Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

3. Правова держава та її ознаки.

Правова держава - це держава, у якому організація й діяльність державної влади в її взаєминах з індивідами і їхніми об'єднаннями заснована на праві і йому відповідає. Основні ознаки правової держави: 1. Здійснення державної влади відповідно до принципу її поділу на законодавчу, виконавчу, судову. 2. Наявність Конституційного Суду. 3. Верховенство закону й права, що означає: жоден орган, крім вищого представницького, не вправі скасовувати або змінювати прийнятий закон. 4. Зв'язаність законом рівною мірою як держави в особі його органів, посадових осіб, так і громадян, їхніх об'єднань. 5. Взаємна відповідальність держави й особистості. 6. Реальність закріплених у законодавстві основних прав людини. 7. Реальність, дієвість контролю й нагляду за здійсненням законів, інших нормативно-правових актів. 8. Правова культура громадян - знання ними своїх обов'язків і прав, уміння ними користуватися.

4. Функції держави.

Функції держави — основні напрямки і сторони діяльності держави, в яких відображаються і конкретизуються її сутність, цілі й задачі. Функції держави тісно пов'язані з характеристиками держави, її типом і формою. Класифікація функцій держави. Залежно від тривалості дії:

Постійні – здійснюються на протязі тривалого історичного періоду функціонування держави. Тимчасові – характерні для якогось незначного за часом історичного періоду. Залежно від значення:

Основні – найбільш загальні та важливі напрямки діяльності держави щодо здійснення стратегічних завдань і цілей, що стоять перед державою в конкретний історичний період. Неосновні – напрямки діяльності держави зі здійснення конкретних завдань у другорядних сферах суспільного життя. За процесом реалізації державної влади: Законодавчі, Управлінські, Правоохоронні, Інформаційні. Залежно від сфери застосування: Внутрішні – характеризують внутрішню політику, здійснюються в межах території держави і націлені на вирішення внутрішніх її задач

Зовнішні – відображають діяльність держави на міжнародній арені у її взаємодії з іншими суб'єктами міжнародних відносин, спрямовані на встановлення і підтримку певних відносин з іншими державами.

5. Поняття та ознаки права.

Право – це система встановлених і визнаних державою норм, які регулюють суспільні відносини, формально закріплюють міру свободи, рівності і справедливості відповідно до волі населення країни і забезпечуються усіма заходами легального державного впливу.

Сутність права полягає в регулюванні суспільних відносин в умовах цивілізації Ознаки Права.Державна санкціонованість. Держава встановлює норми права або санкціонує існуючі у суспільстві норми як правові.Зміст поняття “санкція” включає:

1) джерело;2) дозвіл;3) елемент норми права.

Системність Право складається із системи пов’язаних між собою у певному порядку правових норм, правових інститутів і галузей права.Загальнообов’язковість

Право обов’язкове для всіх суб’єктів, незалежно від статі, віку, національності, майна і т.д.Формальність.Право завжди виражене у певній формі – у вигляді офіційних законів та інших нормативних актів, у письмовому вигляді, з чітким визначенням прав та обов’язків.

Нормативність.Як і інші соціальні норми, норми права мають загальний, а не конкретний характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]