Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

37. Спадкування за законом.

Спадкове право – інститут цивільного права, сукупність правових норм, які регулюють відносини, що виникають у зв’язку із спадкуванням. Спадкування- це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фіз. особи, яка померла до інших осіб. Спадкодавець – це фіз. особа, майно якої після її смерті переходить у спадщину до іншої особи чи осіб. Спадкоємці – це особи, які вказані у заповіті або у законі й до яких переходять цивільні права та обов’язки спадкодавця.Спадкування за законом має місце в таких випадках : 1. якщо спадкодавець не залишив заповіту; 2. заповіт визнано недійсним; 3. спадкоємці, які вказані у заповіті, померли до відкриття спадщини або відмовились її прийняти.Спадкоємці за законом призиваються до спадщини в порядку черги. В ЦК встановлено 5 черг спадкоємців : 1-ша черга : діти спадкодавця, у т.ч. зачаті за життя спадкодавця, та народжені після його смерті; подружжя;батьки. 2-га черга : рідні брати й сестри, баба та дід як з боку батька, так і з боку матері .3 –тя черга : рідні дядько та тітка. 4-та черга : особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини. 5-та черга: інші родичі до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення; утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

38. Підприємницьке право України: предмет та джерела правового регулювання.

Підприємницьке право є підгалуззю господарського права, як і, власне, підприємницька діяльність є видом господарської діяльності, співвідносячись з останньою як часткове з цілим. Предметом підприємницького права, як і будь-якої іншої галузі права, є специфічне коло суспільних відносин. Ці відносини виникають у процесі або у зв'язку із провадженням підприємницької діяльності її суб'єктами — носіями взаємопов'язаних прав і обов'язків, передбачених і забезпечених законом.

До системи відносин, що складають предмет підприємницького права, поряд із цивільно-правовими відносинами, входять адміністративно-правові, кримінально-правові, фінансово-правові, земельно-правові та інші відносини. За обсягом правовідносин, що регулюються нормативними актами джерела підприємницького права поділяються на:1) загальні; 2) спеціальні.

Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

39. Порядок державної реєстрації фізичних осіб-підприємців.

Право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Державна реєстрація фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній державній адміністрації за місцем проживання фізичної особи – підприємця. Для проведення державної реєстрації фізична особа подає такі документи: реєстраційну картку; копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації.Строк державної реєстрації фізичної особи - підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]