Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

36. Радянсько- німецька війна1941-1943: основні події на фронті та в тилу.

— збройний конфлікт між Німеччиною та СРСР, що тривав з 22 червня 1941 року по 9 травня 1945 року. В німецькій історіографії отримала назву Східного фронту, а в радянській — Великої Вітчизняної війни. У конфілікті на боці Німеччини виступили Італія, Угорщина, Румунія, Хорватія, Болгарія, Словаччина і Фінляндія.

22 червня 1941 року о 4.00 Йоахим фон Ріббентроп вручив меморандум радянському послу в Берліні В. Деканозову, в якому чітко виклав причини німецького нападу. В СРСР цей документ ніколи не оприлюднювався.

1941 рік пройшов у повній стратегічній і тактичній перевазі Німеччини. За півроку їй вдалося захопити Прибалтику, Білорусь, Україну, частину земель європейської Росії. СРСР не спромігся організувати належну оборону на жодній ділянці фронту.

*на поч. липня 41го німці вийли на шлях до Смоленська. *09.09 –блокували Ленінгад *захопили молдавію і Прав укр. *кін вер-поч жовт 1941- операція «Тайфун» передб захоплення Москви. *19.10 –столиця огол в стані облоги. *5-6 груд 41го-контр наступ рад військ.

1942 рік позначився провалом німецького наступу на Москву та початком контр-наступу радянських військ. *кін черв- Нім знову захоп ініціативу. Розгорнули наступ на двох напрямах: на Кавказ і на сх. до Волги.* кін вер 42го- наступ нім військ на кавказ зупинено. *вересень 42- облога Сталінграда- тривала до кін 42го. Премого москалів в Сталінгр битві – загальний наступ на всіх фронтах. *Нім війска поч. операцію «Цитадель». 12.07- ЧА зупинила противника і розп контрнаступ *поразка Нім в ході Бєлгородсько-харк операції.

1943 рік позначився втратою стратегічної ініціативи Німеччини у війні. СРСР перейшов у наступ, відвоював Кавказ і Донщину, відкинувши німців на Україну. В районі Курської дуги відбулася найзапекліша танкова битва Другої світової війни, в результаті якої Німеччина остаточно перейшла до оборони по всьому фронту. Наприкінці року СРСР вдалося захопити Східну Білорусь та Східну Україну.

37. Радянсько- німецька війна1944-1945: основні події на фронті та в тилу.

1944 рік позначився масштабним наступом СРСР на всьому фронті. Радянські війська захопили всю Білорусь, Україну, Крим, Прибалтику, Східну Польщу, вивели з війни Фінляндію та Румунію і почали облогу Будапешту.5 січня — СРСР здобув Кіровоград, УРСР.27 січня — СРСР зняв блокаду з Ленінграду.11 лютого — СРСР здобув Рівне і Луцьк, і захопив Волинь.17 лютого — СРСР завершив Корсунь-шевченківську операцію.17 квітня— СРСР з захопив Правобержжя та північну Бесарабію.12 травня — СРСР захопив Крим.22 червня — СРСР ропочав Білоруську операцію. липня — СРСР здобув Мінськ.20 липня — СРСР окупував Вільнюс, Литва.27 липня — СРСР захопив Львів.2 серпня — СРСР захопив Люблін, Польща.9 серпня — СРСР захопив Карелію. Фінляндія вийшла з війни.10 серпня — СРСР окупував Естонію.29 серпня — СРСР окупував Галичину, південну Бесарабію та Східну Румунію.29 жовтня — СРСР окупував більшу частину Угорщини і розпочав наступ на Будапешт.24 листопада — СРСР окупував країни Прибалтики.

