Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

54. Робочий час відповідно до діючого трудового законодавства України.

Робочий час — це встановлений законом або на його основі час, коли працівник повинен бути на робочому місці й виконувати обу­мовлену трудову функцію. тривалість робочого часу, поділяють на такі види: а)нормальна тривалість робочого часу, що не може переви­щувати 40 годин на тиждень. б)скорочений робочий час, який за тривалістю менше нор­мального, але з оплатою праці як за нормальну тривалість і має такі особливості: встановлюється лише законом; поширюється тільки на окремі категорії працівників. непов­ний робочий час, який менший за нормальний нормований та скорочений. Ненормований робочий день — це особливий режим праці. Він встановлюється для окремих категорій працівників коли тривалість їхньої праці не піддається точному обліку. Нічний робочий час визначається законом з 10 години вечо­ра до 6 години ранку і має таку особ­ливість, як заборона залучати до роботи в нічний час вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трьох років, осіб, молодших 18 років. Надурочний робочий час – це робота, яка виконується працівниками понад нормальний робочий день і тиждень.

55. Час відпочинку відповідно до діючого трудового законодавства України.

Час відпочинку — частина календарного часу, коли праців­ник вільний від виконання трудової функції й має право використовувати його за власним розсудом. До видів часу відпо­чинку належать: перерви протягом робочого дня чи зміни; щоденний відпочинок між робочими днями; щотижневі вихідні дні; щорічні святкові та неробочі дні; щорічні відпустки. Основна щорічна відпустка не може тривати менше 24 кален­дарних днів. Надається вона працівникові за відпрацьований ро­бочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Право на основну чи додаткову відпустку в перший рік ро­боти працівник має після шести місяців безперервної праці на даному підприємстві, а за другий і наступні роки щорічні відпу­стки надаються в будь-який час відповідно до графіка черговості надання відпусток. Виняток з цього правила становлять такі працівники, молодші 18 років; інваліди; жінки у зв'язку з вагіт­ністю та пологами та ін.Також є відпустки без збереження заробітної прати, це Особам які одружуються, ветеранам війни, працівникам у разі смерті рідних.

56. Дисциплінарна відповідальність працівника відповідно до Кодексу законів про працю України.

Трудова дисципліна — це сукупність правових норм, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок і вста­новлюють трудові права та обов'язки сторін трудового догово­ру, а також заохочення за успіхи в роботі та відповідальність за умисне невиконання трудових обов'язків. в широкому розумінні трудова дисципліна включає: виробничу дисципліну, тобто дотримання послідовності процесів виробництва; технологічну дисципліну, тобто дотримання технології ви­готовлення товарів, продукції тощо; дисципліну робочого часу, тобто дотримання розпорядку дня, перерв у роботі, відпочинку.Догана це вид дисциплінарного стягнення, вжитий до працівника за порушення трудової дисципліни. дисциплінарну відповідальність поділяють на загальну та спе­ціальну. Загальна дисциплінарна відповідальність за порушення працівником трудової дисципліни встановлюється за Кодексом законів про працю України та правилами внутрішнього трудо­вого розпорядку. Спеціальна дисциплінарна відповідальність за порушення працівником дисципліни встановлюється за такими нормами права: а) спеціальні закони б) спеціальні дисциплінарні статути чи положення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]