Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu_cotsiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Поняття соціології права.

Соціологія права - галузь соціології вивчає взаємодію інституту права з іншими соціальними інститутами. У сферу інтересів соціології права входить вивчення генези, динаміки, структури правових норм, а також їх соціальну обумовленість і роль в суспільстві. Соціологія права тісно пов'язана з кримінологією, соціальної інженерією і антропологією права. Предмет соціології права і предмет правознавства досить часто стикаються, але при цьому підходи до вивчення тих чи інших правових відносин сильно відрізняються. Правову науку в першу чергу цікавить правова форма суспільних відносин, у той час як соціологію цікавить соціальні функції цих відносин. Право, як одна із соціальних норм, виконує важливу соціальну роль, при цьому впровадження правових норм у суспільну свідомість і їх дотримання забезпечується примусовою силою держави. В якості одного з факторів соціальної обумовленості права виступає правотворчість. На правотворчу діяльність великий вплив мають економічні, політико-правовове, національні, соціально-психологічного та соціокультурні фактори. Від цих факторів залежить формування правової системи держави. Крім досліджень правотворчої діяльності, соціологія права вивчає соціальні аспекти правозастосовчої діяльності. Зокрема, однією з важливих задач дослідження правозастосовчої діяльності, є виявлення і визначення ефективності соціальних функцій права.

  1. Поняття та види інтересів в соціології.

Соціальний інтерес (від лат Socialis -. Громадський та інтерес - важливо) - елемент мотиваційно - потребностной сфери, автор А. Адлер -. За уявленнями Адлера, соціальний інтерес виступає основою інтеграції в суспільство і усунення відчуття неповноцінності -. Йому властиві готовність бути недосконалим, до внеску в загальний добробут, виявляти довіру, турботу, співчуття, готовність до відповідального вибору, до творчості, близькості, співпраці і включеності. Види соціальних інтересів - система представництва інтересів - політичне представництво - функціональне представництво способи представництва інтересів - лобізм - корпоративізм - групи інтересів - клієнтели

  1. Поняття та структура культури.

Культура (лат. Cultura - обробіток, землеробство, виховання, шанування) - область людської діяльності, пов'язана з самовираженням (культ, наслідування) людини, проявом його суб'єктності (суб'єктивності, характеру, навичок, уміння і знань). Саме тому будь-яка культура має додаткові характеристики, тому що пов'язана як із творчістю людини, так і повсякденною практикою, комунікацією, відображенням, узагальненням і його повсякденним життям. Культура є маркером і основою цивілізацій і предметом вивчення культурології. Культура не має кількісних критеріїв у чисельному вираженні. Домінанти або ознаки є достатніми для відображення ознак культури. Найбільш часто розрізняють культури в періодах мінливості домінантних маркерів: періодів та епох, способів виробництва, товарно-грошових і виробничих відносин, політичних систем правління, персоналій Структура включає в себе - Систему освіти, - Науку, - Мистецтво, - Літературу, - Міфологію, моральність, - Політику, - Право, - Релігію, сфер впливу і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]