Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

47. Підстави усиновлення дітей позбавлених батьківського піклування.

Діти, позбавлені батьківського піклування, можуть бути уси­новленими. Усиновленою може бути дитина, покинута в по­логовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку від­мовилися забрати батьки, інші родичі, яку було підкинуто чи знайдено. Не можуть бути усиновлювачами особи: а)обмежені у дієздатності б) визнані недієздатними; в)позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були по­новлені; ґ) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневроло­гічному чи наркологічному диспансері д)зловживають спиртними напоями або наркотичними за­собами є) не мають постійного місця проживання та постійного за­робітку ж)інтереси яких суперечать інтересам дитини. Опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа. Дитина, яка залишилася без піклування батьків і проживає у дитячому закладі або закладі охорони здоров'я, має право: на всебічний розвиток, виховання, освіту, повагу до її людської гід­ності; на збереження права користування житлом, в якому вона раніше проживала. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування — над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

48. Предмет та джерела трудового права.

Трудове право - окрема галузь права України, яка регулює відносини, що виникають у процесі реалізації особою права на працю. Трудове право являє собою внутрішньо єдину, цілісну систему загальнообов'язкових правил поведінки, що регулюють трудові, а також деякі інші, тісно зв'язані з трудовими, відносини найманих працівників. Предметом правового регулювання такої галузі права, як трудове є, насамперед, трудові відносини, тобто суспільні відносини, що виникають у процесі застосування людиною своїх здібностей у виконанні певної трудової функції. Предметом правового регулювання норм трудового права є також відносини, що тісно пов'язані з трудовими (обучение, перекваліфікація). Трудове право є стабільною, давно сформованою галуз-зю права зі своєю величезною нормативною базою, яка й визначає основне джерело трудового права – нормативно-правові акти. До них відносять Конституцію України, Кодекс законів про працю, Закони України "Про зайнятість населення", "Про колективні договори і угоди", "Про охорону праці" та інші закони. Особливим джерелом трудового права є міжнародні договори, ратифіковані ВРУ.

49. Трудовий договір та порядок його укладання відповідно до діючого трудового законодавства України.

Трудовий договір є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин. Він визначається законодавством України про працю як угода між працівником і влас­ником підприємства, установи, організації або уповноваженим ними органом чи фізичною особою, згідно з якою працівник зо­бов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з до­триманням внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати пра­цівникові заробітну плату й забезпечувати необхідні для вико­нання роботи умови праці, передбачені законодавством. Трудовий договір може бути укладений в усній або письмовій формі. Обов'язко­ве додержання письмової форми трудового договору: а) у разі укладення контракту; б) на вимогу самого працівни­ка; в) у разі укладення трудового договору з неповнолітнім пра­цівником. правила укладення трудового договору передбачають подан­ня працівником відповідних документів: а) трудової книжки; б) паспорта або інший документ, що посвідчує особу; в) документа про освіту; г)військовий білет чи приписне свідоцтво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]