Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

32. Форми власності відповідно до цивільного законодавства.

Колективна власність. Право колективної власності виникає на підставі: добровільного об'єднання майна громадян і юридичних осіб для створення кооперативів, акціонерних товариств, інших господарських товариств і об'єднань; Державна власність. До державної власності в Україні належать загальнодержавна власність і власність адміністративно-територіальних одиниць, майно, в тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна.

Приватна власність. Право приватної власності виникає на підставі отримання громадянином доходів від участі в суспільному виробництві, індивідуальної праці, ведення підприємницької діяльності, вкладення коштів у кредитні установи, акціонерні товариства, а також на майно, одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод, не заборонених законом. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси є об'єктами права власності Українського народу. комунальна власність є майно що належить тери­торіальній громадиі сіл, селищ, міст і районів у містах.

33. Підстави набуття та припинення права власності.

Для виникнення суб'єктивного права власності потрібна наявність відповідного юридичного факту або сукупності певних фактів. Саме такі юридичні факти називаються підставами виникнення права власності. В науці цивільного права підстави (способи) виникнення права власності прийнято поділяти на первинні та похідні. До первинних зараховують такі підстави, за яких право власності виникає незалежно від волі попередніх власників, а до похідних - такі, за яких воно виникає внаслідок волевиявлення попереднього власника. За різних підходів можливі різні тлумачення певних правових явищ. До первинних способів зараховують також набуття права власності на створену нову річ, перероблену чужу та створену нову річ з чужих матеріалів. Способи припинення права власності, як і підстави для його набуття, являють собою юридичні факти, визначені законом. Оскільки виникнення права власності на річ однієї особи здебільшого означає припинення права власності на ту саму річ у іншої особи, підстави виникнення права власності водночас розглядаються і як підстави для припинення його. Підстави припинення права власності поділяють на такі, що залежать, і такі, що не залежать від волі власника. А. Залежать від волі власника: а) угоди з відчуження майна або витрат грошових коштів; б) користування майном, внаслідок якого це майно повністю споживається; в) знищення або викидання майна власником. Б. Не залежать від волі власника; а) примусовий продаж або примусове вилучення майна у випадках, передбачених законом; б) загибель майна внаслідок стихійної події або протиправних дій інших осіб; в) набуття майна проти волі власника добросовісним набувачем.

34. Поняття та види правочинів у цивільному праві.

Найпоширенішим юридичним фактом, який породжує цивільні права та обов’язки, змінює чи припиняє їх, є правочин. Умовами дійсності є загальні вимоги, визначені законом, додержання яких необхідні для чинності правочину. Зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства. Правочини класифікують за різними підставами. Відповідно до форми укладення, правочини бувають усні, прості письмові та письмові нотаріальні. залежно від кількості осіб, розрізняють правочини: односторонні і двосторонні. залежно від того, чи мають обидві сторони обов’язок надавати зустрічне матеріальне задоволення оплатні та безоплатні. Правочини є строкові та безстрокові. Залежно від моменту, з якого правочини вважаються дійсними, їх поділяють на консенсуальні і реальні. Форми правочинів поділяють на усні та письмові. Усна форма правочину означає, що умови його вчинення сторони погоджують у процесі безпосереднього спілкування без відображення у відповідних документах. Письмова форма правочину означає, що його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у розписці, листах, телеграмах, якими обмінялися сторонни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]