Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodeziya.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
3.19 Mб
Скачать

16.1. Суть мензульного знімання

Основна особливість мензульного знімання місцевості полягає в тому, що всі виміри і графічна побудова плану виконується безпосередньо в полі. Мензульне знімання виконується за допомогою мензули і кіпрегеля.

Слово мензула походить від латинського слова mensula, що в перекладі означає столик. Мензулу винайшов і розробив німецький професор I. Преторій (1537-1616р.р.) на початку XVII століття. Кіпрегель - від німецького слова kippen - перекидати і французького regle -лінійка (рис. 97).

Рис. 97. Мензульний комплект.

Будова мензульного комплекту складається з наступних частин: 1- становий гвинт, 2- закріпний гвинт штатива, 3- піднімальний гвинт підставки, 4- широка лінійка, 5- ролик для малих поворотів кіпрегеля на планшеті, 6- циліндричний рівень на широкій лінійці, 7- мікрометрений гвинт циліндричного рівня 9 вертикального круга, 8- ручка колонки кіпрегеля, 9- циліндричний рівень вертикального круга, 10- призменна система рівня, 11 - кожух вертикального круга 12- зорова труба, 13- навідний гвинт, 14- бусоль, 15- вузька лінійка, 16- шарнір, 17- планшет, 18- масштабна лінійка, 19- металічна підставка мензули, 20 штатив.

Головною частиною мензули є дошка розміром 60*60 см, верхня частина якої детально профугована в столярній майстерні і є площиною для виконання креслярських робіт. Дошка прикріплюється трьома гвинтами до металевої підставки, а підставка в свою чергу кріпиться до штатива за допомогою станового гвинта.

Оскільки знімання виконують на планшеті розміром 60 * 60 см на якому нанесені точки планового і висотного обґрунтування, то його прикріплюють до верхньої площини мензули за допомогою маленьких цв'яшків.

Кіпрегель призначений для візування на предмет чи рейку, побудови графічно горизонтальних кутів, визначення віддалі від станції до рейки, встановленої у характерній точці за допомогою ниткового віддалеміра, вимірювання вертикальних кутів та перевищень. Основними частинами кіпрегеля є зорова труба з сіткою ниткового віддалеміра, вертикальний круг для вимірювання вертикальних кутів, лінійка із скошеним ребром для накреслення ліній на планшеті.

16.2. Основні перевірки кіпрегеля ка-2

Перша перевірка. Вісь циліндричного рівня на широкій лінійці має бути паралельною нижній площині лінійки.

Виконання. Кіпрегель встановлюють на середину мензули і за напрямком двох піднімальних гвинтів підставки. Одночасно повертають їх в різні сторони і приводять бульбашку рівня на середину та за скошеним ребром лінійки накреслюють лінію. Повертають кіпрегель на 180° і прикладають скошений край лінійки до викресленої лінії. Якщо бульбашка рівня відхилилась не більше одного ділення, то умова виконана. В інших випадках виконують виправлення.

Виправлення. На половину дуги відхилення повертають бульбашку рівня до середини при допомозі виправних гвинтів рівня.

Перевірку повторюють знову

Друга перевірка. Місце нуля (MO) вертикального круга KA- 2 має дорівнювати 90°.

Виконання. На місцевості вибирають чітко видиму точку (хрест церкви, громовідвід заводської труби, антену т. ін.) і наводять на вибрану точку так, щоб продовження основної кривої H було дотичною до верха громовідводу заводської труби, на рисунку продовження показано пунктирною лінією (рис.98).

3а допомогою навідного гвинта вертикального круга приводять бульбашку рівня вертикального круга на середину і беруть відлік при КП з лімба вертикального круга. Переводять трубу кіпрегеля через зеніт і знову наводять її на ту ж саму точку і беруть відлік при КЛ. Місце нуля кіпрегеля обчислюють за формулою

МО={КЛ+(КП-180°)}/2         (144)

Якщо місце нуля має відхилення від 90° не більше 1' в ту чи іншу сторону, то умова виконана. Коли це відхилення більше 1', то приводять MO до 90°.

Для того, щоб визначити MO кіпрегеля КА-2 необхідно навчитися знімати відліки з вертикального круга. Вибирають віддалену точку, наприклад громовідвід заводської труби. Зорову трубу кіпрегеля наводять так, щоб громовідвід був справа посрібленої пластинки, а продовження основної кривої було дотичною до верха громовідводу (рис. 98). Приводять бульбашку циліндричного рівня 9 на трубі за допомогою мікрометерного гвинта 7. На рис. 98 відлік з вертикального круга буде 89°34'. Як бачимо, на вертикальному крузі градуси підписані, а мінути беруть на око тому, що одне мале ділення відповідає 10'.

Приведення MO до 90°. Спочатку обчислюють вірний відлік за будь-якою формулою

КЛо = КЛ - (MO - 90о),         (145)

або

КПо = КП - (MO - 90о).        (146)

Встановлюють правильний відлік на вертикальному крузі за допомогою навідного гвинта рівня вертикального круга. В цьому випадку бульбашка рівня зійде з середини. Повертають бульбашку на середину за допомогою виправних гвинтів циліндричного рівня вертикального круга.

Визначають MO заново. Коли заново визначене MO за своїм відхиленням перевищує 1' , то приведення його до 90 ° слід зробити заново.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]