Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu_cotsiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

5 Вересня-сімонізму

Це позначилося на всьому подальшому розвитку вересні-сімонізму і перш за все діяльності школи його учнів і послідовників (Анфантен, Базар, Родгіг).

В статтях вересні-сімоністскіх журналів «Виробник», «Організатор» і, особливо, в публічному курсі лекцій 1828 - 1829 років, виданому під назвою «Виклад навчання Сен-Симона »були поглиблені соціологічні ідеї великого утопіста.

Сен-симоніст представили всесвітньо-історичний процес як закономірний процес убування антогонізму в суспільстві і зростання співпраці - асоціації. Вони зробили великий крок вперед у розумінні суті самого соціального антогонізму, вбачаючи в історії зміну різних історичних форм класової експлуатації.

«Людина експлуатував до цих пір людини. Господа, раби, патриції, плебеї; сеньйори, кріпаки; землевласники, орендарі; нероби, трудівники - така прогресивна історія людства до нашого часу »[7] .

Вчення Сен-Симона було значним етапом розвитку передової філософської і громадської думки і розвитку соціалізму від утопії до науки.

Сен-Сімоністская школа вперше створила власне теоретичне зброю утопічного соціалізму, який до того робив лише послідовні висновки з ідей просвітницької філософії і природної правової теорії.

Філософсько-історична концепція Сен-Симона поривала з раціоналістичним антиісторизмом просвіти і поклала початок історичним поглядам на суспільство і його розвиток.

Своїм вченням про суспільство, як у закономірно, що розвиваються цілісним організмі, Сен-Симон закладав перші камені у фундамент соціології, заслугу створення якої намагався приписати собі згодом Конт, що є один час учнем і співробітником Сен-Сімона.

Залишаючись ідеалістичної, соціальна філософія Сен-Симона містила плідні здогади про діалектичний характер історичного розвитку, про важливу роль у суспільстві, економіці і форм власності, про класову боротьбу в історії і зв'язку між формами власності та змінами класової структури суспільства.

З ім'ям Сен-Симона пов'язаний перехід від примітивних уявлень про соціалістичному і комуністичному суспільстві на базі продуктивних сил ремісничого виробництва і патріархального сільського господарства і пов'язаних з цим аскетичних зрівняльних принципів розподілу до ідеї соціалістичного суспільства, що базується на швидкому розвитку продуктивних сил і розквіті індивідуального виробництва, що створює достаток і можливість забезпечення всіх потреб людської особистості.

Висновок

Сен-Симон ніколи не протиставляв інтереси пролетаріату і буржуазії, а об'єднував їх у єдиний клас "індустріалов". В "промислової системи" Сен-Симона буржуазія, яка зберігає власність на засоби виробництва, була покликана забезпечити трудящим зростання суспільного багатства. Сен-Симон створив релігійну концепцію "нового християнства", яка покликана була доповнити матеріальні стимули "промислової системи" моральними вимогами нової релігії. Сен-Симон зробив великий вплив на передову громадську думку і розвиток соціалістичних ідей у Франції, Німеччині, Італії, Росії та низці інших країн. Учні Сен-Симона - Б. П. Анфантен, С. А. Базар, О. Родріг і др. - пізніше утворили школу вересні-сімонізму, яка систематизувала, а в ряді питань продовжила розробку навчання Сен-Симона, розвиваючи його соціалістичні тенденції. Однак вона незабаром виродилася в релігійну секту і на початку 30-х рр.. 19 в. розпалася. Вчення Сен-Симона стало одним з ідейних джерел наукового соціалізму [8] .

Ідеї Сен-Симона продовжують знаходити своє відображення в соціологічних роботах. Крім його величезного впливу на обриси класичної теорії, концепції Сен-Симона заново з'явилися в теорії конвергенції і постіндустріалізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]