Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu_cotsiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Якість життя як соціальне явище.

«Якість життя» людини - поняття, яке є більш широким, ніж чисто матеріальна забезпеченість (див. рівень життя). Термін використовується в самих різних областях, в тому числі в галузі міжнародного розвитку, охорони здоров'я та політології. Якість життя прямо залежить від стану здоров'я, комунікацій в соціумі, психологічного та соціального статусу, свободи діяльності і вибору, від стресів і надмірної стурбованості, організованості дозвілля, рівня освіти, доступу до культурної спадщини, соціальному, психологічному та професійному самоствердження, психотипу і адекватності комунікацій і взаємин. Перехід до постіндустріального суспільства супроводжується все більшою увагою до нематеріальних аспектів якості життя при забезпеченості такими. У той же час багато хто не може конкурувати на належному рівні з різних причин, що дає зрушення соціуму в бік станового суспільства. Рівень життя (рівень добробуту) - рівень матеріального добробуту, який характеризується обсягом реальних доходів на душу населення і відповідним об'ємом споживання. Насправді поняття рівня добробуту не тотожне поняттю рівня життя. Рівень життя є поняттям більш широким і характеризується не тільки обсягом реальних доходів у розрахунку на душу населення, а й рядом негрошових чинників. Опитування серед населення можуть наочно довести, що значна кількість індивідів в оцінці власного рівня життя враховує такі фактори як ступінь здоров'я, ступінь моральної задоволеності власним життям і діяльністю та ін ООН оцінює рівень життя відповідно до індексу ІРЛП - індексом розвитку людського потенціалу, який наводить у своєму щорічному Звіт про розвиток людства [1]. За підсумками 2009 р. Білорусь - на 61 місці, Росія - на 65 місці, Україна - на 69, США - на 4. На 1-му місці в 2009 г Норвегія. На 2-му - Австралія, на 3-му - Нова Зеландія. [2] [3]

  1. Якість населення як суб'єкта суспільства. Види і моделі населення

В демографії виділяються наступні категорії населення:

  • Постійне населення - звичайне населення, основна категорія, що об'єднує сукупність людей, для яких дана територія є місце звичайного проживання в даний час [1]

  • Стабільне населення - теоретична модель населення з незмінними в часі інтенсивностями народжуваності, смертності і віковою структурою [2].

  • Стаціонарне населення - теоретичне населення, приватний випадок стабільного населення при істинному коеффеціенте природного приросту r = 0 і незмінної чисельності населення P (t) = P (0) [3].

У статистиці населення (демостатістіке), що займається збором емпіричних даних та обліком населення, різняться також наступні категорії:

  • Наявне населення - частина населення, яка знаходиться на момент обліку в даному населеному пункті, незалежно від місця постійного проживання.

  • Постійне населення - частина населення, яка постійно проживає в даному населеному пункті, незалежно від фактичного місцезнаходження на момент обліку.

  • Тимчасово відсутні - особи, які на момент обліку тимчасово відсутні у місці постійного проживання (на строк не більше 6 місяців).

  • Тимчасово присутні - особи, які тимчасово перебували в даному населеному пункті на момент обліку (на строк не більше 6 місяців).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]