11

12. Cкільки відсотків становитимуть втрати через розчинність AgCl при осадженні 0,15 г хлориду еквівалентною кількістю нітрату срібла в 1 л розчину? ДР(AgCl)=1,78 10-10.

13.Скільки грамів СаСО3 перейде в розчин при промиванні 0,3 г осаду 250 мл води? ДР(СаСО3)=3,8 10-9.

14.Написати реакції одержання проміжних і кінцевих сполук і порахувати гравіметричні фактори для таких сполук:

№ пп

Визначають

Осаджують

Зважують

1.

Ag

AgCl

AgCl

2.

Al

Al(OH)3

Al2O3

3.

Ba

BaCrO4

BaCrO4

4.

Ca

CaCO3

CaO

5.

Fe

Fe(OH)3

Fe2O3

6.

K

K2PtCl6

K2PtCl6

7.

Mn

MnCO3

Mn 3O4

8.

C2O42-

CaC2O4

CaO

9.

KCl

K2PtCl6

Pt

10.

NH4+

(NH4)2PtCl6

Pt

15. При повному аналізі силікату одержали такі дані (%):

SiO2

- 53,45

CaO

- 0,84

Al2O3

- 31,10

MgO - 0,49

Fe2O3

- 1,07

K2O

- 2,05

TiO2

- 0,65

H2O

- 3,61.

Втрати при прожарюванні - 6,74%.

Перерахувати склад силікату на суху речовину в %.

3.2. Питання для підготовки до колоквіуму

1.Суть гравіметричного методу аналізу. Різновидності методу. Переваги та недоліки.

2.Що таке форма осадження та гравіметрична форма. Вимоги до них.

3.Правило добутку активності, добутку розчинності.

4.Умови розчинення осадів. Особливості промивання осадів.

5.Кристалічні та аморфні осади. Умови їх осадження.

6.Вибір осаджувача та розрахунок його кількості.

7.Вплив надлишку осаджувача на розчинність осадів. Солевий ефект.

8.Розрахунок величини наважки для осадження кристалічних та аморфних осадів.

9.Явище співосадження. Види співосадження.

10.Що таке адсорбція та оклюзія? Умови виникнення цих явищ і їх вплив на результати аналізу.

11.Що таке ізоморфізм? Яку роль він відіграє у явищах співосадження?

12.Способи зменшення співосадження. Що таке переосадження, перекристалізація?

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]