Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_shpory.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

63. Характеристика злочинів проти власності відповідно до Кримінального кодексу України.

Злочини проти власності становлять одну із найпоширеніших і найнебезпечніших груп злочинних діянь, оскільки вони посягають на одне із найбільших цінних соціальних благ - право власності. Об'єктом злочинів, передбачених розділом VI Особливої частини КК, є врегульовані законом суспільні відносини власності, передусім відносини з приводу володіння, користування і розпорядження майном. Предметом абсолютної більшості злочинів проти власності закон називає майно - речі матеріального світу, яким притаманні специфічні ознаки фізичного, економічного та юридичного характеру. Суб'єктом злочину є, як правило, будь-яка особа. За деякі злочини знижений вік відповідальності до 14 років (наприклад, за заподіяння працівникові правоохоронного органу тяжкого тілесного ушкодження. В деяких випадках суб'єктом може виступати і службова особа (наприклад, за незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій. До таких злочинів належать (згідно до КК): крадіжка, грабіж, вимагання та розбій.

64. Злочини у сфері службової діяльності: поняття та види.

Зловживанням владою або посадовим становищем називається використання посадовою особою влади чи наданих їй посадових повноважень всупереч інтересам служби для отримання матеріальної або іншої особистої вигоди, поєднане із заподіянням істотної шкоди державним чи громадським інтересам або охоронюваним законом правам та інтересам окремих фізичних чи юридичних осіб. Види: 1) зловживання посадовими повноваженнями та їх перевищення. Обов’язковою ознакою зловживання посадовими повноваженнями є наявність істотного порушення прав і законних інтересів громадян, або організацій, або охоронюваних законом інтересів суспільства, або держави. 2) присвоєння повноважень посадової особи. Суть присвоєння повноважень посадової особи полягає в тому, що службовець неправомірно бере на себе права та обов’язки зі здійснення функцій представника. 3) здійснювана посадовою особою незаконна підприємницька діяльність. 4) хабарництво. Хабаром є одержання посадовою особою особисто або через посередника грошей, цінних паперів, іншого майна або вигод майнового характеру за дії (бездіяльність), зокрема незаконні, на користь.

65. Склад та категорії земель згідно Земельного кодексу України.

До земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об'єктами, які за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії: а)земллі сільськогосподарського призначення визна­ються землі, надані для виробництва сільськогосподарської про­дукції, б)земелі житлової та громадської забудови належать зе­мельні ділянки в межах населених пунктів, які використовують­ся для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд; в)природно-заповідного фонду — це ділянки суші та вод­ного простору з природними комплексами та об'єктами, що ма­ють особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетич­ну, рекреаційну та іншу цінність,;г)земелі оздоровчого призначення належать землі, що ма­ють природні лікувальні властивост. ґ )земелі рекреаційного призначення належать землі, що використовуються для організації відпочинку населення, туриз­му та проведення спортивних заходів. д)земелі історико-культурного призначення належать землі, на яких розташовані: історико-культурні заповідники, музеї-заповідники, кургани, давні поховання, є) земель лісового фонду належать землі, вкриті лісовою рослинністю;є) До земель водного фонду належать землі, зайняті: морями, річками, озерами, водосховищами, іншими вод­ними об'єктами, болотами, а також островами; ж) Землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення визнаються земельні ділянки, надані в установленому порядку підприємствам, установам та організаціям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]