Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

14. Підстави набуття громадянства України відповідно до вітчизняного конституційного законодавства.

Громадянство України - це правовий зв'язок між фізичною особою й Україною, що знаходить своє вираження в їхніх взаємних правах і обов'язках. Держава визнає і гарантує права і свободи громадянина, захищає і протегує їй за кордоном. Громадянин дотримується законів і розпоряджень держави, виконує визначені нею обов'язки. громадянство україни набувається:1. За народженням.

2. За територіальним походженням.

3. Внаслідок прийняття до громадянства

4. Внаслідок відновлення в громадянстві.

5. Внаслідок усиновлення.6. Внаслідок установлення над дитиною опіки чи піклування.7. Внаслідок установлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки.8. У зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного або обох батьків дитини.9. Внаслідок установлення батьківства.10. На інших підставах, передбачених міжнародними договорами України.умовами прийняття догромадянства україни є: 1. Визнання і дотримання Конституції України і законів України. 2. Зобов'язання припинити іноземне громадянство чи неперебування в іноземному громадянстві. 3. Безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років.4. Одержання дозволу на постійне проживання в Україні.5. Володіння державною мовою чи її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування.6. Наявність законних джерел існування.

15. Констит-прав. Статус вр України.

Верхо́вна Ра́да Украї́ни — єдиний законодавчий орган державної влади України, який має колегіальний характер і складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на п'ять років на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти. Повноваження Верховної Ради України реалізуються спільною діяльністю народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України під час її сесій. Повноваження народних депутатів України визначаються Конституцією та законами України. Порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією України і Регламентом Верховної Ради України, що має силу закону. Верховна Рада працює сесійно. Чергові сесії починаються в перший вівторок лютого і перший вівторок вересня щороку. Для керівництва своєю роботою Верховна Рада обирає Голову, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради.

16. Констит-прав. Статус Президента України.

Статус Президента, Гаранта Конституції, закріплений у Конституції України, покладає на нього обов'язок припиняти будь-які дії законодавчої, виконавчої та судової влади, які прямо чи опосередковано порушують основний Закон України. Для виконання цього обов'язку Президент наділений відповідними повноваженнями: він може призупинити рішення органів влади, застосувати право вето до законів, за які проголосувала Верховна Рада. Президент призначає та звільняє членів уряду та інших органів виконавчої влади, може брати участь у засіданнях уряду, а також мати своїх представників у Кабінеті Міністрів, Конституційному Суді, Верховній Раді. Президент є Верховним Головнокомандуючим Збройних Сил України. Президент України на основі і на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України. Строк повноважень Президента України - п 'ять років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]