Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

29. Юридична особа як суб’єкт цивільних правовідносин.

Юридичними особами визнаються організації, які мають відок­ремлене майно, можуть від свого імені набувати майнових і осо­бистих немайнових прав і нести обов'язки, бути позивачем і відпо­відачем в суді. ознаки юридичної особи: а) організаційна єдність. б) наявність відокремленого майна. в) у цивільному обороті юридичні особи виступають від свого власного імені, г) вони здатні нести самостійну майнову відповідальність; д)реєстрація у встановленому законом порядку; е)наявність цивільної правоздатності та дієздатності. Цивільна пра­воздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Види юридичних осіб: приватні, комунальні, державні,комерційні, некомерційні, договірні, статутні. Юридична особа має такі самі цивільні права та обов'язки, як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати тільки людині Юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом.

30. Позовна давність: поняття та строки відповідно до Цивільного кодексу України.

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність 2. Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог: 1) про стягнення штрафу, пені 2) про спростування недостовірної інформації, поміщеної у засобах масової інформації. 3) про переведення на співвласника прав та обов'язків покупця у разі порушення переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності 4) у зв'язку з недоліками проданого товару 5) про розірвання договору дарування 6) у зв'язку з перевезенням вантажу, пошти 7) про оскарження дій виконавця заповіту 3. Позовна давність у п'ять років застосовується до вимог про визнання недійсним правочину, вчиненого під впливом насильства або обману. 4. Позовна давність у десять років застосовується до вимог про застосування наслідків нікчемного правочину.

31. Поняття та зміст права власності.

Право власності - це право особи на річ, яке вона здій­снює за своєю волею, незалежно від волі інших осіб, на свій роз­суд, з додержанням вимог закону та моральних засад суспільства. Власникові належать права володіння, користування та роз­поряджання своїм майном. Право володіння - це право фактичного, фізичного та госпо­дарського панування особи над річчю. Є володіння законне і незаконне, добросовісне і недобросовісне. Право користування - право на вилучення з речі її корис­них властивостей, привласнення плодів і доходів, які можна отримати від речі. Право розпоряджання - це право власника визначати юри­дичну долю речі. Підставами набуття права власності вважаються первісні й похідні способи набуття права власності. Первісними вважаються такі, при яких право власності на річ виникає вперше або не­залежно від волі попереднього власника. До похідних на­лежать такі підстави, за яких набуття права власності даної осо­би засновується на праві попереднього власника. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]