Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

40. Політичні та соціально економічні процеси в срср в друг. Пол. 60- поч. 80-х рр.. Хх ст.

Період «Застою» — назва однієї з останніх фаз існування радянської економічної та політичної системи (середина 1970-х — середина 1980-х років). застій пов'язують з ім'ям Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва, під час правління якого (1964-1982) застійні явища у суспільстві сформувалися та набули характерних рис. Саме поняття «період застою» зявилось лише після 1985 року, в період «Перебудови».

Технічна відсталість СРСР Економічним змістом періоду застою було поступове просування до колапсу. Незважаючи на широко розрекламовані гігантські проекти-новобудови (як КАМАЗ, БАМ та ін.), та закупівлю за кордоном цілих заводів, основні виробничі фонди в цілому невпинно старіли. Відставання у продуктивності праці від країн Західної Європи та США (де повним ходом йшла науково-технічна революція) сягало кількох десятків відсотків (від рівня США) та з часом збільшувалося[8]. Найбільш відсталою галуззю народного господарства СРСР було сільське господарство, де безроздільно панувала колгоспно-радгоспна система. Радянські підприємства ставали неконкурентоспроможними; на кінець періоду застою вони були нездатні навіть відтворювати закордонні зразки.

СРСР у 1980-ті роки став світовим лідером у виробництві сталі, але цей успіх був наслідком того, що у промислово розвинених країнах метал витіснявся новими полімерними та керамічними матеріалами, яких СРСР не мав, або мав у дуже невеликій кількості та невисокої якості.Радянська економічна модель не сприяла інтенсифікації виробництв та впровадженню досягнень науково-технічної революції через свою надмірну централізацію та жорсткість. *існування тіньової економіки.

З переходу на інтенсивний шлях розвитку економіки перешкоджала і мілітаризація промисловості, спричинена амбіціями радянського керівництва досягти світового політичного лідерства. Близько 2/3 наукового потенціалу СРСР працювало на військово-промисловий комплекс (ВПК). Як наслідок, галузі, що виробляли продукцію масового вжитку, занепадали. Перш за все це позначилося ня якості такої продукції.. Обсяг виробництва товарів широкого споживання був недостатнім, щоб покрити грошову масу, яку мало на руках населення[9]. Країні загрожувала гіперінфляція. Керівництво СРСР знайшло вихід у нарощуванні видобутку та експорті корисних копалин, насамперед нафти. На виручені гроші імпортувалися одяг, взуття, меблі, харчові продукти, та деякі інші товари народного споживання.У внутрішній політиці зберіглася система формування органів влади, яка утворилася ще за часів Й.Сталіна. *1977-констит стаття 6 закріплювала за кпрс роль керівної сили в сусп..*жов 65го-реф Косигіна,яка мала розширити сферу госпрозрахункових відносин на підприємствах і ств систему стимулювання ефект виробництва. Найважливіші питання внутрішньої та зовнішньої політики, економіки, фінансів, у тому числі кадрові питання, приймалися на засіданнях Політбюро ЦК КПРС, і були обов'язковими для всіх державних установ. Президія Верховної Ради СРСР та Рада Міністрів СРСР повністю контролювалися керівництвом КПРС.

41. Зовнішня політика СРСР в др. Пол. 40-х – пер пол. 80-х рр.. ХХ ст..

Після закін другої світової сталися зміни в стосунках із ЗХ. *»Холодна війна»- конфронтація між СРСР і країнами колишньої антигітл коаліції. Перші провісники- промова сталіна про неминучість імперіал війн; пром. Черчіля у Фунтоні із звинув срср у створ «залазної завіси»;доктрина Трумена про потребу «стримування комунізму» *січень 1949- ств раду уконом взаємодопомоги(РЕВ) держав ц-сх європи *найгостріше суперечки з ЗХ виявив у «нім питанні». Срср прагнув не допустити в зх. Нім утв незалежної держави – запровадження блокади сх. Берліна (навесні 49 блокаду довелося зняти) *у поч. період прав хрущова – почав де монстр свою миролюбність: спрямував урядам В.Б., Фр, США ноту з пропоз про всуп в нато *1955- погодився на виведення військ з австріїта визнання її суверенітету *травень 1955-Варш договір про військ-політ союз держав-сателітів СРСР *москва вдалася до диктатури і втруч в внутр. Справи країн ц-сх ЄВ. *1956- рад війська взяли уч в придушенні антикомун виступу в Уг *напри 50-х –усклад рад-кит відносини. *1962- Кубинська криза *за хрущова в срср здійснено низку заходів на зменш гонки озброєнь. *1963-москва-договір-срср, В.Б. США- про заборону випробов ядерної зброї в атмосфері, космач просторі та під водою. *у 70-80-х рр.- рад керівництво зосередило увагу на взаємини з соціаліст держ. Збільш обсяг взаємного товарообігу. *політика «обмеженого суверенітету»-політика,яку провод срср щодо соціаліст країн. Одним з її виявів було втруч срср у внутр. Справи Чехосл в період «Празької весни» *впрод 70-х нарос суперечності з союзниками по ОВД *напруж були відн з КНР (Даманський конф 69-го) *1966- візит до срср Ш. де Голя- угоди про співпр в сфері уконом, в галузі вивч космосу *нормаліз віднос з ФРН, розш торг звяз з Італією * контакти з сша: угоди про обмеж стратег озброєнь(ОСО-1)-започ політику «розрядки» між нар напруги *однак процес «розрядки» виявився нетривалим *грудень79- введення військ в АФ. Наслідок- відмова Сенату сша ратифікувати дог ОСО-2 1979 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]