Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu_cotsiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Соціальна структура суспільства.

Взаємодія в суспільстві зазвичай приводить до становлення новихсоціальних відносин. Останні можна представити як відносностійкі і самостійні зв'язки між індивідами і соціальними групами.

У соціології поняття «соціальна структура» і «соціальна система»тісно пов'язані між собою. Соціальна система - це сукупність соціальнихявищ і процесів, що знаходяться у відносинах і зв'язках між собою іутворюючих деякий цілісний соціальний об'єкт. Окремі явища іпроцеси виступають як елементи системи. Поняття «соціальна структура суспільства» є частину поняття соціальноїсистеми і поєднує два компоненти - соціальний склад і соціальні зв'язки. Соціальний склад - це набір елементів, що складають дану структуру. Другим компонентом виступає набір зв'язків цих елементів. Таким чином,поняття соціальної структури містить у собі, з одного боку, соціальнийсклад, чи сукупність різних типів соціальних спільнот яксистемоутворюючих соціальних елементів суспільства, з іншого боку - соціальнізв'язку складових елементів, що розрізняються по широті поширення їхдії, по їхньому значенню в характеристиці соціальної структури суспільства напевному щаблі розвитку.

Соціальна структура суспільства означає об'єктивне поділсуспільства на окремі шари, групи, різні по їхньому соціальному становищу,по їхньому відношенню до способу виробництва. Це стійкий зв'язок елементів усоціальній системі. Основними елементами соціальної структури єтакі соціальні спільності, як класи і классоподобние групи, етнічні,професійні, соціально-демографічні групи, соціально -територіальні спільності (місто, село, регіон). Кожен з цих елементів усвою чергу є складною соціальною системою зі своїми підсистемами ізв'язками. Соціальна структура суспільства відображає особливості соціальнихвідносин класів, професійних, культурних, національно-етнічних ідемографічних груп, які визначаються місцем і роллю кожної з них всистемі економічних відносин. Соціальний аспект будь-якої спільнотиконцентрується в її зв'язках і опосередкування з виробничими такласовими відносинами в суспільстві.

Соціальна структура як свого роду каркас всієї системи суспільнихвідносин, тобто як сукупність економічних, соціальних іполітичних інститутів, які організовують суспільне життя. З одного боку,ці інститути ставлять деяку мережу рольових позицій і нормативнихвимог по відношенню до конкретних членам суспільства. З іншого боку, вониявляють собою певні досить стійкі шляхи соціалізаціїіндивідів.

Головним принципом визначення соціальної структури суспільства повиненбути пошук реальних суб'єктів соціальних процесів.

Суб'єктами можуть бути і окремі індивіди, і соціальні групирізних розмірів, що виділяються на різних підставах: молодь, робочийклас, релігійна секта і так далі.

З цієї точки зору соціальну структуру суспільства можна представитияк більш-менш стійке співвідношення соціальних верств і груп. Длявивчення різноманіття ієрархічно розташованих соціальних верств покликанатеорія соціальної стратифікації.

Спочатку ідея стратового подання соціальної структуримала яскраво виражений ідеологічний відтінок і була покликана нейтралізувати Марксову ідею ідея класового суспільства та домінування в історії класовихпротиріч. Але поступово ідея виділення соціальних верств в якостіскладових суспільства елементів утвердилася в соціальній науці, бо вонадійсно відображала об'єктивні відмінності різних груп населення в рамкахокремо взятого класу.

теорії соціальної стратифікації виникли на противагу марксистсько -ленінської теорії класів і класової боротьби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]