Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

50. Обов'язкові та факультативні умови трудового договору.

Умови трудового договору, що визначаються угодою сторін, залежно від волевиявлення цих сторін класифікуються на обов'язкові і факультативні. До обов'язкових належать такі умови: а) про трудову функцію, тобто ким буде працівник — техніком, опера­тором, слюсарем; б) про місце роботи, тобто де саме він працюватиме; в) про строк дії трудового договору; г) про час початку виконан­ня трудової функції; ґ) про розмір винагороди за виконану роботу. Факультативні умови тру­дового договору. Вони не є обов'язковими, але якщо сторони домовляться про них, то стають такими й можуть впливати на долю трудового договору. Умовно їх можна класифікувати за двома видами: такі, що безпосередньо зазначені в законодавстві про працю, і такі, що визначаються самими сторонами під час укладення трудового договору на підставі їх дозволеності зако­ном. Правова сутність додатко­вих умов полягає в тому, що вони уточнюють, доповнюють і роз­вивають умови конкретного трудового договору.

51. Строки випробування при прийнятті на роботу.

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, - шести місяців.Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній. За правовим статусом працівник на період випробування не обмежується у трудових правах.

52. Підстави припинення трудового договору з ініціативи працівника.

До специфіки припинення трудового договору з ініціативи працівника належать такі ознаки: а)виявлення ініціативи лише самого працівника; б)обов'язкове письмове попередження власника про розір­вання договору в строк, передбачений законом; в)наявність трудового договору, укладеного на невизначний строк. Строковий трудовий договір може бути припинений достро­ково з ініціативи працівника тільки з таких поважних причин:а)хвороба працівника, що унеможливлює виконання роботи;б)порушення власником законодавства про працю, колективно­го договору чи угоди сторін; г) вихід на пенсію д)вагітність ; є)переїзд на нове місце проживання ; ж)вступ до навчального закладу.

53. Підстави припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Підстав припинен­ня трудового договору з ініціативи власника, закон чітко визначає два види підстав — за­гальні й додаткові. Загальні підстави. До них належать: а) зміни в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідація, реорганізація або перепрофілювання підприємства; б) виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі; в)систематичне невиконання працівником трудових обо­в'язків без поважних причин; г)прогул без поважних причин, у тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня; ґ) нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців унаслідок тимчасової непрацездатності; д)поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу; є) поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння; є) учинення розкрадання за місцем роботи майна власника. До додаткових підстав припинення трудового договору належать: а) одноразове грубе порушення трудових обов'язків керівником підприємства; б) дії з вини працівника, який безпосередньо обслу­говує грошові або товарні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довіри до нього з боку власника; в) учинення праці­вником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]