Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geodeziya.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
3.19 Mб
Скачать

4.4. Крутизна схилу і масштаб закладень

В результаті нерівності земної поверхні при проведенні горизонталей на топографічному плані або карті відстань між ними буде неоднакова. Це говорить про те, що відбувається зміна схилів за своєю крутизною. Чим менша відстань між горизонталями тим крутизна більша і навпаки.

Розглянемо частину схилу між двома сусідніми горизонталями, зображеними на топографічному плані або карті (рис. 29).

Через точки А і В проведемо рівневі поверхні Mі N. Крутизну лінії АВ на місцевості можна характеризувати вертикальним кутом v. Кут v можна визначити за формулою

де h - переріз рельєфу; s - горизонтальне прокладення лінії АВ, яке називається закладенням.

Із формули (18) видно, що чим менше закладення між горизонталями тим більша крутизна схилу і навпаки. Напрямок схилу нормальний (перпендикулярний) до горизонталі.

Крутизна лінії місцевості може визначатися ухилом і, який можна визначити за формулою

Ухил лінії можна виражати в тисячних (і = 0,0035) по формулі (19), в відсотках (0,35%) і промілях (3,5%о). Проміля - це тисячні долі одиниці.

Крутизну ліній місцевості за топографічною картою можна визначати при допомозі спеціальних графіків, які називають масштабом закладень.

Масштаб закладень для кутів ухилу будують за результатами обчислень за наступною формулою

s = h х ctgV    (20)

Закладення s обчислюють за формулою (20) якщо задатися необхідними кутами ухилу v і певним перерізом рельєфу h. Для побудови масштабу закладень на аркуші паперу наносять лінію

АВ. Дану лінію ділять на рівні відрізки, які називають основою масштабу закладень, і в точках поділу встановлюють перпендикуляри та відкладають на них в масштабі карти закладення s і підписують під ними кути ухилу (рис.30) .

Аналогічно будують масштаби закладень для ухилів в тисячних, процентах і промілях. Таким чином масштаб закладень будують для конкретного масштабу і перерізу рельєфу

4.5. Обґрунтування висоти перерізу рельєфу

При побудові топографічних планів або карт важливе значення приділяється зображенню рельєфу місцевості. Детальність зображення рельєфу залежить від об'єкту, проектування. Так, для проектування полів рисових чеків із зрошенням заливним способом, необхідно рельєф деталізувати якомога точніше. Тому для таких робіт виконують топографічне знімання місцевості в масштабі 1:5000 з перерізом рельєфу через 0,25 м. Чим менший переріз рельєфу, тим точніше і детальніше зображують його на топографічних планах або картах. Проте при цьому збільшується число горизонталей (збільшується навантаження плану або карти), а віддалі між ними зменшуються. Окрім цього віддалі між горизонталями залежать від крутизни схилів і масштабу карти. Прийнято зображати горизонталями схили крутизна яких не перевищує 45°. Зображення на картах рельєфу крутизна, яких

більша 45° виконується при допомозі спеціальних умовних знаків.

Для того, щоб проведені горизонталі на карті не зливалися, їх проводять, коли закладення між ними становить не менше 0,2 мм на плані. На місцевості цьому відповідає максимальне закладення схилу s = 0,2 мм хМ, де - Mзнаменник числового масштабу карти. Якщо в формулу (19) підставити максимальні значення кута нахилу і закладення горизонталей, то отримаємо

(21)

Підставимо в формулу (21) замість = 0,2 мм і = 45°, то отримаємо

(22)

За формулою (22) обчислюють висоту перерізу рельєфу, який називають нормальним.

Так, нормальний переріз рельєфу становить для наступних масштабів

1

5000

... h

= 1

м

1

10 000

... h

= 2

м

1

25 000

... h

= 5

м

1

50 000

... h

= 10

м

1

100 000....

... h

= 20

м

На територіях місцевості де ухил рельєфу не перевищує 6°, на топографічних картах переріз рельєфу приймається в залежності від його характеру і вимог замовника.

Коли виразити рельєф горизонталями прийнятого перерізу неможливо, то його показують півгоризонталями і четверть горизонталями. Такі горизонталі проводяться пунктирною лінією відповідно через половину і четверту частину прийнятого на карті перерізу рельєфу. На рис.31 приведений приклад, коли півгоризонталями виражений мікрорельєф місцевості, який неможливо виразити основним перерізом.

Рис. 31. Зображення мікрорельєфу півгоризонталями

Для полегшення читання топографічної карти, де зображена велика кількість горизонталей, проводять потовщені горизонталі. При висотах перерізу рельєфу в 1, 5, 10, 20 і 40 м прийнято потовщувати кожну п'яту горизонталь з висотами кратними відповідно: 5, 25, 50, 100 і 200 м. При перерізі рельєфу в 2,5 м потовщують кожну четверту горизонталь з висотами кратними 10 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]