1945. Наступ СРСР: 1.1.1945 — 7.5.1945: 1945 рік позначився приходом військ СРСР до країн Східної Європи та насильним встановленням комуністичних урядів в цих країнах. Радянські війська окупували Східну Пруссію, Західну Польщу, Східну Австрію, Словаччину, Чехію та Бранденбург. Після падіння Берліна Німеччина підписала капітуляцію, яка завершила німецько-радянську війну та поклала край Другій світовій війні на європейському театрі бойових дій.13 січня — СРСР розпочав наступ у Східну Прусію.17 січня — СРСР здобув Варшаву, Польща.19 січня — СРСР здобув Краків, Польща.28 березня — СРСР здобув Данциг, Пруссія.9 квітня — СРСР здобув Кьонігсберг, Пруссія.4 квітня — СРСР здобув Братіславу, Словаччина.15 квітня — СРСР здобув Відень, Австрія.16 квітня — СРСР розпочав битву за Берлін.2 травня — СРСР здобув Берлін, Пруссія.8 травня — Німеччина підписала капітуляцію.9 травня — СРСР здобув Прагу, Чехія.

Наслідки В результаті німецько-радянської війни загинуло понад 30 мільйонів осіб. Це був найбільш кривавий театр воєнних дій в ході Другої світової війни. В боях була задіяна найбільша кількість сухопутних сил за всю історію воєн 20 століття. Конфлікт суповоджувався великими втратами як серед військового, так і цивільного населення. Характерною ознакою протистояння була ідеологічна боротьба — комунізму і націонал-соціалізму, яка сприяла жорстокості у війні. Під час конфлікту обидві сторони широко застосовували «тактику випаленої» землі, масові розтріли, знищення населених пунктів, тощо

38. СРСР в останні роки правління Сталіна (1945-1953рр)

Перемога над фашизмом у другій світовій війні народам світу далася дорогою ціною. Особливо великі втрати поніс Радянський Союз.

В Радянському Союзі було висуното доктрину згідно з якою переваги планової економіки дозволяли розпочати відбудовчу роботу перш за все галузей важкої промисловості. Максимальні фінансові, та людські ресурси були направлені на розвиток військово-промислового комплексу. Це було продовженням сталінського курсу форсованої мілітаризації економіки, розпочатої ще в 30-ті роки,продуктів харчівання і товарів народного господарства, до узаконення залишкового принципу фінансування соціальної та культурної сфери: жтлове будівництво, освіту, охорону здоров'я, пенсійне забезпечення.

Основні завдання відбудовного періоду були визначені четвертим п'ятирічним планом (1946-1950 рр).Уже на кінець п'ятирічки військово-промисловий комплекс займав більше 60% у валовому суспільному продукті. Відбудова народного господарства здійснювалась через перекачування коштів з сільського господарства у промисловість внаслідок нееквівалентного обміну між містом і селом. Держава по суті за безцінь забирала в колгоспах отриману продукцію. Крім того, селяни платили багато різних податків: молоко, м'ясо, вовна, яйця, за кожне плодове дерево.Продуктів харчування в країні не вистачало. Проти селян посилилися репресивні заходи. Особливо ефектиктивно вони працювали в Україні. 21 лютого 1948 року Президія Верховної Ради СРСР прийняла Указ "Про виселення з Української РСР осіб, які злісно ухиляються від трудової діяльності в сільському господарстві і ведуть антигромадянський паразитичний спосіб життя". Загалом у 1948-1950 pp. було винесено близько 12 тисяч "громадських вироків"./ Виконання їх покладається на органи Міністерства внутрішніх справ:Ситуація в сільському господарстві погіршилось в з'язку з голодом, який в 1946-1947 pp. охопив майже всю територію України, Молдови, Ульяновську, Костромську та інші області Росії.В 1950 році було завершено четверту п'ятирічку. Планові завдання були виконані по виробництву чавуну, сталі, вугілля, нафти, електроенергії, цементу.Виробництво товарів споживанн, сілького господарства в цілому не були виконані.В 1947 році була проведена грошова реформа, що мала конфіс-каційний характер, було скасовано карткову систему розподіл}' продуктів харчування.*кін 40-х –звеличення особи сталіна досягло апогею – образ «вождя всіх часів і народів». *жовтень 52го-19-й зїзд партії – вкпб перейменовано на кпрс.

Таким чином, та модель, яка була визначена для післявоєнної відбудови економік, відкидала країну у тридцяті роки. Технологічні досягнення років війни, а також у розвитку післявоєнного військово-промислового комплексу не були освоєні і впроваджені у промисловість.Однією з головних причин цих процесів була командно-адміністративна система.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]