Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

6. Правова норма та її структура.

Норми права - це формально обов'язкові правила фізичної поведінки, які мають загальний характер, встановлюються або санкціонуються державою з метою регулювання суспільних відносин і забезпечуються її організаційною, виховною та примусовою діяльністю. Норми права складаються із двох різновидів загальнообов’язкових правових розпоряджень:1. Правил поведінки – це безпосередньо регулятивні норми. Вони встановлюють вид і міру можливої і належної поведінки учасників громадських відносин, їх взаємні суб’єктивні прав та юридичні обов’язки. 2. Вихідних норм – це норми-принципи, норми-дефініції. Вони являють собою норми опосередкованого регулювання, встановлюють загальні початки, вихідні положення і напрямки правового регулювання. Ознаки правової норми. ЇЇ дія припиняється увстановленому законом порядку. Регулює групу кількісно невизначених суспільних відносин. Діє безупинно. Застосовується неодноразово. Містить формально-обов’язкове правило поведінки. Структурними елементами норми права є:

1. Гіпотеза. Частина норми права, яка вказує на конкретні життєві обставини, при яких дана норма вступає в дію. 2. Диспозиція. Це ядро правової норми, правило поведінки, яке містить суб'єктивні права та юридичні обов'язки. Диспозиція є найбільш важливою частиною правової норми. 3.Санкція. Частина норми права, яка містить юридичні наслідки виконання або невиконання правила поведінки, зафіксованого в диспозиції.

7. Поняття та структура правовідносин.

Правовідносини – це юридичний зв'язок, що виникає на основі норм права, учасники цього зв'язку мають суб'єктивні права та юридичні обов'язки, забезпечені державою.Структура правовідносин.

1. Суб'єкти правовідносин — це учасники, або сторони правовідносин, які мають правосуб'єктність. Правосуб'єктність— це можливість або здатність особи бути суб'єктом права з усіма наслідками, що звідси впливають..Правоздатність—це загальна можливість, яка визначається державою, мати передбачені законом права та обов'язки, здатність бути їх носієм.Дієздатність - це закріплена в законодавстві і забезпечена державою можливість суб'єкта здійснювати свої права і обов'язки особистими діями. Суб'єкти правовідносин поділяються на такі види: 1. Фізичні особи; 2. Об'єднання; 3. Соціальні спільності.

2. Об'єкт правовідносин - це певне особисте або соціальне благо для задоволення і використання якого встановлюються взаємні юридичні права і обов'язки суб'єктів. Об'єктами правовідносин є ті матеріальні або нематеріальні блага з приводу яких виникли правовідносин. Залежно від характеру та видів правовідносин їх об'єктами виступають: матеріальні блага,нематеріальні особисті блага, поведінка, дії суб'єктів, продукти духовної творчості;цінні папери, офіційні документи.

3. Зміст правовідносин характеризується синтезом фактичного і юридичного.

Юридичний зміст - це суб'єктивні права та юридичні обов'язки суб'єктів правовідносин, зафіксовані у певних правових нормах.Фактичний зміст - це сама поведінка суб'єктів, їх діяльність, в якій реалізуються суб'єктивні права і юридичні обов'язки сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]