Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

20. Державне управління та його принципи.

Державне управління – це різновид соціального управління, якийпредставляє собою засновану на законі діяльність органів виконавчої влади щодопрактичної реалізації функцій держави. Принципи державного управління: 1. Принцип відповідальності органів державного управління та службових осіб за доручену справу. Кожен державний орган та службова особа несуть відповідальність перед народом України за доручену справу. 2. Принцип законності в управлінні. Держава Україна, всі її органи діють на основі законності, забезпечують охорону правопорядку, інтересів суспільства, прав і свобод громадян. 3. Принцип участі громадян та їх об’єднань в управлінні. Забезпечується правом громадян на об'єднання, на участь політичних партій, громадських об'єднань, рухів через своїх представників в управлінні державними і громадськими справами. 4. Принцип участі трудових колективів в управлінні. в обговоренні і вирішенні державних і громадських справ, у плануванні виробництва і соціального розвитку, в підготовці і розстановці кадрів, в обговоренні і вирішенні питань управління підприємствами й установами беруть участь трудові колективи. 5. Принцип рівноправності громадян в управлінні. Громадяни України є рівними перед законом незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин.

21. Поняття, предмет та метод адміністративного права.

Адміністративне право – це галузь права, норми якої регулюють суспільні відносини у сфері державного управління, тобто суспільні відносини, які виникають в процесі організації і здійснення органами держави виконавчої і розпорядчої діяльності.

Метод правового регулювання характеризує становище сторін. Метод адміністративного права – це засоби, способи та прийоми, з допомогою яких здійснюється правовий вплив на предмет адміністративного права. Зміст адміністративно-правового регулювання складається з трьох компонентів: приписи, заборони, дозволи. Предметом адміністративного правового регулювання є суспільні відносини, що виникають, змінюються й припиняються у сфері державного управління. Відносини що складають предмет адміністративного права: вони виникають у результаті державної владно-управлінської діяльності; суб’єктом таких відносин є виконавчо-розпорядчий орган; їх виникненення, зміна чи припинення є результатом свідомої, вольової, цілеспрямованої діяльності. Метод адміністративно-правового регулювання – це органічна система прийомів і способів безперервного правового впливу на поведінку учасників адміністративних відносин та на характер взаємозв’язків між ними.

22. Адміністративна відповідальність: поняття та підстави.

Адміністративна відповідальність — це специфічне реагування держави на адміністративне правопорушення, що полягає в застосуванні уповноваженим органом або посадовою особою передбаченого законом стягнення до суб'єкта правопорушення. Адміністративна відповідальність настає за порушення найменшої частини адміністративно-правових норм, а саме за порушення фізичними особами деяких обов'язків у сфері державного управління, тобто за вчинення адміністративних правопорушень (проступків). Обставини, що пом’якшують адміністративну відповідальність: 1. Щире розкаяння винного. 3. Вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин.4. Вчинення правопорушення неповно- літнім.5. Вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року. Обставини, що обтяжують адміністративну відповідальність: 1. Продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити її. 3. Втягнення неповнолітнього в право- порушення. 4. Вчинення правопорушення группою осіб. .5. Вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за інших надзвичайних обставин. 6. Вчинення правопорушення в стані сп'яніння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]