Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

10. Підготовка і проведення Селянської реформи 1861р.

Ряд сучасників і істориків кінця XIX - початку XX ст. ствердж, що вона не привела до звільнення селян, а лише визначила механізм такого звільнення, причому збитковий і несправедливий. Як вказують історики, на відміну від комісій М I, де переважали нейтральні особи або фахівці з аграрного питання (у тому числі Кисельов, Бібіков і ін), тепер підготовка сел пит була доручена великим поміщикам (включаючи міністрів Ланського, Паніна та Муравйова ), що багато в чому визначило результати реформи.

3 січня 1857 заснов новий Таємний комітет «для обгов заходів щодо облашт побуту поміщ селян». О ІІ хотів домог ініціативи від самих поміщиків. За домовл з В. Назімовим з такою ініціал виступ поміщ Зх губ Запропон створити в кожній губ дворянські комітети, що мають право вносити у проект свої поправки. Програма уряду, викладена в рескрипті О II від 20.11.1857 Віленськ генерал-губернатору В. І. Назимову, передбач скасув особист залежн селян при збереж всієї землі у власності поміщиків (надання селянам певної кількості землі, за яку вони зобов'язані будуть платити оброк або відбувати панщину , і з часом - права викупу сел садиб (житловий будинок і господарські споруди). Юридична залежн ліквід не відразу, а тільки після закінч перехідного періоду (12 років). Рескрипт опублік і розісл всім губернаторам країни. 16.02.58-Таєм ком перейм на Гол ком зсел пит. Дворяни здебіл проти реф., але під тиск влади виступ з «ініц». 4.12.1858 прийнята нова програма сел реф: надання селянам можливості викупу зем наділу і створ органів сел громадськ управління. На відміну від попередн, ця програма більш радикальна. Ця програма розробл Я. І. Ростовцева- основні положення: отримання селянами особистої свободи, забезпечення селян наділами землі (у постійне користування) з правом викупу. З лютого 59-ств Редкомісії, що мали розроб проект законів про звільн сел. Серпень-підгот проект. Ред ком зак роб 10.10.60-проект-Гол ком з сел. Пит., де його обгов до січ 61 і тут зміни на користь поміщ. 19( 3 березня ) 1861 в Петерб О II підпис Маніфест «дарування кріпосним» і Положення про селян, що виходять з кріпосної залежності , що складалися з 17 законодавчих актів. Дія актів пошир на 45 губ Євр Рос. Стосув трьох осн пит.-звільн сел., наділ землею і викуп.

Маніфест оприлюдн в Москві 5.03.1861. Селяни перестали вважатися кріпаками і стали «тимчасовозобов'яз»; отримали права «вільних сіл обивателів», тобто повну цивільну правоздатність у всьому, що не належала до їх особливим становим прав і обов'язків - членства в сільській громаді і володінню надільної землею. Сел будинки, споруди, все рухоме майно селян визнано їх особистою власністю. Селяни отримували виборне самовряд, нижчої (господарської) одиницею самовряд були сільс громада , вищої(адміністративної) - волость. Євр Рос поді на 3 смуги: чорноземну, нечорноз і степову. Перейшовши на викуп селянин набув статусу «селян-власн». Поміщики зберігали власність на всі належні їм землі, проте зобов'язані були надати у користування селянам «садибну осілість» (прибудинкова ділянка) і польовий наділ; землі польового наділу надавалися не особисто селянам, а в колективне користування сільським громадам, які могли розподіляти їх між селянськими господарствами на свій розсуд. Сільським громадам надавалося право викупу садиби і за угодою з поміщиком - польового наділу, після чого всі зобов'язання селян перед поміщиком припинялися; селяни, які викупили наділ, іменувалися «селянами-власниками». Селяни також могли відмовитися від права викупу та безкоштовно отримати від поміщика наділ у розмірі чверті від наділу, який вони мали право викупити; при наділення безкоштовним наділом тимчасовозобов'язане стан також припинялося.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]