Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu_cotsiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Соціологічні ідеї Сен-Симона.

Спираючись на ідеї фізики Ньютона і Декарта, на ідеї механістичного матеріалізму, ? знову філософсько-історичної концепції Сен-Симона і нерозуміння класових суперечностей капіталістичного суспільства визначили містичний характер рішення Сен-Симоном цього завдання: Сен-Симон висунув морально-релігійну концепцію «нового християнства».

Ця нова релігія, з її головним гаслом «всі люди - брати», повинна була гарантувати виконання новоізобретенное плану поліпшення долі пролетаріату, доповнивши матеріальні стимули «промислової системи» моральним категоричним імперативом, що походить із самої владної над людьми силою - силою релігійного впливу.

Апеляція до релігії найбільш наочно виявляла властиві навчання Сен-Симона реакційні тенденції.

4 Еволюційний закон

Згідно еволюційному закону - традиційно - суттєва, необхідна, стійка, повторювана зв'язок (відношення) між явл ..., сформульованим Сен-Симоном, суспільство - Поняття, що фіксує предмет соціальної філософії: в якості базисної категоріальної структу ... в залежності від типів знання пройшло через три стадії: теологічну, метафізичну і позитивну (див. закон трьох стадій (Law of the Three Stages) - історико-соціологічний закон, запропонований Контом. Відповідно до нього, з ...). Остання співпала з появою індустріального суспільства (термін (лат. terminus - межа, кордон) - слово або словосполучення, що позначає емпіричні або абст ..., вперше впроваджений самим Сен-Симоном), різнився від попередніх, по-перше, появою окремого, хоча багатошарового класу (лат. classis - розряд, група) - кінцева або нескінченна сукупність виділених за деякого ... (тобто всіх зайнятих в індустріальному виробництві), по-друге, технологією, яка завершила боротьбу суспільства за панування (domination) - 1. У загальному розумінні влада, що здійснюється однією людиною або групою над іншим ч. .. над природою, по-третє, потенціалом для перетворення держави з інструменту тільки панування на інструмент освіченого добробуту і реформи, керований від імені нового індустріального класу інтелектуальної елітою, яка має позитивним соціологічним знанням - селективна (1), впорядкована (2), певним способом (методом) отримана (3), в уівідповідності ....

Однак перш, ніж міг виникнути цей доброзичливий, елітарний варіант соціалізму, неминучий перехідний період - такий період у розвитку суспільства, коли що відбуваються в ньому соціальні зміни характерізуютс ... соціальної дислокації і розлади, оскільки епістемологічних цемент соціального порядку, характерний для попередніх епох (релігія (лат. religio - благочестя, набожність, святиня) - світогляд, світорозуміння, світовідчуття, ...), буде ослаблений впливом секуляризму індустріального суспільства. Але позитивна, наукова соціологія (соціальна фізика - емпіричні кількісні дослідження фізичних характеристик людини і встановлення стати ..., як називає її Сен-Симон) здатна допомогти прискорити і згладити перехід до іншої позитивної стадії і забезпечити основу нового світського морального порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]